KözéletSzegedi Arcok

Megszűnt a Gergő Liget – exkluzív Szeged365 interjú Farkas András alapítóval (hangban is)

Betelt a pohár: Farkas András alapító bejelentette, megszünteti Szeged legnépszerűbb, egyben legszebb kirándulóhelyét, az újszegedi Gergő Ligetet. “Ez egy drogos, alkoholos, zajos kupleráj lett esténként, hatóságilag jóváhagyva” – írta szenvedélyes hangvételű, elkeseredett közleményében, majd hozzátette: a név méltatlan Gergő unokájára nézve, akiről annak idején elnevezte a helyet. Exkluzív Szeged365 interjú következik, hangban és szövegben az alapítóval.

https://szeged365.hu/2020/08/12/farkas-andras-ma-este-megszuntettem-a-gergo-ligetet-a-nev-meltatlan-az-unokamra-nezve/

A GERGŐ LIGETRŐL

Farkas András az újszegedi ártérben 20 évvel ezelőtt alakította a kirándulásra, randevúra, piknikre kiválóan alkalmas ligetet. Saját költségen telepített tűzrakóhelyet, padokat, játszó eszközöket, kukákat, fedett pihenőhelyet – a csodás helyszínt szeretett unokájáról, Gergőről nevezte el. A területet végig ő gondozta, önkormányzati támogatás nélkül, saját költségből. A Gergő Liget 2015-ben a Bertalan hídtól a Maros-torkolatig kialakított Rotary-tanösvény részévé vált.

Ilyen volt:

És sajnos, ilyen lett:

MINDENT ELVISZNEK

Levonulunk, átengedjük a természetnek és annak, aki használni akarja – kezdte beszélgetésünket Farkas András, aki 20 éve saját költségből hozta létre és azóta is önerőből üzemeltette a mesebeli kirándulóhelyszínt. A kivonulás azt jelenti, hogy elviszik a padokat, játékokat, fedett pihenőhelyet, kukákat, gyakorlatilag mindent, ami telepített része a ligetnek. Az alapítóval Pósa Tamara kolléganőnk készített egy szomorú hangvételű interjút:

“Nem bírunk tovább sem a rongálókkal, sem a szemetelőkkel, sem a gyújtogatókkal, sem a szemtelen pofájúakkal” – mondta szomorúan Farkas András a telefonban, majd hozzá tette: többé nem hajlandó a nevét adni az ott elharapódzott állapotokhoz.

“Ha valaki szeretné megmenteni, részemről semmi akadálya, feltéve, ha van még rajtam kívül olyan bolond a világon, aki ingyen megcsinál mindent. Az önkormányzat egy fillérrel sem támogatott sosem, nem is érdekli a dolog, annak dacára hogy Szeged főutcája a Tisza” – mesélte Farkas András.

A 73 éves szegedi férfinak az utolsó csepp a pohárban az a látvány volt, ami kedd este odakint fogadta. A legszomorúbb, hogy odaértekor a kint randalírozók még inzultálták is. A névtáblát már le is vette, a padokat és az eszközöket a napokban szállítják el, a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubbal egyeztetve pedig a tanösvény nem viseli többet a Rotary nevet. 

Hiányozni fogsz, Gergő Liget!

Interjú: Pósa Tamara

Szöveg: Kisházi Sándor

Fotók: TiszaiÉrtékek.hu, Farkas András

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb