Közélet

Hivatalos: 2022-ben Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója

Márki-Zay Péter 56,7%-os eredménnyel nyerte az előválasztást, 2022 tavaszán tehát a szomszéd polgármester lesz Orbán Viktor kihívója. Dobrev Klára gratulált neki, Karácsony Gergely a szeretet forradalmáról beszélt, Botka László pedig egy meglehetősen “stock” gratulációt dobott fel a Facebook oldalára.

A végső eredmény pár perce futott be, amely szerint:

  • Márki-Zay Péter 371.560 szavazatot kapott, ami 56,7 %-os eredmény,
  • Dobrev Klára pedig 283.677 szavazattal lett a második, ami a voksok 43,3 %-át tette ki.

Az eredményeket Bedő Dávid, az OEVB momentumos delegáltja jelentette be. A fővárosi körzetek és a megyék megoszlása, a Telex grafikonjain:

MÁRKI-ZAY PÉTER CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉT MÉLTATTA, KARÁCSONY GERGELY KOZSÓZOTT EGY NAGYOT

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón értékelte előválasztási győzelmét, amelyen azt mondta, jövő tavasszal kétharmaddal fogja leváltani a Fideszt. A mögötte állókat ezúttal is “a tiszták koalíciójának” nevezte, majd azt mondta, ellenzéket váltottak. A szomszéd polgármester megköszönte a támogatást Hódmezővásárhelynek, valamint a saját körzete minden településének. Megjegyezte: Csongrád-Csanád megyében volt a legmagasabb a résztvétel az előválasztáson.

Az eseményen Karácsony Gergely egészen romantikusra váltott, kijelentette, hogy “a szerénység, a szeretet és a hazaszeretet forradalma zajlik most.”

DOBREV KLÁRA MÁR ESTE 7 UTÁN ELKEZDTE A TELEFONBETYÁRKODÁST

“Felhívtam Márki-Zay Pétert és tiszta szívből gratuláltam a győzelméhez. Ő a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje” – jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztás második fordulóját követő vasárnap esti sajtótájékoztatón. 

Botka László egy elég szokványos gratulációt tett ki a Facebook oldalára, “szabad, igazságos, szolidáris Magyarországról” és arról írt, hogy még ma egyesíteni kell a demokratikus ellenzéket. A poszt mellé tett fotón az a jelenet látható, amikor a két politikus hétfőn együtt szavazott a Kárász utcán.

FIDESZ: ÉLETBE LÉP A GYURCSÁNY-MZP PAKTUM

“Életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum” – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán. Mint írta: Márki-Zay Péter nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: véget ért a show második epizódja, “volt minden, mint a búcsúban”, sírás, trükkök, dráma, öröm, fenyegetőzés, előre- majd visszalépés, “zsarolás, de inkább mégsem”, csalódás, sértegetés, összeborulás. Karácsony kiesett, Márki-Zay beesett, a lényeg, hogy a show folytatódjon tovább – írta Kocsis Máté.

Forrás: MTI, Telex, Index, HVG, OEVB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb