Kikapcs

Vásárhelyi fotográfusok hagyatékaival bővült a Tornyai-múzeum gyűjteménye

A hódmezővásárhelyi fotótörténet második világháborút követő időszakának két jelentős fotográfusának, Lusztig Imre (1924-2003) és Bodrogi Imre (1897-1964) hagyatékával, összesen 286 db fényképpel, üveg- és filmnegatívval, valamint a Lusztig műterem fotótechnikai eszközeivel gazdagodott a vásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteménye, írta a múzeum közleményében.

KÜLÖNÖSEN ÉRTÉKES ÉS HELYTÖRTÉNETI SZEMPONTBÓL JELENTŐS DARABOKBÓL ÁLL A GYŰJTEMÉNY

A vásárhelyi közgyűjtemény célzott gyűjteménygyarapítási koncepciója alapján folyamatosan bővíti a Helytörténeti Gyűjtemény Fotótárát. Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg a múzeum – egy korábbi hatszáz darabos kollekció szerzeményezését követően – a dél-alföldi város fotótörténeti szempontból jelentős fotográfusainak, Bodrogi Imre, Lusztig Imre, Lepage Lajos és Tapasztó Andor felvételeit. Különösen értékesek és helytörténeti szempontból jelentősek Lusztig Imre személyes tárgyai és a fényképész tevékenysége során használt munkaeszközei.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A GYŰJTEMÉNY PÓTOLJA AZ 1945 UTÁNI IDŐSZAK HIÁNYOS FOTOGRÁFIAI ANYAGÁT

Lepage Lajos és Tapasztó Andor a húszas-harmincas évekből származó 1-1 csoportképe és portréja igazi kuriózumot jelent, ugyanis e két fényképésztől ezidáig alig állt rendelkezésre fotó a múzeum gyűjteményében. A mostani szerzeményezés legnagyobb eredménye az, hogy az 1945 utáni időszak fotográfiai anyaga meglehetősen hiányos volt, de a Bodrogi és Lusztig kollekciók múzeumba kerülése e hiátust pótolja.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

IGAZI KURIÓZUMOK KERÜLTEK A GYŰJTEMÉNYBE

Bodrogi Imre a negyvenes években az egyik legfoglalkoztatottabb vásárhelyi fényképész volt, aki portréfotók mellett számos iskolai és egyleti tablót készített. Önálló műtermét 1951-ig üzemeltethette, ekkor belépett a Fényképész Szövetkezetbe. Kiemelten jelentős az a 32 db üvegnegatív, amelyen az 1947-ben érettségizett bethlenes diákokat és tanáraikat örökítette meg. A pályázati forrásból vásárolt anyag nagyobb részét az egykori Plohn-tanítvány, Lusztig Imre hagyatéka teszi ki, akinek 2003-ban bekövetkezett halála után öröksége szétszóródott, döntő része megsemmisült. A fényképek között az 1940-es évek végétől az ezredfordulóig készített felvételek és negatívok is megtalálhatóak, köztük esküvői-, iskolai tablóképek és családi műtermi fotók. Külön érdekesek a hetvenes-nyolcvanas években készült várostörténeti felvételek a Tuhutum utcai zsidó temetőről vagy épp az Újtemplom tornyából készített panorámakép.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A szerzeményezésből a múzeum a közösségi médiafelületein mutat majd be hamarosan válogatásokat, míg a gyarapodás anyagát a jövőben különböző kiállításokon és publikációkban ismerhetik meg a vásárhelyi lokálpatrióták.

Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ


- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb