KikapcsVideo365

A januári vihar letépte az obszervatórium kupoláját, a szegediek újraálmodták -bemutatták a felújított Szegedi Csillagvizsgálót

1992. július 6-án nyitotta meg kapuit először a Szegedi Csillagvizsgáló, ahol az elmúlt 30 évben számtalan szegedi gyönyörködhetett a végtelen égbolt csodájában, a messzi –messzi égitestek titkaiban. Idén, január 30-án azonban hatalmas vihar csapott le városunkra, mely egy az egyben leszakította a Csillagvizsgáló kupoláját. Az elmúlt félévben a szakembereknek nemcsak a kupolát sikerült pótolniuk, hanem egy új távcsővel is gazdagodott a hely. Az új kupola és távcső ünnepélyes átadójára pedig pont a Csillagvizsgáló 30. évfordulójára szervezett program keretében kerülhetett sor július elsején, pénteken. Az intézmény történetéről és annak idei megújulásáról Dr. Szalai Tamás csillagásszal, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársával beszélgettünk.

AZ SZTE ANYAGI SEGÍTSÉGÉVEL VALÓSULHATOTT MEG A CSILLAGVIZSGÁLÓ KUPOLÁJÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA

Szalai Tamás elmondta, nagyon készültek már a 30 éves évfordulóra. Igaz, a januári vihar és a kupola megsemmisülése nem volt betervezve, de mondhatni, mégis egy szerencsés pillanatban történt, hiszen a Szegedi Tudományegyetem a Csillagvizsgáló mögé tudott állni anyagilag is, ők finanszírozták a tető helyreállítását, újraépítését, az egész kupolatér átalakítását, ami egy-két héttel ezelőtt fejeződhetett be. Az új kupola abban különbözik a régitől, hogy sokkal minőségibb, strapabíróbb alapanyagokból készült, például a viharokkal szemben is ellenállóbb lesz.

A KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT IS 1 MILLIÓ 750 EZER FORINTTAL JÁRULT HOZZÁ A CSILLAGVIZSGÁLÓ MEGÚJULÁSÁHOZ

Ezenkívül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is hozzájárult a Csillagvizsgáló megújulásához. Ők a távcső felújítására biztosítottak 1 millió 750 ezer forintot, melyet a megmaradt kampánypénzükből finanszíroztak: a “Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alap” keretében, melyben 150 millió forintot osztottak szét, ebből biztosítottak 1 millió 750 ezer forintot a Csillagvizsgáló számára.

EGY NAGYOBB TÁVCSŐVEL GAZDAGODHATOTT AZ INTÉZMÉNY

“Távcső fronton is végre tudtunk hajtani egy fejlesztést: a régi, 30 évet itt szolgáló, 40 cm-es átmérőjű teleszkópot nem nyugdíjaztuk, hanem új életet adtunk neki. Mostantól egy nagyon ötletesen kialakított platform segítségével egy bemutató távcső lesz belőle” – árulta el Szalai Tamás, majd hozzátette, a helyére egy még nagyobb, 50 cm átmérőjű távcső került a Csillagvizsgáló testvérintézményéből, az SZTE Bajai Obszervatóriumából.

EGY EKKORA TÁVCSŐBEN SZEMLÉLVE KÜLÖNÖSEN SZÉPEK AZ ÉGI JELENSÉGEK

“Belenézni egy 50 cm-es távcsőbe nagy élmény. Ezt az élményt pedig mostantól minden szegedi és idelátogató vendégünknek kínálni fogjuk. A Hold, a bolygók és más csillagászati objektumok látványa kisebb teleszkópokon keresztül szemlélve is nagyon szép, de egy ekkora távcsőben pedig különösen” – zárta gondolatait Szalai Tamás.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb