KikapcsVideo365

Besurrantunk az indiánok közé a Móra Ferenc Múzeumba és meglestük, melyik a hamarosan nyíló kiállítás legrégebbi darabja

A Nagy-síkságon és annak peremvidékén élő indiántörzsek tárgykultúrájából és díszítőművészetéből is ízelítőt kaphatnak majd a Móra Ferenc Múzeumban, június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyíló A legendás vadnyugat című tárlat látogatói. Az eseményre már teljes gőzzel készülnek a szervezők, s csütörtök délelőtt bepillantást nyerhettünk a készülő kiállítás indiánok világát bemutató kiállítóterébe, ahol a tárlat anyagáról Nagy Imre művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A NÉPRAJZI MÚZEUMTÓL KAPOTT TÁRGYAK KIEGÉSZÜLNEK ELKÖTELEZETT GYŰJTŐK ÉLETHŰ REPLIKÁIVAL IS

A kurátor a kiállításrészt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Néprajzi Múzeum szinte valamennyi észak-amerikai indián tárgyát kölcsönadta a tárlatra. Magyarországon azonban nem volt olyan néprajzi kutató, aki tematikus gyűjtőmunkát végzett volna az észak-amerikai indiánok körében, így ahhoz, hogy a látogatók képet kaphassanak az egyes törzsek eltérő díszítőművészetéről, az anyagot ki kellett egészíteni. “Magyarországon több olyan, az észak-amerikai indián kultúra iránt elkötelezett gyűjtő is van, akik a világ nagy múzeumaiban őrzött indián tárgyakról méretében és anyaghasználatában is pontos másolatokat készítenek, és ezeket a rekonstrukciókat kölcsönadták a tárlatra” – tudatta a művészettörténész.

A TÁRLAT LEGIDŐSEBB DARABJA AZ 1850-ES ÉVEKBŐL SZÁRMAZIK

Nagy Imre bemutatott számunkra egy fénykép alapján készült rekonstrukciót, egy szegecsekkel díszített farkasfogas kézi korbácsot az 1870-es évekből. Ezen felül láthattunk például a Néprajzi Múzeum kollekciójából érkező sziú törzs által készített fejdíszt, egy gyöngyhímzéses inget és lábszárvédőt a mandan indiánoktól, de láthattunk mokaszint, ami a dakotákhoz köthető. Sőt, az is kiderült, melyik a legrégebbi kiállított tárgy, amellyel majd találkozhat itt a közönség. A kurátor elmondása alapján a tárlat rendelkezik egy meglehetősen kopott tárggyal, ami egészen unikális darab, egy pipazacskóval és pipaszártartóval, amelyek 1850 tájáról származhatnak, így ezek mondhatóak az indiánok világát bemutató kiállítótér legidősebb relikviáinak.

Nézd meg videóriportunkat is, melyben megcsodálhatod az indiánok életéhez köthető tárgyakat!

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: CHERĪ UP
'Fel a tetejéhez' gomb