Közélet

Gulyás Gergely: a gyermekekkel foglalkozóknál tovább szigorodnak a kinevezési feltételek, Novák Katalin és Varga Judit példamutatóan vállalta a felelősséget – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Pénteken 14:30-kor Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eseményre szokatlan időpontban kerül sor, és először lép kamerák elé a miniszter azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin.

A szokásostól eltérően csütörtök helyett péntek délután, 14:30-kor kerül sor a következő kormányinfóra, az eseményt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartja majd. A fő témákat nem konkretizálta az eseményről érkező rövid bejelentés, az a szokásos, “Mit, miért tesz a kormány?” címet viseli.

VÁRHATÓ TÉMÁK

Jó eséllyel a köztársasági elnök kérdése, illetve a kegyelmi botrány lesz majd a fókuszban, ezen kívül gazdasági területen valószínűleg szó lesz az EU-s forrásokról, a magyar gazdaság növekedéséről, az inflációról, illetve a költségvetésről is – írja a Portfolio.

NOVÁK KATALIN LEMONDÁSA

Novák Katalin köztársasági elnök a múlt hétvégén jelentette be lemondását a kegyelmi ügy miatt. A történtek előzménye, hogy kiderült, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Varga Judit Facebook-oldalán azt írta, lemond országgyűlési mandátumáról és a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetéséről, és visszavonul a közélettől, miután Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását. Ezt követen benyújtja lemondását a Magyar Közút és a Volánbusz igazgatóságában, valamint az MBH Bank felügyelőbizottságában betöltött tagságáról Magyar Péter.

Azóta kiderült, hogy nagyszabású közvélemény-kutatás kezdődött. Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Merkely Béla népszerűsége mellett Maróth Miklós professzor iránt is érdeklődnek a kérdezők.

A nagymintás közvélemény-kutatás az iránt is érdeklődik, hogy mit szólnának az emberek, ha Varga Mihály pénzügyminiszter váltaná Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank elnöki székében. Egyszóval: érdekes kormányinfónk lesz.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (14:28): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra után Gulyás Gergely vette át a szót.

FRISSÍTVE (14:31): A LEMONDÁSOK UTÁN A KORMÁNYNAK A JÖVŐBE KELL NÉZNIE

„A családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette az elmúlt években”, és Varga Juditnak is nagy szerepe volt abban, hogy törvényileg is védjék a családokat, mondta Gulyás. A miniszter szerint ezért is érthető, hogy a társadalom nagy része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. De szerinte példamutatóan viselkedtek, lemondtak, a kormánynak pedig ezután a jövőbe kell néznie. Gulyás szerint át kell tekinteni a gyerekvédelmi jogszabályokat is, az ésszerű szigorításokat támogatja a kormány. „Örülünk annak, hogy rossz ügyekben is lehet valami pozitívat találni”, mondta.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a jövőbe tekint, a kegyelmi ügy kirobbanása után Orbán Viktor Alaptörvény-módosítást nyújtott be, amely alapján nem lehet kegyelmet adni a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetőinek. A gyermekekkel foglalkozóknál tovább szigorodnak a kinevezési feltételek, áttekintik a gyermekvédelmi jogszabályok szigorításának lehetőségét is – írja a Telex.

FRISSÍTVE (14:33): KÉT HÉTEN BELÜL JELÖLHETNEK ÚJ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖT

Két héten belül jelölhetnek köztársasági elnököt a kormánypártok – mondta Gulyás, aki kiemelte, a tavaszi ülésszakban dönthet a parlament a miniszterelnök által javasolt alaptörvény-módosításról. Február 26-án fogadhatják el Novák Katalin lemondását.

FRISSÍTVE (14:35): NEM LESZ KÖZVETLEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKVÁLASZTÁS

A közvetlen köztársasági elnökválasztásról Gulyás azt mondta, van egy alkotmányos rend Magyarországon, ez alapján választanak elnököt. „Biztos, hogy nem fog változni” ez, mondta. Gulyás szerint „a sajtó segítségével többnyire lefolytak a vizsgálatok” arról, ki nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét, ezek szerint a kormány nem tervez ezzel foglalkozni.

FRISSÍTVE (14:37): BALOG ZOLTÁNNAL LE KELLENE MONDANIA?

„A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről”, mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány szerinte Balog Zoltánnak le kéne-e mondania.

FRISSÍTVE (13:41): MAGYAR PÉTER

A Fidesznek sok jó budapesti főpolgármester-jelöltje van, az EP-listánál új helyzet állt elő Varga Judit lemondásával, mondta az Index kérdésére Gulyás. Az Index arra volt kíváncsi, miért nincs még főpolgármester-jelöltje a Fidesznek, és mi a helyzet az EP-listával, amit Varga vezetett volna.

„Átgondolandónak” tartja Magyar Péter állításait a Diákhitel Központ kommunikációs szerződéseiről, mivel a pénzintézet vezetőjeként Magyar Péter írta alá ezeket. Balásy Gyula cégei 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal, Magyar Péter durva túlárazottságot emlegetett, Rogán hivatala szerint minden rendben volt ezekkel.

FRISSÍTVE (13:46): LEZÁRTNAK TEKINTIK A TÉMÁT

Mindig lehet firtatni, ki milyen tanácsot adott, de a felelősség azé, aki a döntést meghozta. Ettől független Balog Zoltán megteheti, hogy elnézést kért, mondta Gulyás Balog szerepéről. Gulyás szerint az ügy akkor lesz végleg lezárva, ha megválasztották az új államfőt, ettől eltekintve Novák és Varga lemondott, ezzel pedig lezártnak tekintik a botrány részét az ügynek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb