BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: öt kedvenc filmünk a hatvanéves Eddie Murphytől

Nagydumás zsaru, piti bűnöző, Amerikában új életet kezdő trónörökös vagy épp egy túlsúlyos bölcs ember? Bizony, mindegyik karaktert Eddie Murphy formálta, nem is egy alkalommal egy jeleneten belül akár több személyt is eljátszik az éppen április 3-án születésnapját ünneplő egykori sztár, aki mostanság mindent megtesz azért, hogy visszaküzdje magát az élvonalba. Amíg ez nem jön össze neki, addig elevenítsük fel a legjobb alakításait!

Eddie Murphy karrierje a 80-as években villámgyorsan robbant be a 48 órával. Korábban stand-up előadásaival hívta fel magára a figyelmet, ezt követően több alkalommal is zsaruszerepet játszott, és megmutatta humoros oldalát is, majd jöttek az őrült családi vígjátékok, amelyekkel egycsapásra kiírta magát az A-kategóriás színészek listájáról.

Egy évtizednyi szerencsétlenkedés után egész jól tért vissza a Shrek Szamaraként, és a legtöbb 80-as évekbeli mogulhoz hasonlóan ő is saját legendáját feltámasztva (Amerikából jöttem 2., Beverly Hills-i zsaru 4.) próbálja leporolni renoméját. Mi nagyon szurkolunk neki, de addig is elevenítsük fel öt kedvenc alkotásunkat a nagy mulattatótól!

48 ÓRA (1982)

Mi más szerepelhetne a lista elején, mint a színész berobbanását jelentő, kicsit film noir, kicsit 80-as évekbeli rendőrsztorikat idéző 48 óra? A legendás Walter Hill filmjét a mogorva Nick Nolte kőkemény nyomozója és a szószátyár bűnözőt alakító Eddie Murphy párosa egy mára már sajnos letűnt műfaj, az akció-vígjáték élvonalába lőtte, és hála Istennek, az idő sem fog rajta. Újranézni is bármikor megéri, ha pedig még nem láttad, itt az idő, hogy te is pótold!

SZEREPCSERE (1983)

A Szerepcsere egy egymondatos tanulság köré meglehetősen okosan felvázolt film, rengeteg vicces jelenettel és szuper beszólásokkal: a film mondanivalója szerint kellő törődéssel az útszéli csövesből is lehet elegáns úriember, és fordítva is előfordulhat a helyzet. John Landis rendező és Eddie Murphy első találkozása egy remek kis vígjátékot eredményez, amelyből azóta is sok sorozat merít ihletet.

BEVERLY HILLS-I ZSARU (1984)

Három év alatt a harmadik remek választás repítette a csúcsra Murphy karrierjét: talán a legtöbben azóta is csak Axel Foley-ként ismerik, amelyhez nagyon sokat tett hozzá Harold Faltermeyer lenyűgöző szinti zenéje és a pörgős, egyszerre humoros és izgalmas forgatókönyv is. Foley sztorija ráadásul annyira magával ragadta a közönséget, hogy további két folytatást is megélt, és egyes pletykák szerint Murphy a közeljövőben negyedjére is magára ölti a detroiti rendőrnyomozó szerepét.

AMERIKÁBA JÖTTEM (1988)

John Landis és Eddie Murphy második közös munkája az Amerikába jöttem, amelynek sztoriját Murphy nemcsak eljátszotta, de íróként maga is jegyzi. A történet elsősorban helyzetkomikumra épül, a kis afrikai ország hercege mielőtt trónra lépne, szerencsét próbál az Egyesült Államokban, ahol végre egyszer életében hétköznapi életet élhet. A bugyuta alapfelállás mégis rengeteg poént tartogat, amit a film szépen ki is használ. Remek szórakozás, méghozzá olyannyira, hogy éppen idén készült el a film folytatása.

DREAMGIRLS (2006)

Némiképp meglepő választás lehet a Dreamgirls szerepeltetése a listán, amely nemcsak műfajában tér el a korábban citált alkotásoktól, hanem abban is, hogy Eddie Murphy egy igazi drámai szerepet vállalt el. Nem is állt neki annyira rosszul a zenés filmben az énekes karaktere, Murphy ugyanis eddigi egyetlen Oscar-jelölését is ezért a filmért kapta meg, szerencsétlenségére azonban Alan Arkin húzta be az aranyszobrot 2007-ben a Little Miss Sunshine-ban nyújtott alakításáért.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb