Szegedi Arcok

Te mit tetováltatnál magadra?

Egyre kevésbé okoz meglepetést az, ha valaki tetoválást visel magán, azt azonban hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy valójában mit is jelent a bőr színének megváltoztatása. Kezdetekről, stílusokról és extrém kérdésekről is beszélgettünk a Csongrádi sugárúti Mona Kiss Tattoo szalon tulajdonosával, Kiss Mónikával.

ŐSIDŐK ÓTA VELÜNK ÉL

A tetoválás szót már 1769-ben feljegyezték a legendás felfedező, Cook kapitány hajóján, amikor a legénység a polinéziai szigetvilágban találkozott arcfestést viselő bennszülöttekkel. Kevesen tudják, de maga a bőr színének megváltoztatása még ennél is sokkal régebbi mesterség: a legrégebbi tetoválást a közel 5000 éves férfimúmia, az Alpokban talált Ötzi hordozta magán, szóval egyértelműen olyan jelenségről van szó, ami hosszú ideje velünk él.

Egyes kultúrkörökben a társadalmi hovatartozásra lehet következtetni belőlük, máshol viszont a törzseket különböztették meg velük, de ma már inkább az önmegvalósítás egyik szimbólumává vált.

“Szerencsére a tetoválásokban egyre több új stílus jön létre, kevert stílusok, a realisztikus keveredik az absztraktal, a minimalista stílussal, vagy akár a polinéz stílussal is. Egyre többen szeretnének geometria mintákat, egyszerűbb, minimál mintákat magukra tetováltatni. A 90-es évekhez mérten hatalmas fejlődésen ment keresztül a szakma, mostanra olyan portrék készülnek, amik teljesen fotorealisztikusak, én például a takarásokat nagyon szeretem.” – árulta el Kiss Mónika, a Mona Kiss Tattoo szalon tulajdonosa, akivel a Csongrádi sugárút 27. alatt üzemelő szalonban beszélgettünk.

MIÉRT NYIT VALAKI TETOVÁLÓSZALONT?

Kiss Mónikát már tizenöt éve vonzza a tetoválás mestersége, de ténylegesen öt éve vágott bele a tevékenységbe.

“A művészet szeretete adott volt, gyerekkoromban is imádtam rajzolni. Az igazi lökést viszont a gyermekeim, a családom anyagi biztonságának megteremtése adta. Az egészségügyis fizu nem volt teljesen kielégítő (nevet), viszont sokat köszönhetek az egészségügyi végzettségemnek, mert rengeteget kamatoztatok belőle. Mind a higiénés feltételek maximális megteremtését, mind a vendégekkel való megfelelő kommunikáció elsajátítását innen hoztam magammal. Egy igazi ajándék számomra, hogy így alakult az életem.” – kezdte beszélgetésünket Kiss Mónika.

Mónika szerint a kezdetekkor és később is az a legfontosabb, hogy olyan minőségű munkát végezzen el, aminek láttán az új vendégek biztonsággal fordulhatnak hozzá. 

SOKAN CSAK ÚGY BETOPPANNAK

Meglepő, de jó páran nem is konkrét elképzeléssel érkeznek a szalonba, mindössze annyit tudnak, hogy szeretnének egy tetoválást, de hogy mit, azt csak közösen találják ki.  

“Ők a legjobb vendégek, hagyják, hogy az ember kibontakozzon és bele adja a szívét-lelkét, kreativitását a mintába. Én ragaszkodom a személyes konzultációhoz, amikor megismerem a vendéget, a személyiségét, a gondolatait, érzéseit, esetleges hátterét, így ha még neki nincs is elképzelése egyáltalán a mintáról, ötletekkel tudok szolgálni neki, majd a stílusokat megmutatva pontos képet tudok megalkotni. Viszont többnyire a vendégek nézelődnek interneten és kiválogatják a számukra legtetszetősebb képeket, ez alapján én is közelebb tudok kerülni a stílushoz,a tökéletes mintához” – részletezte Mónka, akinek a legjobban sikerült alkotásait Facebook és Insta oldalán is megcsodálhatjuk.

VANNAK EXTRÉM KÉRÉSEK IS

Mint minden szubkultúrának, úgy a tetoválást viselők csoportjának is vannak extrém esetei, ezek közül egyet Mónika is megosztott velünk.

“Van egy vendégem, akit megfogott egy intim témájú tetoválás, amely alapján szeretne Ő is egy hasonlót magára. Ez a projekt még nem készült el, tervezés alatt áll, de a témája egy görög mitológia alak, Medúza. Őt Pallasz Athéné egy kígyófejű szörnnyé változtatta, és aki ránézett, az azon nyomban kővé is dermedt. Az elképzeléseink szerint egy nagyon ötletes minta fog elkészülni, de tény, hogy maga a kérés, nem hétköznapi.” – avatott be a részletekbe Kiss Mónika.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb