Szegedi Arcok

Az Alzheimer-kór ellen húzott kesztyűt Dr. Letoha Tamás és szegedi csapata

Az Alzheimer kór elleni terápiás megoldásokat kutatja a Dr. Letoha Tamás vezette Pharmacoidea, román partnerekkel kooperálva. Mint a közismert szegedi kutatóorvos kifejtette, több olyan nagy volumenű kutatásuk is fináléban van, amelyekben a cukrozott fehérjék élettani hatásait vizsgálják a koronavírus-fertőzés vagy épp az Alzheimer-kór kialakulásában. 

Százezres nagyságrendben vannak Magyarországon Alzheimer-betegek, a társadalom elöregedése miatt pedig további növekedéssel kell számolni – fejtette ki nemrég a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, Csiba László a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Mint mondta, mivel 60 év felett a gyakoriság tízévente duplázódik, óriási kihívást jelent biztosítani a méltányos élet lehetőségét a benne szenvedőknek.

AMIKOR DIAGNOSZTIZÁLJÁK, ÁLTALÁBAN MÁR NAGY A BAJ

„Több olyan nemzetközi projektünk is célban van, amelyekben az Alzheimer kór elleni terápiás eljárásokat térképezzük fel. Ezekben nagy segítségünkre vannak a korábbi gyógyszeripari kutatásaink során megismert terápiás célpontok” – magyarázta Dr. Letoha Tamás, a Pharmacoidea ügyvezetője. Mint mondta, a betegség egyik legnagyobb problémája, hogy amikor a diagnózis megtörténik, általában már olyan komoly idegrendszeri leépülést okozott, amelyet terápiás eszközökkel már nem tudnak befolyásolni. Az elpusztult idegsejteket egyszerűen már nem lehet aktiválni vagy pótolni.

A szegedi kutatócsapat legfőbb célja éppen ezért az, hogy kiderítsék:

…hogyan lehet korai diagnózist felállítani, milyen nyomokat tudnak találni rögtön az elején, amikor még olyan stádiumban tudják észlelni a betegséget, amikor még nem annyira kiterjedt az idegrendszeri pusztulás.

AZ SEM MINDEGY, HOGY A TERÁPIÁS ELJÁRÁS MEGÁLLJA-E A HELYÉT A GYÓGYSZERIPARBAN

„Olyan terápiás lehetőségeket kell kifejlesztenünk, amelyek gyógyszeripari környezetben is megállják a helyüket” – fejtette ki a szegedi kutató, aki szerint fontos, hogy olyan hatóanyag álljon a gyógymód mögött, amely a gyógyszeripar szempontjából is jól védhető terápiás entitás. Mint mondta, ha ezen kritériumok teljesülnek, remény van arra, hogy a szegediek által kifejlesztett kísérleti terápia a gyógyszeriparon keresztül be tudjon épülni a mindennapi gyakorlatba – magyarán, jobbá tehesse az Alzhemier kórban szenvedő emberek mindennapjait, életminőségét.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb