Kikapcs

Újra hallhatjuk a Legszegedibb Zenész csodás zongorajátékát, Balázs-Piri Somával indul az Egyetemi Tavasz Szegeden

Idén is lesz Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat Szegeden. Mint kiderült, az eseménysorozatot április 12-én nem más nyitja meg az egyetem Rektori Épületében, mint a Legszegedibb Zenész, azaz Balázs-Piri Soma.

Az esemény leírásában kiemelték, hogy a 19 éves Balázs-Piri Soma tíz évvel ezelőtt ült először zongorához, azóta tizenhat nemzetközi és országos zongoraverseny első helyezését hozta el. 2018-ban ő lett a magyarországi televíziós klasszikus zenei vetélkedő, a Virtuózok győztese. Soma Magyarország Klasszikus Zenei Nagykövete, 2021-ben Junior Príma díjjal tüntették ki, 2023-ban nagyinterjút közölt vele a Forbes magazin. És ami miatt (is) a legbüszkébbek vagyunk rá, hogy ő lett a Legszegedibb Zenész 2023-ban.

DOLGOZOTT PLÁCIDO DOMINGOVAL IS

Számos alkalommal volt lehetősége itthoni és külföldi zenekarokkal dolgozni: vezényelte többek között Maestro Plácido Domingo, Medveczky Ádám, Hollerung Gábor, Eugene Kohn, Howard Shelley, Keller András. Rendszeres fellépője Magyarország jelentős koncerthelyszíneinek, többek között fellépett a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, de koncertezett külföldön is: New Yorkban, Washingtonban, Londonban a világhírű London Mozart Players szólistájaként, Dohában, Strasbourgban, Dubaiban az EXPO nagyszínpadán, Forte dei Marmiban, Andrea Bocelli villájában, a londoni O2 Arénában, Zágrábban, Düsseldorfban.

2020-ban lemezfelvétel készült, Grieg a-moll zongoraversenyét játszotta a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Plácido Domingo vezényletével, idén januárban pedig a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével is előadhatta ezt a Grieg-művet. Jelenleg a salzburgi Mozarteum Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatója, ahol tanára az ismert kanadai zongorista, Connie Shih. Tanárai egyetértenek abban, hogy legnagyobb erőssége a kivételes muzikalitása, mely különleges tehetséggel párosul.

Soma tehát április 12-én, pénteken lép fel este 18 órakor az egyetem Rektori Épületének Dísztermében, ahol Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora fog beszédet mondani, ezzel pedig hivatalosan is elkezdődik majd a Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb