Közélet

Napi összefoglaló: akár már szerdán jöhet a lazítás, elindult a “Szívesen dolgoznánk már” mozgalom Szegeden

Gyönyörű, napsütötte idővel telt a hétfő és e mellé természetesen bőven akadt miről írni Szegeden. Meghoztuk a napi összefoglalót, mutatjuk a mai nap legfontosabb eseményeit: lényegesen csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma országosan, ennek tükrében Szlávik János elmondta, hogy talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a “platófázisa-e”. Mindeközben árgus szemekkel figyeljük mi fog történni, hiszen a kormányzati tájékoztatás szerint szerdáig elérjük a 2,5 millió beoltottat. Módszertani ajánlást készített az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására és hoztunk két igazán szegedi hírt is: elindulta a “Szívesen dolgoznánk már” mozgalom és mutatjuk, hogyan zajlott a népviseletes locsolkodás Szegeden.

TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMA

A tegnapi 6566 új fertőzötthöz képest a mai napra szinte a felére csökkent az új esetek száma, 3874 beteget regisztráltak az országban az elmúlt 24 óra adatai alapján, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689 853 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is tovább csökkent a fertőzöttek száma a tegnapi naphoz képest, 115 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

SZERDÁN JÖHET A LAZÍTÁS?

Közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Eszerint, mivel az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, várhatóan legkésőbb a szerda délelőtti órákban elérjük a két és fél millió beoltottat. Mint írják: Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban elérjük a két és fél millió beoltottat. Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás.

A HÉTEN MINDEN KIDERÜL

Szlávik János elmondta, hogy talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a “platófázisa-e”, vagy esetleg tovább emelkednek a számok – tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek “az igen magas számok” nem emelkednek tovább. Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

MÓDSZERTANI AJÁNLÁS A KORONAVÍRUSON ÁTESETT BETEGEKNEK

Módszertani ajánlást készített az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására – közölte Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn. Mint mondta, intézetük elsőként ismerte fel, hogy a koronavírusból felgyógyultak rehabilitációjára ki kell dolgozni a protokollt. 

LOCSOLKODÁS SZÖGEDIESEN

Húsvéthétfőn a tradíció szerint a locsolkodásé a főszerep. Máig sokan élnek ezzel a hagyománnyal, és egy frappáns locsolóvers kíséretében illatos kölnivel locsolják meg a lányokat, jutalmul pedig bezsebelhetik érte a sok hímes tojást. Ma már ugyan ilyenkor nem divat a népi viselet, Olvasónk, Wolf Edina képein a Mátyás téren a Szeged Táncegyüttes részvételével azonban igazi hamisíthatatlan autentikus varázsában elevenedik meg a húsvéti népszokás, ahol a fiúk még vödör vízzel öntözik meg a fodros szoknyás lányokat.

BAJTÁRSIASSÁGBÓL ÖTÖS

Egy nem mindennapi és igazán önzetlen kezdeményezés látott napvilágot, ugyanis a szegedi Farkas Gyöngyi elindította a mai nappal a “Szívesen dolgoznánk már” mozgalmat városunkban. Tette mindezt azzal a céllal, hogy éreztesse azt mindazokkal, akik elvesztették munkájukat a járvány következtében, vagy bezártak és emiatt bevétel nélkül maradtak, hogy senki sincs egyedül. Ennek kapcsán pedig rózsaszín szivecskékkel díszítette a Dóm teret, melyeken egy-egy olyan ágazat megnevezése szerepel, amelyek kénytelenek voltak bezárni, viszont szívesen nyitnának már újra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb