Közélet

Visszatérhet a politikai arénába Novák Katalin és Varga Judit? Mindkét hölgynél egy hosszabb közéleti pihenő következik, de azzal számolnak, hogy visszatérnek

Az Index információi szerint a Fidesz vezetése és tagsága egy hosszabb pihenő után, akár már 2026-ban visszavárná a közéletbe két sikeres női politikusát. A Nézőpont Intézet vezetője szerint a leköszönő szegedi elnöknek és a kormánynak is az az érdeke, hogy a kínos kegyelmi ügy minél előbb lezáruljon.

Orbán Viktor szombati, 25. évértékelő beszédében „zaklatott szívvel és mindannyiuk nevében” köszönte meg Novák Katalin leköszönő köztársasági elnök és Varga Judit volt miniszter munkáját. A miniszterelnök méltató szavai után mindkét női politikus nagy tapsot kapott a Várkert Bazárban összegyűlt hallgatóságtól. “Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – fogalmazott Orbán Viktor, aki beszédében az államfő távozását helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek értékelte. A lemondás körüli vitát úgy kommentálta: a „távozó két asszony kisujjában több méltóság van”, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

MINDANNYIAN ÚGY LÁTTÁK NOVÁK KATALINT A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI TISZTSÉGBEN, „MINT AKI ODAVALÓ”

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy „jó emberek is hoznak rossz döntéseket, ez a legjobbakkal is megesik”. Hozzátette, hogy mindannyian úgy látták, Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségében, “mint aki odavaló”.

„A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg; családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani a rátermettségét, ez nekem mindig is imponált” – méltatta a lemondott államfőt, aki szerinte a „maga természetes módján” mutatta meg „nekünk, férfiaknak”, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan az élet minden területén, ideértve a politikát is.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter szerepéről azt mondta: ő a köztársasági elnök határozatát az alkotmányos szokásoknak megfelelően ellenjegyezte, 25 év töretlen gyakorlatát folytatva. “Távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és azt hiszem, igazságtalan következménye” – tette hozzá Orbán Viktor.

A FIDESZ–KDNP MINÉL ELŐBB SZERETNÉ EGY HUSZÁRVÁGÁSSAL LEZÁRNI A VITÁT

„Se Novák Katalinnak, se a kormánynak nem lehet érdeke, hogy február 26-án az Országgyűlésben ne fogadják el az államfő lemondását” – nyilatkozta az Indexnek Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője szerint a Fidesz-KDNP minél előbb szeretné lezárni a vitát, mert annak elhúzódásával csak napirenden tartják a kellemetlen ügyet.

Novák Katalin államfőként a legnépszerűbb politikus volt Magyarországon. A négy nyelven beszélő szegedi elnök – Szijjártó Péter mellett – aktív diplomáciai tevékenységet folytatott. A „Janus-arcú” külpolitikában Novák Katalin mint „jó rendőr” ápolta a kapcsolatokat a nyugati szövetségesekkel, sőt ellátogatott Kijevbe, hogy találkozzon Zelenszkij ukrán elnökkel is.

EGY HOSSZABB KÖZÉLETI PIHENŐ KÖVETKEZIK, DE VISSZAVÁRJÁK ŐKET

Háttérbeszélgetések során a Fidesz politikusai és meghatározó háttéremberei az Indexnek úgy nyilatkoztak: mindkét tehetséges női politikust visszavárják, hiszen munkájuk nélkülözhetetlen a párt számára. Szinte mindenki úgy vélekedett, hogy mindkét hölgynél egy hosszabb közéleti pihenő következik, de azzal számolnak, hogy Novák és Varga is visszatér az arénába.

A lap úgy tudja, hogy Varga Judit elsősorban a magánéletére és a gyerekeire szeretne koncentrálni. Munkanélküli segélyért sem kell sorban állnia, hiszen bármelyik hazai és külföldi ügyvédi iroda tárt karokkal várja, valamint megmaradt tudományos-kutatói és oktatói munkája is a Közép-európai Akadémián. Novák Katalin megélhetése sincs veszélyben: élete végéig kapja államfői fizetését, valamint egy ingatlant, egy autót és néhány főből álló személyzetet is fenntarthat magának.

KÉT FINOM UTALÁS

„Elképzelhetőnek tartom, hogy egyik női politikus sem hagyta abba végleg közéleti tevékenységét” – mondta el Mráz Ágoston Sámuel. Szerinte az, aki figyelmesen hallgatta Novák Katalin leköszönő nyilatkozatát, észrevehetett két finom utalást. Az egyik, amikor azt mondta: „államfőként ma utoljára szólok önökhöz”, vagyis más közéleti poszton még megszólíthatja majd az ország lakosságát. A másik rejtett utalás, amikor azt taglalta a leköszönő államfő, hogy „kellenek a nők a közéletbe is”. Ezzel összecsengtek a miniszterelnök évértékelő beszédében elmondottak is. 

A háttérbeszélgetéseken Novák Katalinról elmondták, hogy köztársasági elnökként „túl magas polcon volt”, így a diplomácia és a kormányzati munkában kevés olyan poszt van, ami méltó lenne számára. Varga Judit esetében már könnyebb a helyzet, mert igazságügyi és uniós vonalon is bevethető politikusról van szó. “Novák Katalin és Varga Judit is most több évre háttérbe vonul. Talán csak a 2026-os választásokkor játszhatnak valamilyen szerepet” – magyarázta a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel szerint 2026 még messze van, ezért majd az akkori helyzetből kell eldönteni, hogy ki milyen poszton lép újra pályára, ha akar. Minden egyéb ötletelés jelenleg komolytalan és méltatlan lenne.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb