Szegedi Arcok

Modern Hamupipőke sztori: újra pezseg az élet az elfeledett szegedi iparművészek körül

Az elmúlt években, a Kárász utcai Képcsarnok megszűnését követően a szegedi iparművészek meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek. Nem volt megjelenési lehetőségük, nem volt, aki összefogja őket, és arra döbbentek rá a művészek, hogy a saját városukban nem ismerik őket az emberek. Ezért 2019 nyarán, Deák Zsuzsanna, üvegtervező iparművész elhatározta, változtat ezen, és életre hívta a Szegedi Iparművészeti Szalont, mely a helyi iparosokat gyűjtötte össze, és arra törekszik azóta is, hogy minél több bemutatkozási lehetőséget teremtsen azoknak a művészeknek, akik eddig a háttérbe szorulva tevékenykedtek.

A képen Deák Zsuzsanna alkotásaival

Zsuzsi kezdeményezését nagy örömmel fogadta a szakma, Nátyi Róbert, a REÖK Palota kurátora rögtön fel is karolta az iparművészeket, akik Zsuzsi felhívására szép számmal csatlakoztak is a Szalonhoz. Így, tavaly decemberben, amikor az Iparművészeti Szalon első debütáló megjelenése volt az Art Hotelben már tíz kiállító mutathatta be művészi igényű munkáit a szegedi nagyközönségnek. A látogatók megcsodálhatták, és akár meg is vásárolhatták a megjelent üvegműves, ékszerész, raku kerámia és selyemfestő, zománcműves, nemezkészítő, és textilműves iparművészek munkáit.

A képen Deák Zsuzsanna alkotásai

„Mindenféleképpen azt szeretném, hogy az emberek értékeljék a megjelenésünket, és visszahozzuk ezáltal a minőségi iparművészetet, elérhetővé tegyük azt mindenki számára. A kreativitás gyógyít, támogatom, hogy minél többen csinálják, de nagyon fontosnak tartom, hogy emellett maradjon meg a tanult iparosok becsülete, akik az életük 5-10-15 évét különféle iparművészeti iskolák elvégzésével töltötték. – vallja Zsuzsi, majd elmondta, a mai modern világban, ahol az interneten már minden elsajátítható, és kicsit művésznek érezheti magát mindenki. A különféle kézműves vásárok elterjedésével, ahol anyagilag elérhetőbb árukat kínálnak, – de nem mindig jelentenek ezek minőséget -, már nem maradt hely azoknak az iparművészeknek, akik magas fokon művelik a szakmát.

A képen Deák Zsuzsanna alkotásai

Szerencsére ez a trend változóban van, és ez nagyban köszönhető az Iparművészeti Szalon megjelenésének. Az Art Hotelt követően idén februárban, a Szegedi Nemzeti Színház adott otthont az iparművészek vásár – kiállításának. A rendezvényen megelevenedett a színház aktuális darabjának, a Mágnás Miska előadásának vásári jelenete, elhozva az érdeklődők számára az alkotók csodálatos, egyedi munkáit. Olyan dísztárgyakat, ékszereket, ruhaneműket, lakberendezési tárgyakat, melyekből nem létezik két egyforma, melyekkel bárki kifejezheti egyediségét, kitűnhet a tömegből, hiszen eleganciája már messziről hirdeti tulajdonosa kifinomult ízlését.

A képen Deák Zsuzsanna alkotásai

“Ezek a megjelenések arra tökéletesek, hogy felkeltik a műértő közönség érdeklődését a munkáink iránt, elindít egyfajta pezsgést a szakmában, ami már nagyon régóta hiányzott. Az emberek újra elkezdték látogatni a bemutató termeinket, műhelyeinket, ezzel egy hatalmas űrt sikerült betöltenünk az iparművészetben.” – mesélte Zsuzsi, majd azt is elárulta, saját alkotásai közül leginkább az olvasztott üveg (fusing) technikával készült tárgyak a legkeresettebbek, ez most nagyon népszerű irányzat a szakmában. Gyakran kérnek a megrendelők vázákat, faliórákat és lámpákat, de már komplexebb munkákra is érkeznek felkérések, mint amilyen például egy új ház felépítésénél a teljes belső design megtervezése.

Az alábbiakban hoztunk egy kis ízelítőt a Szegedi Iparművészeti Szalon alkotói munkáiból, gyönyörködj bennük Te is:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb