KikapcsKözélet

Kijárási Korlátozás Kisokos: minden, ami Szegedet érinti a hétvégén

Rendeletek jönnek-mennek, tilalom itt, korlátozás ott, ember legyen a talpán, aki képes követni, mit lehet és mit nem Szegeden. Erre találtuk ki a Szeged365.hu svájci bicskáját, a KKK-t, avagy a Kijárási Korlátozás Kisokost: fél perc alatt segítünk eligazodni, rendőrségi bünti és állampolgári bűntudat mentesen a koronavírus-tilalmak útvesztőjében!

KEZDJÜK AZ ELEJÉN: KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, ÚGY ÁLTALÁBAN

Orbán Viktor miniszterelnök március végén jelentette be egy rádióműsorban: rendeletet hoznak a kijárási korlátozásról, melyet a napokban a kormány meghosszabbított. Ennek értelmében az alábbi esetekben hagyhatjuk el az otthonunkat Szegeden (és úgy általában az országban):

MUNKAVÉGZÉS

Munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

EGYÉNI SZABADIDŐS SPORT

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Ma beszámoltunk róla, hogy újranyitnak bizonyos szegedi konditermek, a rendelet értelmében ez is legális, legalább is, téged, mint szabadidős sporttevékenységet végző szegedit senki sem büntethet meg a fentiek miatt.

HÁZASSÁGKÖTÉSTEMETÉS

Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben.

FODRÁSZ, BENZINKÚT, GYÓGYSZERTÁR

Az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.

PIAC, GYÓGYSZERTÁR, ÉLELMISZERBOLT

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között, ők viszont csakis ebben az időintervallumban mehetnek vásárolni.

A képlet:

65 év alatt: 09.00-12.00 kivételével bármikor

65 év felett: 09.00-12.00 között

ÉTTERMEK, VENDÉGLÁTÓSOK: MEHET A KISZÁLLÍTÁS

Szombattól be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak. Tehát: tudsz elvitelre fagyit kérni a cukrászdában, vagy hamburgert a street food-osnál, illetve ahol pörög a kiszállítás, tudsz rendelni. Akik végleg bezártak, azoknál értelemszerűen nem.

A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat. A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele. Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére. A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet. Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.

A rendelet betartását a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

A MÁTÓL ÉLETBE LÉPŐ, SZEGEDI KORLÁTOZÁS

Gulyás Gergely tegnap bejelentette: a kijárási korlátozások fennmaradnak és a helyi önkormányzati vezetők, a húsvéti időszakhoz hasonlóan e hét szombaton és vasárnap újra lehetőséget kapnak további korlátozó szabályok bevezetésére. Botka László, Szeged polgármestere nem rendelt el külön intézkedéseket a kijárási korlátozás szigorítása érdekében, viszont 500 főben limitálta a Mars Téri Piacon egyszerre tartózkodható emberek számát. Utóbbi szombat hajnaltól lép életbe.

Röviden összefoglalva, Szeged polgármestere az alábbiakat kérte péntek délelőtt a szegediektől:

  • csak és kizárólag létfontosságú ügyek intézése kapcsán hagyják el otthonaikat a hétvégén
  • az üzletek továbbra is a korlátozó szabályoknak megfelelően, hétvégi nyitvatartás szerint működjenek
  • az üzletek vezetői és dolgozói tartsák be a koronavírus megfékezése érdekében meghozott előírásokat, emellett ügyeljenek arra, hogy a vásárlók is betartsák azt
  • végül pedig arra kéri a Mars téri piac munkatársait, hogy ügyeljenek arra, hogy a piac területén 500 embertől egyszerre több ne tartózkodjon (ez a rendelkezés a későbbiekre is érvényes)

Hogy utóbbi technikailag hogy fog működni szombat reggeltől, arról Németh Istvánt, a Mars Téri Piacot üzemeltető Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjét kérdeztük:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb