KikapcsVideo365

Ahol a kutatók és az ipari szféra szereplői egymásra találhattak – megtartották az SZTE Innovációs Napját

A hagyományokhoz hűen szerdán sor került a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napjára, ahol a felsőoktatási intézmény amellett, hogy beszámolt eddigi fejlesztési és kutatási eredményeiről és céljairól, a Rektori Hivatal dísztermében a forradalmian előremutató kutatómunkák elismeréséül átadták az Innovációs Díjakat is.

MEGNŐTT AZ IGÉNY ARRA, HOGY AZ EGYETEM, MINT TUDÁSCENTRUM ÉS AZ IPARI SZFÉRA KÉPVISELŐI KÖZÖSEN KIAKNÁZZÁK ERŐSSÉGEIKET

Az egyetem 2012-ben hívta életre a rendezvénysorozatot, mert megfogalmazódott egy olyan igény a régióban, mind az SZTE, mint tudáscentrum, mind az ipari szféra képviselőinek részéről, hogy össze kellene hozni azokat a szereplőket, akik ki tudják egészíteni egymás munkáját, mondta el kérdésünkre Prof. Dr. Kónya Zoltán, tudományos és innovációs rektorhelyettes. Ezért a mai napnak ez is volt a fő célja, hogy találkozási pontot biztosítson számukra, hiszen az egyetem remek kutatói és tudásbázissal rendelkezik, amelyet az érdeklődő cégek is tudnak hasznosítani, közösen akár ipari szolgáltatássá, vagy termékké fejleszteni.

AZ SZTE ÉLETÉBEN VALAMENNYI TUDOMÁNYTERÜLET UGYANOLYAN FONTOS

“Nagyon jó és friss ötletei vannak a hallgatóknak, amit nem is gondolna az ember első körben, hogy ipari problémák megoldására alkalmasak és mégis működőképes a dolog” – árulta el Kónya Zoltán, ahogy azt is, hogy az egyetem számára az innováció mind az élettelen és élő természettudományok, műszaki tudományok, valamint a társadalomtudományok területén is egyenlő arányban hangsúlyos. Ezek nem összehasonlíthatóak, de fontosságuk szempontjából ugyanolyan jelentősek.

ÖT KATEGÓRIÁBAN ADTÁK ÁT MA AZ INNOVÁCIÓS DÍJAKAT

Az egyetem kutatói munkájuk elismeréseként öt kategóriában vehették ma át az Innovációs Díjakat: a legfiatalabb hallgatók tudományos diákkörös (TDK) eredményeikkel pályázhattak, a következő kategóriában a PhD hallgatókat részesítették az elismerésben, valamint három területen, társadalom, -természet és élő természettudomány, díjazták a legígéretesebb munkákat.

“MINDIG PRÓBÁLUNK VALAMI ÚJAT MUTATNI”

“Nagyon nagy elismerés számomra az Innovációs Díj, elég sokat dolgozunk és nagyon sok kutatási területen vagyunk jelen és mindig próbálunk valami újat mutatni, amit a mai világban elég nehéz, mert ugye most már szinte mindent felfedeztek, de azért mindig találhatunk újabb lehetőségeket. Ez egy olyan eredmény, amellyel visszaigazolást kaptunk arról, hogy sikerült újat alkotnunk, ami ráadásul hasznosítható is” – mondta el Kozma Gábor, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék kutatója, a Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén kategória nyertese. A tudós a polimer anyagok oldódási profiljának mérésére alkalmas szenzorrendszert tervezte és építette meg.

Nézzétek meg az Innovációs Napról készült videóriportunkat is, amelyben még többet megtudhatsz az eseményről és a díjazottak munkáiról!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb