Közélet

Varga Mihály: 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Ma ismét kormányinfót tartanak, mégpedig délelőtt 11 órától. Mint megírtuk, a sajtótájékoztatón a szokásosnál több felszólaló is lesz, hiszen a meghívó szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszteren és a Szentkirályi Alexandrát váltó Vitályos Eszter kormányszóvivőn kívül ott lesz Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is.

VÁRHATÓ TÉMÁK

Hogy milyen témák várhatók? Szóba kerülhet a költségvetés kérdése, akár több szempontból is. Egyrészt az idei költségvetés újraírása folyamatban van, másrészt elkezdődött a 2025-ös költségvetés tervezése, és a kormány kitart a költségvetés korai elfogadása mellett. A gazdasági kérdések között szóba kerülhet továbbá az agrártámogatások ügye, a kiskereskedelmi szektor (a Spart érintő kormányzati kijelentések, lépések után különösen), a kormány és a jegybank viszonya, a reptérvásárlás ügye, valamint a kormány szerint magas üzemanyagárak kérdése.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (11:03): KEZDÜNK

Vitályos Eszter kormányszóvivő már az elején jelezte, hogy 2 órás időkeretű lesz a mai Kormányinfó, majd Gulyás Gergely vett át a szót.

FRISSÍTVE (11:07): NEMZETKÖZI POLITIKAI ÉS KATONAI HELYZETET ELEMEZTEK

Gulyás Gergely azzal kezdte a tájékoztatót, örül, hogy újra találkozhat ebben a formában a sajtó képviselőivel. Bízik abban, hogy a következő időszakban a korábbi rendnek megfelelően lesz mód és lehetőség a sajtó tájékoztatására. A kormány a keddi ülésén elsősorban a jelenlegi nemzetközi politikai és katonai helyzetet elemezte. A miniszter nyilvánvalónak nevezte, hogy a világpolitikai helyzet negatív irányba változott,  veszélyes pillanatban vagyunk, a következő bő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy béke irányába mozdul-e a világ.

FRISSÍTVE (11:09): BRÜSSZEL ÉS A HÁBORÚ

Gulyás Gergely szerint azt látják, hogy egyelőre több a rossz hír, mint a jó, Brüsszelben új fokozatba kapcsolt a háborúpárti vélemények megfogalmazása, Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni. A legaggasztóbbnak azt nevezte, hogy a NATO is irányt váltott, Ukrajna-misszió tervezete vált ismertté, a NATO eddig csak kommentálta a háborús helyzetet, de nem vált tevékeny részessé, ők is a világháború közvetlen kockázatáról beszéltek, ehhez képest most fordulat állt be, arra készülnek, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a háborúba, létrehoznának egy 100 milliárd dolláros alapot, ezzel segítenék a kiképzést, koordinálnák a fegyverszállítást.

Gulyás Gergely szerint a háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO-ra. Magyarország mint NATO-szövetséges komolyan aggódik, mi a NATO-ba azért léptünk be, mert ezt tartjuk a leghatékonyabb védelemnek Magyarország számára, védelmi szövetségként tekintenek rá.

FRISSÍTVE (11:10): KÉSZÜLNÜNK KELL

A miniszter hangsúlyozta, a kormány továbbra is azt mondja, hogy a háborúnak katonai megoldása nincs, béketárgyalásokra és tűzszünetre van szükség. Azt biztosnak tartja, hogy mindkét eshetőségre készülniük kell, ezért mérlegre a kormány, hogy a magyar gazdaság szempontjából mivel jár egy hosszú háborús korszak, ami alapvetően más gazdaságpolitikát kíván. “November 5-ét követően nyújtjuk be az idei költségvetési javaslatot” – jelentette be Gulyás Gergely, megemlítve az amerikai választások időpontját is.

FRISSÍTVE (11:12): MIGRÁNSOK

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy szervezeti változásokat is elfogadott a kormány. Mivel Magyarország nemzeti érdeke igényli, a kormány kinevezte a nemzetbiztonsági tanácsadónak Biró Marcellt – emlékeztetett. Magyarország továbbra is azt képviseli, hogy semmilyen olyan lépést nem tehet a NATO, aminek a végeredménye egy esetleges világháború. A kormány célja, hogy Magyarországot a lehető legkisebb veszély fenyegesse. Majd leszögezte, hogy Európai Parlament rossz döntést hozott a migrációs kérdésben. A kormány csatlakozik Donald Tuskhoz: migránsok elosztását semmilyen formában nem támogatják. „Nyugat-Európa társadalmi fejlődésének a hibát, nem Közép-Európának kell elszenvednie.” A kormány elutasítja a kötelező migránsok elosztását. A kormány szerint a magyar társadalmat meg kell védeni a migráció káros hatásaitól.

FRISSÍTVE (11:14): MAKROPÁLYÁT TERVEZTEK

A kormány áttekintette a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és kilátásait. A magyar gazdaság az egyik legnyitottabb gazdaság, ezért nem mindegy, hogy külföldön mi történik. Háborús helyzetben vagyunk és az EU a vártnál lassabban jön ki a válságból. Németország hosszú ideje gyengélkedés és ma sem látható pontosan, hogy meddig tartható ez az állapot. Más külpiacok is gyengék. Egy háborús helyzetre terveztük meg a makropályát – ismertette Varga Mihály.

2024-ben egészséges szerkezetben indul újra a gazdasági növekedés idehaza – értékelte. Azzal számol a kormány, hogy ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ez 2,5% körül lehet – ismertette Varga Mihály. A fogyasztás és a termelési fázisba kerülő beruházások segítik az idei növekedést, jövőre 4,1%-os növekedéssel kalkulál a kormány – folytatta.

FRISSÍTVE (11:15): KÖLTSÉGVETÉS

Az idei költségvetést is a háborús helyzethez igazítják. Ennek megfelelően idén 4,5%-os hiányt tűz ki célul a kormány, jövőre ez 3,7%-ra csökkenhet, 2026-ban A költségvetésre rendkívüli kiadások nehezednek: megemelkedett kamatkiadások és a rezsivédelem költségei. Annak érdekében, hogy csökkenő hiánypálya teljesüljön, új intézkedésekről döntött a kormány – vezette fel.

675 milliárd forintnyi beruházást fog átütemezni a következő időszakra a kormány. Nem törli, hanem elhalasztja későbbre

– jelentette be. Van miből megtakarítani, mert több mint 2000 milliárd forintnyi állami beruházás valósul meg idén – ismertette a pénzügyminiszter, aki arra is kitért, hogy az EU-ban új fiskális szabályok lesznek érvényben. Ezek részleteire még várni kell, főleg a védelmi kiadások elszámolása vonatkozásában – írja a Portfolio.

FRISSÍTVE (11:21): NAGY ISTVÁN – 5 PONTOS INTÉZKEDÉSCSOMAG LESZ

A green deal diktátum volt az európai gazdálkodók részére – kezdte beszédét Nagy István, aki szerint emiatt a gazdák elveszítették versenyképességüket és jövőképüket. Szerinte Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta az európai gazdákat, és helyettük az ukrán oligarchákat támogatta. Ebben a helyzetben felértékelődik az állami támogatások, segítségnyújtás szerepe. Ezért 5 pontos intézkedéscsomagról döntött a kormány:

  • Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Eddig 470 milliárd forintot fizetett ki az állam 156 ezer gazdának. Ezt gyorsítják, 265 milliárd forint kerül így a gazdákhoz május végéit. Erőforrás átcsoportosítást hajt végre a kormány a kormányhivatalokban és a kincstárban.
  • Agrár Széchenyi konstrukciók: a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. 5%-os kamatszinten igénybevehető a konstrukció, jelentős az igény erre.
  • Gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét emeli a kormány. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelent.
  • Meghirdetésre kerülnek az uniós fejlesztési pályázatok az élelmiszeriparban. Összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz, a napokban.

FRISSÍTVE (11:25): OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM

Vitályos Eszter ezt követően a már bejelentett otthonfelújítási program hátteréről beszélt. A keretösszege 108 milliárd forint, uniós forrás áll erre rendelkezésre, az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt segítséget – ismertette. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le, az MFB-pontokon keresztül. Ez a program legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőipar számára. Hamarosan meg fog jelenni a pályázati felhívás.

FRISSÍTVE (12:29): A KORMÁNYINFÓN IS SZÓBA KERÜLT AZ ÁRSTOP

Érdemes megvárni Nagy Márton találkozóját a beszállítókkal, utána a kormány majd dönt, hogy legyen-e újabb benzinárstop – mondta Varga Mihály a Kormányinfón. Tavaly Orbán Viktor azt mondta, ha nagyon nőne a benzinár, akkor nem tartana kizártnak egy újabb ármaximálást, most pedig tényleg látványosan drágulnak az üzemanyagok – igaz, pénteken minimálisan, de csökkennek az árak. Nagy Márton ezért behívta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb