Közélet

Akkugyár Szeged közelében? Szakértők szerint a kínai BYD akkumulátorgyárat is akarhat térségünkben

A kínai BYD nem csak autógyárat, hanem akkumulátorgyárat is építeni akar Dél-Magyarország egy meg nem nevezett településén  – írja a Népszava a német Teslamag.de oldalára hivatkozva. A Népszavának névtelenül nyilatkozó iparági szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a BYD Szeged közelében szeretne akkugyárat is, ugyanis, mint mondták, a szállítási költségek, a földrajzi távolság és a logisztikai nehézségek miatt nem lenne praktikus, ha az ázsiai gyártó bizonyára a Magyarországon készülő elektromos autóihoz Kínából szállítaná az akkukat, írta meg a HVG.

SZEGED KÖZELÉBEN AKKUGYÁR?

A német értesülést árnyalja, hogy a Teslamag.de a BYD-nek Európában komoly konkurenciát jelentő Teslához köthető. Ennek ellenére, a Népszavának névtelenül nyilatkozó iparági szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a BYD Szeged közelében szeretne akkugyárat is, ugyanis, mint mondták, a szállítási költségek, a földrajzi távolság és a logisztikai nehézségek miatt nem lenne praktikus, ha az ázsiai gyártó bizonyára a Magyarországon készülő elektromos autóihoz Kínából szállítaná az akkukat. Mint a HVG írta, az e-autókhoz használt akkumulátor ugyanis súlyos alkatrész, ami jelentősen befolyásolja a szállítási költségeket, ráadásul az e-autók piacán kialakult árverseny is egyre öldöklőbb.

FELMERÜLHET, HOGY DEBRECENBŐL RENDELNEK MAJD AKKUKAT, DE NEM VALÓSZÍNŰ

Bár elméletben felmerülhetne, hogy a BYD a Debrecenben épülő CATL-ból rendeljen akkumulátort a Szegeden készülő autóiba, a szakértők szerint ez elképzelhetetlen. Egyrészt azért, mert a BYD sokkal korábban gyártott akkukat, mint autókat, és azóta is maga látja el energiatárolóegységekkel gyárait mindenütt. Másrészt azért, mert a BYD elektromos autói és a CATL akkumulátorai nem kompatibilisek egymással.

A TELJES GYÁRTÁSI FOLYAMATOT SZEGEDEN VALÓSÍTJÁK MEG

Mint korábban megírtuk, Botka László polgármester kiemelte, hogy a világcég a város határában található 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park mellett építi fel az európai autógyárát, innen szolgálják ki a teljes európai piacot. A BYD a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja majd meg, kivéve az akkumulátorgyártást és a vegyipari tevékenységeket.

ÍGY VÉLEKEDNEK A SZEGEDIEK A BYD ÉRKEZÉSÉRŐL

A gigaberuházás új alapokra helyezheti Szeged gazdasági életét. No, de mire is számítanak a szegediek, mit várnak vajon a BYD érkezésétől? Megugorhatnak -e fizetések a gyár beindulásával régiónkban, hoz-e fejlődést a közlekedés infrastruktúrájában, valamint, ha jönnek külföldi vendégmunkások, tartatunk kell-e attól, hogy a munkahelyek betöltésénél őket részesítik majd a szegediekkel szemben előnyben? Erről faggattunk Titeket legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb