Szegedi Arcok

A Nobel-díj előszobájában? Dupla kitüntetést kapott Karikó Katalin

A Szeged Díszpolgára 2021 címet követően újabb rangos elismeréseket kapott a Napfény Városában végzett, világhírű kutató: az amerikai Brandeis Egyetemen az 50. Rosenstiel-díjat kutatótársa, Drew Weissmannel közösen nyerte el, míg itthon az Emberi Méltóságért kitüntetést ítélték neki oda.

EMBERI MÉLTÓSÁGÉRT KITÜNTETÉST KAP KARIKÓ KATALIN

Odaítélték az Emberi Méltóságért kitüntetést Karikó Katalinnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójának – írja a Magyar Nemzet. Az Amerikai Egyesült Államokban élő, a Szegedi Tudományegyetemen végzett és a pályáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban megkezdő magyar kutatóbiológus, biokémikus májusban veheti át az elismerést. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke előzőleg levélben kereste meg a világhírű tudóst.

„Az ön tudományos tevékenységének eredménye emberek millióinak adott hitet, és sokan bízunk abban, hogy a vakcina segítségével a járvány legyőzhető, életünk visszatérhet a normális mederbe.”

– írta levelében az elnök. Az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést eddig mások mellett Kozma Imre atya, Törőcsik Mari, Kányádi Sándor, Jókai Anna, Bodrogi Gyula, Benkő László, Szörényi Levente és Böjte Csaba atya kapta meg.

A NOBEL-DÍJ ELŐSZOBÁJÁBAN

A napokban az amerikai Brandeis Egyetemen az 50. Rosenstiel-díjat kutatótársa, Drew Weissmannel közösen nyerte el Karikó Katalin, erről a Szegedi Tudományegyetem adott hírt a napokban. Az 1971-ben alapított, Lewis S. Rosenstielről elnevezett kitüntetés a Nobel-díj előszobájának is minősíthető, ugyanis az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat nyert.

A Rosenstiel-díjra leginkább méltó kutatókat a Brandeis Egyetem Rosenstiel Általános Orvostudományi Kutatóközpont által összeállított tudós testület ajánlása alapján választják ki. Az 50. Rosenstiel-díjat Karikó Katalin és kutatótótársa, Drew Weissman az mRNS-terápiák kidolgozásáért, a különböző betegségek gyógyítására alkalmas oltóanyagok kifejlesztéséért nyerte el.

EXKLUZÍV DUPLAINTERJÚ SZEGED 2021-ES DÍSZPOLGÁRÁVAL

Miután Botka László januárban Szeged 2021-es díszpolgárának kérte fel a világhírű kutatónőt, elsőként nekünk adott interjút. Ez utóbbi annyira sokrétű volt, hogy rögtön kettőt varázsoltunk belőle.

Az első, szakmai jellegűt itt találod:

A második, lazább, személyesebb hangvételűt pedig itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb