Közélet

Napi összefoglaló: jön az egydózisú vakcina, ezentúl a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba

Bepörögtünk szerdára Szegeden, igazi hírcunami volt ez a nap. Jöjjön a napi összefoglaló és a nap legfontosabb hírei: ismét megugrott a fertőzöttek száma, tombol a harmadik hullám. Müller Cecília is beszámolt a legfontosabb hírekről, szerinte, április második felére már az egydózisú vakcinával is olthatunk. Szlávik János is megszólalt ma az AstraZenecával kapcsolatban és az is kiderült, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők, a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba. Fokozódik a feszültség az üzleteik világában, elbocsátási hullámtól tartanak. Szerbia beszigorított mára, csak PCR-teszttel, vagy oltási igazolással léphetünk az országba.

ISMÉT EMELKEDTEK A SZÁMOK

Az elmúlt 24 órában 7587 főnél mutatták ki a koronavírus fertőzést, ezzel a járvány kezdete óta összesen 593 710 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében átlépte a 200 -at a napi fertőzöttek száma, 203 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 249 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 952 főre emelkedett. 

JÖN AZ EGYDÓZISÚ VAKCINA ÁPRILISBAN

Müller Cecília elmondása alapján a Janssen vakcina – szállítmány április második felében érkezhet Magyarországra. Az újabb kínai és indiai oltásról az országos tisztifőorvos hozzátette, mindkét oltóanyag vektorvakcina, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V.

SZLÁVIK JÁNOS AZ ASTRAZENECÁRÓL BESZÉLT

Nem kell vérhígítót szedni az AstraZeneca oltása után, ez csak „városi legenda” − mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádió délelőtti műsorában. Hozzátette: nem bizonyították, hogy bármilyen összefüggés lenne az oltóanyag és a vérrögképződés között.

MINDEN ORVOST BERENDELHETNEK A KÓRHÁZAKBA

kedd este megjelent kormányrendelet szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, valamint a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba, írta a 444.hu. A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében van erre szükség.

INDUL AZ ELBOCSÁTÁSI HULLÁM?

privatbankar.hu azt írja: elbocsátásokra lehet számítani, ha nem foglalkoznak ezzel a problémával, és nem segítenek érdemben a bevásárlóközpontok magyar bérlőinek. Patthelyzet áll fel, ugyanis míg a gazdasági kamara enyhítést akar, addig a Magyar Orvosi Kamara még szigorúbb intézkedéseket követel.

SZERBIA BESZIGORÍTOTT

Döntött a szerbiai válságstáb: nincs lazítás, a jelenlegi intézkedések érvényben maradnak, a vendéglők továbbra sem nyithatnak ki. A határátlépésen viszont szigorítanak, vagyis kötelező a PCR-teszt, vagy az oltási igazolás a szerbiai és a külföldi állampolgároknak egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb