Közélet

“Ez számunkra egy óriási kitörési lehetőség” – exkluzív interjú Nógrádi Zoltánnal, miért fogadta be Mórahalom a Szeged-Csanádi Egyházmegye új iskoláját

Mint korábban megírtuk, Mórahalom lesz az otthona a Szeged-Csanádi Egyházmegye új iskolájának, nem vágják ki a véderdőt Szegeden. Az ügyben megkérdeztük Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét, mit szól ahhoz, hogy a településen valósul meg a beruházás, hogyan jött az ötlet, hogy a város adjon otthont az iskola felépítésének.

A LEGNAGYOBB KINCS A GYERMEK

Nógrádi Zoltán elmondta, a legnagyobb érték, a legnagyobb kincs a gyermek, akit védeni kell. Főként a hátrányos helyzetű gyermekeket, hiszen őket át kell azokon a nehézségeken segíteni, melyekkel szembenéznek, hogy később teljesértékű, magabiztos, okos, cselekvőkész felnőttekké válhassanak, mert ez a társadalom érdeke és haszna. “Ezért mi mind a sportba, oktatásba, a gyermekeket érintő kultúrába, ifjúsági kérdésekbe, valamint a családalapításba nagyon komoly erőket fektetünk. Ez egy tudatos várospolitikai döntés, amelyet évek óta igyekszünk minden egyes városfejlesztési kérdés kapcsán átgondoltan végigvinni” – mondta el Nógrádi Zoltán.

HA EZ A BERUHÁZÁS ELLEHETETLENÜL SZEGEDEN, MÓRAHALOM SZÍVESEN NYÚJT SEGÍTSÉGET

Mint hozzátette, amikor felröppentek a hírek, hogy Szegeden egy olyan iskola létrehozása készül, mely a tehetséggondozást, a sportra való nevelést, az egyetemre való felkészítést, a hátrányos helyzetű gyermekek gondozását egy új, modern infrastruktúra keretében szolgálná, már akkor úgy gondolta, hogy ez egy kivételes lehetőség arra, hogy azokat az országos problémákat, melyek nagyon sok hátrányos helyzetű régióban felvetődnek, ebben a régióban megoldódik és Szegeden kap helyet. “Ezután láttam a méltatlan vitát, ami kialakult, ezen általam nagyon nagyra becsült ügy mögött, s aztán azt is láttam, hogy menthetetlenül politikai és kampány témává fog silányulni, ezért én felhívtam a Püspök urat és megkérdeztem, hogy segíthetünk-e valamiben. Illetve, ha úgy látja, hogy ez a cél ellehetetlenül Szegeden, akkor mi szívesen nyújtunk segítséget” – mondta el Mórahalom polgármestere.

“SZÁMUNKRA EGY ÓRIÁSI KITÖRÉSI LEHETŐSÉG”

Ezt követően a Püspök atya megfontolta az ajánlatot, majd egy hónap után felhívta Mórahalom polgármesterét és megkérdezte, pontosan mit takar a város ajánlata. Az egyeztetéseket követően pedig úgy döntött, hogy az ügyet megmentve és a vitát elkerülve elfogadja Mórahalom ajánlatát, és a településen építi fel a központot. “Ez számunkra egy óriási kitörési lehetőség. Egyrészt a sport tekintetében, ami diplomáciai, gazdasági, kulturális és jövőbeli stratégiai kérdés, másrészt gazdagodunk két új iskolával, egy általános iskolával és egy gimnáziummal. Erre nagyon sok opciót tudunk itt a Homokhátságon felépíteni, amely hasznos lesz a térségnek” – mondta el Nógrádi Zoltán.

“VAN EGY KÖZÖS ÜGYÜNK”

“Szándékoltan azt a célt fogalmaztam meg, hogy ha a Homokhátságra kerül ez a beruházás, akkor a Homokhátság településeinek és gyermekei számára is egy nagyon komoly lehetőséget jelent, beiskolázásban és sport előremenetelben és tehetséggondozásban is. Minden településre számítok ebben az ügyben. Kicsit a határon túli kapcsolatainkat is fel fogjuk tudni erre fűzni. Azt gondolom, hogy Szeged oktatásrendszere, pedagógiai rendszere, pedagógusai, tanárai, Szeged társadalma ezen intézményen keresztül összekapcsolódik Mórahalom és a Homokhátság családjaival, intézményrendszerével, oktatásával. Van egy közös ügyünk, ami itt a régióban mindannyiunk számára fontos és hasznos” – közölte Nógrádi Zoltán.

A polgármester arról is beszélt, hogy látja az elszántságot, hogy a beruházás minél zökkenőmentesebben és gyorsabban haladjon előre, az egyeztetések folyamatosak. A héten már a konkrét telekalakítási ügyek és az építési tervek pontosítása indul el.

A SZEGEDI VÉDERDŐ FÁIT NEM VÁGJÁK KI, DE A TERÜLET SEM MARAD PARLAGON

Mint ismeretes, egy december 23-án éjjel kiadott rendelet szerint a kormány felülírta azt a településképi védelmet, amivel Szeged önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják a város egyik nagyméretű erdőterületét, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát épített volna. Mint kiderült, a hónapokig tartó kardoskodás után a Szeged-Csanádi Egyházmegye új helyszínt választott, mégpedig Mórahalmot. Sőt, az eredeti tervekben szereplő hat hektáros terület sem marad parlagon, az egyházmegye futófolyosókat, valamint sétáló ösvények létrehozását tervezi Szegeden.

A KORMÁNYNAK KELL LÉPNI

A fejleményeket követően Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester és Mihálik Edvin, zöld város programért felelős tanácsnok tartottak sajtótájékoztatót. “Elmondtuk, hogy az önkormányzat ajánlott jobb helyszínt az iskolának, és hogy a foci stadion környezetében vannak még labdarúgásra alkalmas üres területek is, tehát a projekthez eleve nem lett volna szükséges fát vágni. Az is fontos, hogy most egyelőre a püspökség szándékait ismerjük, de még a kormánynak vissza kell vonnia azokat a rendeleteit, amelyek felülírták az önkormányzatnak a terület védelme érdekében hozott rendeleteit, tehát most a kormánynak kell lépnie” – emelte ki Nagy Sándor. Korábban azt is kifejtette, hogy a kormánynak két rendeletet kell visszavonnia/módosítania:

  • a december 23-án az ukrajnai veszélyhelyzetre hivatkozva hozott 637/2023. sz. rendeletét, amivel felülírta a körgát melletti erdőre vonatkozó szegedi településképi szabályokat,
  • továbbá módosítania kell a püspökség kiemelt projektjére vonatkozó 90/2018-as rendeletét, amibe november 16-án írták bele az erdő kiirtását lehetővé tevő, a szegedi építési szabályzatot felülíró pontokat, ezeket a pontokat most már törölni kell.

“Ezekre az egyházmegye döntése nyomán már nincs szükség, de jogilag így lehet elvarrni a szálakat” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb