Szegedi Arcok

Visszatér a Cserkó, szeptember 4-én nyithat meg az új helyen üzemelő piac!

Szeptember 4-én, a régi 5-ös úton nyithat meg az a piac, amelyen új életet kezdhetnek a január 31-én bezárt Cserepes Sori Piac egykori kiskereskedői. Az információ egyszerre több volt és leendő bérlőtől is befutott a hétvégén, a hírt végül az események egyik mozgatórugója, a szintén “ex-cserkós” Ajtai Éva erősítette meg, aki jelenleg is kapcsolatban van az új üzemeltetőkkel. Érdekes ízt ad a sztorinak, hogy az utóbbiak pont a régi piacot bezárató polgármester környezetéből érkeznek.

MÁRCIUSBAN ÍRTUK: JÖHET A CSERKÓ UTÓDJA

„Kimentem, megnéztem a helyet, és tökéletesnek találtam. A 45 ezer négyzetméteres terület kerítéssel védett és infrastrukturálisan is teljesen ki van építve. Jelenleg a placc rendezése zajlik, épülnek a faházak az árusok számára, valamint egy nagy parkoló a vásárlók részére, és ezzel párhuzamosan az engedélyeztetések is folyamatban vannak” – árulta el a Szeged365.hu-nak Ajtai Éva még tavasszal. A korábban hosszú éveken át a Cserepes Sori Piacon árusító szegedi hölgy Facebook-csoportot hozott létre, hogy egy közösségben tartsa a pórul járt ex-bérlőket, sőt, az élére állt annak a kezdeményezésnek, hogy egy új piacot valósítsanak meg a bezárt helyett.

Mielőtt bárki összekeverné a kettőt, pontosítunk már az elején. A január végi bezárást követően az önkormányzat azt tervezte, a Cserepes sor túlsó végén szombatonként megtartják a régiségpiacokat, azonban végül, arra hivatkozva, hogy a szombati piac megszervezését magára vállaló magánvállalkozó elállt a korábban tett szándéknyilatkozatától, semmi sem lett az egészből. A mostani cikkünk témája nem a fenti, heti egy alkalomra tervezett vásár, hanem egy állandó, nagy volumenű piac, a régi bérlőkkel. A sors fintora, hogy az új hely üzemeltetője pont az a szegedi cég lesz, akikkel korábban szóba hozták a szombati, Cserkó-pótló vásárokat is (bővebb infó lent).

150 KERESKEDŐ MÁR JELEZTE, HOGY KITELEPÜL, SZEPTEMBER 4-RE TERVEZIK A NYITÁST

Az új helyszín a régi 5-ös úton lesz, Röszke felé a Maty-érrel szemben, a volt termelőszövetkezet helyén – tudtuk meg Ajtai Évától. Ezt megelőzően, jövő hétfőn és kedden nyílt napot tartanak a régi és új kereskedők számára, most úgy fest, szeptember 4-én jöhet a hivatalos nyitás. Pár leendő bérlőtől úgy tudjuk, az engedélyek már május közepén megvoltak, azonban az új üzemeltetők kapacitás híján előbb augusztus végére, majd szeptember elejére tették át a rajtot.

Ami klassz hír, hogy Éva szerint nagyjából 150, korábban a Cserepes Sori Piacon értékesítő árus már ott van a névsorban, ergo minden esély megvan arra, hogy az ősz elején újra bevételi forráshoz juthassanak az év elején alaposan cserben hagyott szegedi kisvállalkozók.

Szűk két héttel a nyitás előtt még nagy a fű a helyszínen, viszont már kész az infrastruktúra, van áram és víz, állnak a pavilonok, valamint az asztalok – egy szóval, a placc már majdnem kész, füvet nyírni kevésbé nagy truváj, mint pavilont építeni. Az utóbbiakat több forrásból is úgy tudjuk, az eredeti, Cserepes Sori Piacról szállították át az új helyszínre.

MEGLEPETÉS (?): A POLGÁRMESTER KÖZELÉBŐL ÉRKEZNEK AZ ÚJ ÜZEMELTETŐK

A sors fintora, egyben az ügy pikantériája az, hogy az új piac üzemeltetői pont annak a Botka Lászlónak a környezetéből érkeznek, aki anno – kihasználva a Covid miatti veszélyhelyzet adta lehetőségeket – “egyszemélyes” döntéssel záratta be a piacot, alapos slamasztikát okozva ezzel 200 szegedi kisvállalkozónak.

A városvezetéssel Botka László polgármestersége alatt remek viszonyt ápoló szegedi Tisza Expo Zrt. évtizedek óta foglalkozik fesztiválok kiépítésével, nélkülük gyakorlatilag nincs önkormányzati kötődésű nagyrendezvény a Napfény Városában: az ő faházaik állnak a Szegedi Borfesztiválon, a Bortéren, a Szegedi Majálison és a SZIN-en is. Így volt ez most hétvégén is, az Államalapítás Ünnepére szervezett, négy napos Széchenyi téri fesztiválon és így lesz a szerdán induló Szegedi Ifjúsági Napokon is, az előbbin még, az utóbbin pedig már állnak a Tisza Expo bódék.

Több bérlőtől is úgy értesültünk, az új helyszín asztalai a Cserepes Sori Piacról származnak, hogy ezeket milyen konstrukcióban vásárolták meg, nem tudhattuk meg, mivel a vállalkozás tulajdonosa érdeklődésünkre kedvesen (?) ránk csapta a telefont.

A LÉNYEG: SZEPTEMBER 4., RÉGI ÖTÖS

Hogy az új helyszín mennyire váltja majd be az árusok reményeit, még nem lehet tudni, minden esetre örömteli, hogy van fény az alagút végén, az, hogy végre van esélyük az újrakezdésre. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan, nehéz anyagi helyzetben lévő szegedi kötődött a jó öreg Cserkóhoz, akiknek a shopping centerek világa nem jelenthetett alternatívát a piac helyett.

A volt és leendő bérlőket megkérdezve az jött le, hogy a legtöbb bizonytalanság a tömegközlekedési lehetőségekből fakad:

  • a fent említett helyszín ugyanis Szeged és Röszke között van, nem az a “sétáljunk ki anyukám” közelségű placc,
  • a Cserkó vásárlói között pedig évtizedeken át sok volt a kispénzű szegedi, ergo a cikkünkben említett nagy méretű parkoló nem lesz mindenkinek opció (a nagy százalékban idősebb vendégektől pedig nem várható el, hogy bringával menjenek ki).

Miután a Szegedi Közlekedési Társaság és a Volánbusz digitális menetrendjeit bújva mi sem találtunk rá tökéletes megoldást, rákérdeztünk (volna) az új üzemeltetőknél, de a fent említett “megszakadt vonal” miatt sajnos ezt sem tudtuk meg tőlük.

Ami viszont már biztos(nak tűnik):

  • Cserkó-reboot (az új piac neve még nem ismert),
  • 2021. szeptember 4-től,
  • a régi 5-ös úton, Röszke felé a Maty-érrel szemben, a volt termelőszövetkezet helyén (hivatalosan: Szeged-Szentmihály, Hambár utca 5., 6710),
  • és a legfontosabb. Bérlők: a régi, jó öreg Cserkó arcok!

Amint van épkézláb tömegközlekedési opció a helyszín megközelítésére, jövünk vele!

Fotók: Szabó Dávid, Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb