BlogSzegedi Arcok

Nagyon büszkék az éppen 25 éves Ágota Alapítványnál a Príma-díjra – exkluzív interjú Kothencz János alapítóval

November 13-án, szombaton adta át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Csongrád- Csanád megyei Szervezete a Tisza Szállóban a 2021-es év megyei Príma -díjait. A rangos elismerést idén a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában az ÁGOTA Alapítvány vehette át. Hatalmas elismerés ez számukra, hiszen ez a díj méltó lezárása lehet az elmúlt negyed évszázad karitatív közösségi munkájának, amely során a családból kiemelt, hátrányos helyzetű, és veszélyeztetett gyermekekért küzdöttek. A munka azonban nem áll meg, egy új korszak kezdődik. A díjról és a jövőbeni tervekről Kothencz Jánossal, az alapítvány létrehozójával beszélgettünk.

DECEMBER 6-ÁN 25 ÉVES FENNÁLLÁSÁT ÜNNEPLI AZ ÁGOTA ALAPÍTVÁNY

Kothencz János 25 éve, 1996. december 6-án, önkéntesek összefogásával alapította meg az Ágota Alapítványt, ezért, mint elmondta, a legjobbkor jött ez az elismerés, mert az elmúlt negyed évszázadra úgy tekinthetnek vissza, hogy valóban büszkék lehetnek arra, amit elértek, azonban egy percre sem állhat meg a munka, a szervezetnek továbbra is fontos küldetése van.

SZEMLÉLETMÓDVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN

“Van egy óriási probléma, amivel küzdünk, mégpedig a szemléletmód formálása, megváltoztatása. Meggyőződésünk, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban sokkal emberibb, mindenekelőtt érzékenyebb hozzáállásra lenne szükség. Azt gondoljuk, hogy ebben még mindig nem értük el a céljainkat, ugyanis még rengeteg feladatunk van, hogy ezt a látásmódot a korábbi évtizedekről megörökölt felügyeleti és szolgáltatói típusú gondolkodásról törődésen alapuló attitűdre válthassuk, és erre ösztönözzük azokat, akik ebben a munkában közreműködnek” – árulta el Kothencz János, majd hozzátette, programjaikon keresztül már 25 éve szüntelen ezen a szemléletformáláson dolgoznak.

ALSÓSZENTTAMÁSI KÖZPONTJUK BŐVÍTÉSÉRE FORDÍTJÁK A PRÍMA-DÍJJAL JÁRÓ ÖSSZEGET

Beszélgetésünk során azt is megtudhattuk, hogy az Ágota Alapítvány mire szeretné fordítani a Príma díjjal járó egymillió forintos támogatást: a szervezet tulajdonában lévő Bács-Kiskun megyei Alsószenttamáson található szabadidős, kulturális képzési és lelkiségi központjukat szeretnék az összegből bővíteni.

Kothencz János szerint az elismerés csak megerősítette abban, hogy az utat, amelyet elkezdtek, folytassák, sőt, még nagyobb felelősségre és szorgalomra kell, hogy ösztönözze az Ágota Alapítvány munkatársait.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb