Közélet

Szegedi vízimentő: ha valaki elmerül, csupán 4 percünk van, hogy a felszínre hozzuk

Tragédiával indult az idei strandszezon a Balatonon: a hétvégén két tizenéves fiatalt nyeltek el a habok, sajnos egyikőjüket sem sikerült időben kimenteni, de rajtuk kívül is még hat szegedi került bajba a magyar tengernél, akik mentésre szorultak. Arról, hogyan kerüljük el a vízi baleseteket, hogyan előzhetőek meg az ilyen tragédiák, Seller Andrással, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat (SZVTSZ) elnökével beszélgettünk.

HA A TISZÁBAN STRANDOLUNK, FONTOS A BIZTOS ÚSZÁSTUDÁS

A szakember elsődleges tanácsa, csak akkor menjünk akár folyóba, akár egy tóba fürödni, ha nagy biztonsággal tudunk úszni. Vízimentő szemmel ez azt jelenti, hogy az tud biztonságosan úszni, aki 1000 métert 20 perc alatt medencei körülmények között képes gond nélkül teljesíteni. A másik nagyon fontos dolog, hogy semmilyen tudatmódosítószer hatása alatt, mint például az alkohol, vagy a drogok, ne menjünk vízbe, hiszen ezek növelhetik a balesetek esélyének kockázatát.

HA VALAKI BAJBA KERÜL, ÚGYNEVEZETT ÖNMENTÉSSEL TUD SEGÍTENI MAGÁN

Seller András abba is beavatott bennünket, ha megtörténik a baj, és valaki elmerül a vízben, úgynevezett önmentéssel segíthet saját magán. Ehhez is azonban nagyon fontos a magabiztos úszástudás és az, hogy az illető felül tudjon kerekedni az adott szituációban természetes módon eluralkodó pánikján. Az önmentés lényege, hogy háttal felfekszünk a víz felszínére és lebegünk, hiszen ebben a testhelyzetben egy kicsit pihenhetünk, miközben könnyebbé válik a folyamatos levegővétel. Ha ez a Tiszában történik, vagy bármelyik másik folyónkban, apró kar és lábmozdulatokkal elkezdhetjük a part felé evezni magunkat.

HA VALAKI ELMERÜL, 4 PERCE VAN A VÍZIMENTŐKNEK, HOGY A FELSZÍNRE HOZZÁK

A Tisza különösen veszélyes, hiszen folyóvízről van szó, ha ott valaki elmerül, kevés esélye van a vízimentőknek is, hogy megtalálják, hiszen a folyó egy pillanat alatt elsodorhatja a bajbajutott fürdőzőt. Ahogy a szakember elmondta, ha valaki álló vízben elmerül, körülbelül 4 perce van az életmentőknek, hogy felhozzák a felszínre, akkor még, ha a klinikai halál be is állt, még maradt egy – másfél perc arra, hogy visszahozzák az életbe.

SZEGEDEN SZERENCSÉRE AZ UTÓBBI ÉVEKBEN NEM TÖRTÉNT OLYAN VÍZIBALESET, AHOL A BAJBAJUTOTT VÍZBE FULLADT VOLNA

Annak ellenére, hogy minden évben a strandszezonban mennyi vízi balesetről hallani, melyek sajnos olykor tragédiával végződnek, Seller András elmondta, szerencsére Szegeden az utóbbi években nem történt olyan eset, amikor a strandolás, fürdőzés következtében valaki vízbe fulladt volna. Mint mondta, sajnos arra volt példa, hogy holttestet találtak a Tiszában, de az elhunytak többsége önkezével vetett véget az életének. A szakember elmondta, nagyon veszélyes még a hidakról való ugrás a Tiszába, amire nemcsak öngyilkossági szándékkal volt már példa Szegeden, hanem volt, aki heccből ugrott és sajnos nem élte túl. Tavaly két ilyen esetben is riasztották a vízimentőket, egy fiatal a Belvárosi hídról, míg egy másik a Bertalan hídról ugrott le, mindkettőnek tragédia lett a vége.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ SELLER ANDRÁSSAL, AZ SZVTSZ ELNÖKÉVEL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Seller Andrással, melyben a szakember még több hasznos tudnivalót oszt meg velünk a biztonságos fürdőzésről, az írott és íratlan szabályokról, miért nem tanácsos karúszót tenni a kisgyerekekre, a bányatavak veszélyeiről, és arról, mire figyeljünk, hogyan előzhetőek meg a vízi tragédiák.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb