Szegedi Arcok

Szeged365 Olvasói beszámoló: nem volt elegendő orvos, 32 hetes terhesen, rendszeresen jelentkező fájásokkal küldték haza a szegedi klinikáról a kismamát

“Erről miért nem beszél senki? Mi folyik itt? Szegeden nincs elég orvos!” – kezdte szerkesztőségünknek küldött levelét Olvasónk, aki egyik hozzátartozójának történetét osztotta meg velünk. Rokona 32 hetes terhesen, 20 perces fájásokkal ment be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ott azonban, mint Olvasónk elmondta, nem volt orvos, aki érdemben segített volna nekik, így kénytelenek voltak a kiskunhalasi kórházba átmenni, hogy ellásák a kismamát. Mint Olvasónk mondta, szerencsére nem lett baj az esetből, de akár lehetett is volna.

“TANULÓ DOKTORNŐ PRÓBÁLT SEGÍTENI, DE Ő MAGA IS BIZONYTALAN VOLT, MIT TEGYEN”

Mint Olvasónk elmondta, 32 hetes terhes hozzátartozója 20 perces fájásokkal ment be a Női Klinikára, amit a CTG vizsgálat is igazolt. Itt megdöbbenve tapasztalták, hogy alig van orvos az osztályon, aki ellátná őket. “Először egy kis tanuló doktornő próbált segíteni, de ő maga is bizonytalan volt abban, hogy mit tegyen, végül haza küldtek bennünket” – idézte fel a történteket Olvasónk.

VÉGÜL A KISKUNHALASI KÓRHÁZ LÁTTA EL

Másnap, amikor ugyanazokkal a panaszokkal visszamentek, egyáltalán nem is találtak orvost, aki ellátná a kismamát, aki volt, az is éppen műtött. A kismamát végül hazaküldték azzal, hogy fogyasszon több magnéziumot. Ebbe ők nem törődtek bele, átmentek a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba, a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházába, ahol azonnal megvizsgálták és ellátták őt, tüdőérlelő injekciót kapott, hogy visszatartsák a szülést.

“MEGVAN HOVÁ LETTEK A RÉGI ORVOSAINK”

Mint Olvasónk elárulta, szerencsére most már jobban van, de, mint mondta nekünk, nagyobb baj is lehetett volna a dologból. Hozzátette, Kiskunhalason több olyan szülész-nőgyógyásszal is találkozott, akik korábban a szegedi klinikán látták el a kismamákat. “Megvan hová lettek a régi orvosaink, akik mind Szegeden voltak” – mondta el.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük, amint befut, frissítjük cikkünket.

LEGINKÁBB VIDÉKEN VAN ORVOSHIÁNY

Mint korábban megírtuk, Álmos Péter, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinika egyetemi adjunktusa, aki egyben a MOK elnöke is, arról beszélt, hogy az orvoshiány mértéke eltérő az országban: van, ahol extrém orvoshiány van, máshol egyszerűen csak hiány. Extrém hiány szerinte például az érsebészeti területen vagy a szájsebészeten van, és leginkább vidéken. Az orvoshiány enyhítésének legolcsóbb és leggyorsabb módja az alapellátás számbeli és szakmai megerősítése lenne. Viszont ehhez kevés a háziorvos, és a háziorvosi rendelők 30 százaléka nincs megfelelően felszerelve.

A HOSSZÚ VÁRÓLISTÁK MIATT MÁSIK TELEPÜLÉSRE KELLETT ÁTMENNIE SZÍVKATÉTEREZÉSRE OLVASÓNKNAK

„Tényleg? Át kell, hogy menjünk másik megyébe, hogy a férjem meg legyen szívkatéterezve? Ez tragédia!“ – mondta szerkesztőségünknek Olvasónk. Mint elárulta, több, mint két hónapja várnak az időpontra, hogy elvégezzék a szegedi klinikán a vizsgálatot. Olvasónk többszöri érdeklődésére azt az információt kapta, félév a várakozási idő a vizsgálatra, ha férje állapota miatt nem tudják kivárni, menjenek az SBO-ra, vagy Gyulára, ahol várhatóan hamarabb sor kerülhet a nélkülözhetetlen beavatkozásra. Olvasónk pedig nem tud várni: férje azóta is folyamatosan, fullad, nehezen veszi a levegőt, azonnali ellátásra lenne szüksége.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb