Kikapcs

Így születik meg a varázslat: besurrantunk a Szegedi Szabadtéri Játékok épülő Dóm téri helyszínére (galériával)

Már épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada és nézőtere a Dóm téren, a fesztivál idei programján sorsfordító történetek szerepelnek, többségében magyar szerzők műveit láthatja majd a közönség – közölte Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója csütörtökön a Szegedi Szabadtéri Játékok épülő Dóm téri helyszínén. A színpad és nézőtér építését mindössze négy napja, a Szeged Napja Ünnepségsorozat Dóm téri programjainak vasárnapi zárását követően kezdték el, fotóinkon mutatjuk, hogyan állnak jelenleg a munkálatokkal, hogyan születik meg az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza.

HARMINCHÉT EST, HÚSZFÉLE PRODUKCIÓ

A színházi szakember elmondta, tavaly több mint 62 ezer néző látta a fesztivál előadásait. Idén a nagyobb kínálatnak és változatos programnak köszönhetően – harminchét estén húszféle produkciót játszanak majd – már 68 ezren váltottak belépőt valamelyik előadásra. Az ország legnagyobb és legrégebbi színházi fesztiválja a turizmus szempontjából is meghatározó, a nézők között végzett kérdőíves felmérések szerint kétharmaduk az ország más részéből vagy a határon túlról érkezik Szegedre – emelte ki a főigazgató.

A színház a fesztivál idei programját állami forrás felhasználása nélkül – saját bevételeiből és az önkormányzat támogatásából – valósítja meg. Bár megjelentek többlettámogatási pályázatok az idei évre, azok megvalósítási időszaka szeptember 1-jén indul – mondta Barnák László.

AJÁNDÉKKONCERT, PÉTER BENCE EST ÉS EZEREGY ÉJSZAKA A DÓM TÉR SZÍNPADÁN

Az évad a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjével indul június 24-én. Az esten Giacomo Puccini mintegy félévszázados pályafutásának legemlékezetesebb operáiból csendülnek fel részletek. Június 28-án ismét a szegedi zenekar lép színpadra. Az együttes Péter Bence mára világhírűvé vált zeneszerzővel, zongoraművésszel a klasszikus, a pop és a rockzene határait feszegető feldolgozásokat játszik majd. Július első két hétvégéjén hat estén újra látható Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István – tavaly a Dóm téren kortárs ősbemutatóként Juronics Tamás rendezésében színpadra vitt – world musicalje, az Ezeregy éjszaka.

JÖN A REBECCA ÉS AZ ISTVÁN, A KIRÁLY IS

Az évad új saját produkciójaként Lévay Szilveszter és Michael Kunze musical remekét, a Rebeccát tűzik műsorra július utolsó és augusztus első hétvégéjén. Daphne du Maurier magyarul A Manderley-ház asszonya címen megjelent regényének feldolgozását először mutatják be szabadtéren. Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király érkezik a Dóm térre első szegedi bemutatása után negyven esztendővel, Novák Péter rendezésében, Tóth Kázmér kifejezetten a Dóm téri nagyszínpad adottságaihoz tervezett díszleteivel, újszerű koncepcióban.

JAVÁBAN ZAJLIK A NÉZŐTÉR ÉS A SZÍNPAD ÉPÍTÉSE

Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője elmondta, a Dóm téren évről évre egy komplett színházat építenek fel néhány hét alatt csaknem kétezer négyzetméteres színpaddal, négyezer férőhelyes nézőtérrel, világítótornyokkal, kiszolgálóhelyiségekkel, ahol fodrászok, sminkesek, kellékesek, öltöztetők segítik a produkciók létrejöttét. Mint elárulta, idén megkezdték a nézőtér székeinek lecserélését is, most 100 darab szék újul majd meg, a következő években pedig folytatják a sort, míg mind a négyezer ülőhelyet újra nem cserélik. Jelenleg a forgó színpad építése zajlik a Dóm téren, de ahogy a szakember elárulta, várhatóan azzal már péntekre végeznek is.

BEERŐSÍT A SZEGEDI SZABADTÉRI ÚJSZEGEDI SZÍNPADA IS IDÉN NYÁRON

Minden eddiginél több, összesen hét színházi előadás érkezik idén a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadára. Több vígjáték, musical, opera- és néptánc-est is várja hétvégente a nézőket a Fesztivál újszegedi játszóhelyén a nyáron.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb