Közélet

Pánikrohamot kapott az SZTE első éves hallgatója, amikor kiderült: pozitív lett a koronavírus tesztje

Pánikrohamot kapott az SZTE első éves hallgatója, amikor kiderült: pozitív lett a koronavírus tesztje. A vajdasági J. Valentina pénteken költözött be abba a karanténkollégiumba, amelyet a határon túli diákok számára tart fent az egyetem, de mivel a teszt, amit érkezése után elvégeztek rajta pozitívnak minősült, másnap már haza is kényszerítette őt. A lány a hvg.hu értesülései alapján nem érti, hogy miért küldték haza az egyébként is elkülönített szállásról, ahonnan a rendes, felvételt nyert kollégiumokba kettő, negatív teszttel költözhetnek csak be a friss diákok.

Fotó: napi.hu

A lapnak a Szegedi Egyetem kancellárja elmondta: a hallgatót az előírások szerint, az SZTE költségén tesztelték, majd amikor kiderült, hogy annak eredménye pozitív lett, felajánlották neki, hogy vagy az erre kijelölt kollégiumban, vagy saját otthonában várja meg a második teszt eredményét. Ezt – a hallgatók, és általában az egyetemi közösség érdekében – attól függetlenül meg kellett tenniük, hogy vannak-e vagy sem a betegségre utaló tünetei az adott hallgatónak, az elkülönítés ugyanis kötelező és alapvető lépés ebben az esetben, ezért is jelöltek ki erre két kollégiumot. Fendler Judit szerint a diákok már ebben az esetben is fertőzőek lehetnek.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A szóban forgó egyetemista – mondta Fendler Judit – felvette a kapcsolatot a Vajdaságban élő szüleivel, édesapja pedig hamarosan meg is érkezett hozzá, majd autóval Szerbiába vitte a lányát, mert úgy döntöttek, ott várják meg a második, remélhetőleg negatív teszteredményt. Az egyetem abban is segített – mondta a kancellár -, hogy zökkenőmentesen jussanak át a határon. A kancellár szerint ha a lánynak meglesz a két negatív tesztje, visszaköltözhet Szegedre, és folytathatja tanulmányai.

Az Egyetemisták Magazinja ezt megelőzően megkérdezte az érintett hallgatót, aki meglehetősen másképp látta az esetet – a vajdasági lány gondolatait alább változatlanul közöljük:

Az egész ott kezdődött, hogy egy hete naponta több e-mailt kaptunk különböző információkkal a felköltözéssel kapcsolatban. Sokan jártunk úgy, hogy egyik nap kaptuk az e-mailt, hogy másnap vagy harmadnap költözni kell. Muszáj. Muszáj, mert ha nem költözünk fel csütörtökön nem lesz hely a kollégiumban. Muszáj, mert nem lesz ingyenes a teszt. Sokan írtak e-mailt, hogy képtelenek megoldani az oda utat és nem tudnak felköltözni csütörtökön, nekik az lett mondva, hogy később nem lehet. Mi beszéltünk az igazgatóval, azt mondta rendben fogadnak pénteken, mert információ hiányában és összezavarodottságomban teljesen azt hittem, hogy pénteken kell felköltözni. Pénteken felköltöztem Szegedre, rögtön megcsinálták a tesztet, azt mondtak hétfőn lesz eredmény mindenkinek. Állítólag én voltam az egyetlen, aki pénteken jött. Azt az információt kaptam, hogy az első teszt után mindenki elhagyhatja a karantén kollégiumot és beköltözhet a sajátjába. Szombaton kopogtattak az ajtómon kinyitottam, és közölték velem, hogy pozitív lett a tesztem. A hír hallatán összeestem, majd pánikrohamot kaptam. Felhívtak az egészségügyből, hogy igen pozitív a teszt és azonnal haza kell mennem. Nem értettem miért, mikor azért vannak karanténkollégiumok, illetve van külön kollégium is ahova a “fertőzötteket” teszik. Azt sajnálom csak, hogy akkor nem voltam abban a lelki állapotban, hogy feltegyem nekik azokat a kérdéseket, amiket megfogalmaztam az e-mailemben. Rengeteg kérdés van bennem és a válaszok homályosak. A határon karantént nem kaptam, azt sem tudják, hogy “beteg” vagyok. Miután megosztottam a történetet írtak sokan, akik hasonlóan jártak. Például, volt aki nem tudta, hogy a teszt ingyenes-e , ezért privátban megcsináltatta. Negatív lett. Később jöttek az egyetemtől tesztelni őt, az a teszt pozitív lett. Miért mondták nekem, hogy a teszt 100%-os, amikor az egész világ orvosai azt hajtják, hogy ez nem igaz. Apróbb gyulladásokra is reagál a teszt. Nekem a fogam 2 hete be van gyulladva, lehet ez a baj… Körülöttem senki nem beteg. Azt hozzáteszem, hogy akármennyire nem hiszek ebben, az előírásokat (maszk, fertőtlenítés) mindig betartottam. Hogyha ilyen gyorsan megvan a teszt eredménye ( egy nap alatt) akkor miért nem költözhettünk fel később, hogy ne kelljen egyik napról a másikra elszakadni a családtól. Azt még hozzátenném, hogy egy barátnőm privátul csinált tesztet negatív lett, amit a koleszban csináltak pozitív és hazaküldték. A privátot megkapta kézbe, a koleszos teszt eredményét nem. Valamint, érdekelne, hogy ha nekem azt mondták, hogy egy teszt is elég, mert 100%-osan biztos, akkor Szerbiából miért kell két tesztet vinnem? ”  összegezte gondolatait az Egyetemisták Magazinjában Valentina.

Forrás: hvg.hu / egyetemistakmagazinja.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb