Szegedi Arcok

Best of Semmelweis-nap: az egészségügy hősei, akikre büszkék lehetünk Szegeden

Minden évben, július elsején az anyák megmentőjének, Semmelweis Ignácnak a születésnapján tartják a magyar egészségügy ünnepét, vagyis a Semmelweis-napot. Az elmúlt évek megpróbáltatásai során valamennyien tapasztalhattuk, láthattuk, micsoda hősök dolgoznak a szegedi egészségügyben, legyen szó orvosról, kutatóról, nővérekről vagy mentősről. Az elmúlt években több csodás, az egészségügyben dolgozó szegedit is megszólaltattunk, bemutattunk, megismerhettünk rendkívüli embereket, akik a hivatásuknak élnek, s most, Semmelweis-nap alkalmából a velük készített interjúinkból idézünk fel egy csokorra valót nektek.

DR. LETOHA TAMÁS, ÉV PÉLDAKÉPE DÍJAS SZEGEDI KUTATÓORVOS

A koronavírus járvány kitörése óta számtalanszor állt rendelkezésünkre az Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője, Dr. Letoha Tamás. Az általa vezetett intézmény célja a gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi eljuttatása. Rengeteg őszinte, szókimondó interjút adott nekünk az elmúlt években, segítve nekünk és Olvasóinknak is eligazodni a járvánnyal kapcsolatosan felmerülő kérdésekben.

DR. LETOHA ANNAMÁRIA, AKIT SZEGED KEDVENC ORVOSÁNAK VÁLASZTOTTAK

Dr. Letoha Annamária belgyógyászt, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ szakmai igazgatóját tavaly Szeged kedvenc orvosának választották a REÖK Cukrászda közönségszavazásán. A közkedvelt doktornő Dr. Letoha Tamás nővére. Az orvos-kutató testvérpár idén tavasszal a Pharmacoidea munkatársával, Hudák Anettel karöltve egy forradalmian új, az Alzheimer-kór elleni diagnosztikai eljárás alapjait jelentő biomarkert fedezett fel, melyről az alábbi cikkünkben írtunk.

DR. DUDA ERNŐ, SZEGED PRO URBE-DÍJAS VIROLÓGUSA

A hetvenes évektől kezdve több mint 40 éven át a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa volt, a nyolcvanas években együtt dolgozott Karikó Katalinnal, és napjainkban a koronavírus egyik szakértőjeként előadásokat tart a témában, tájékoztatja az embereket a vírus mibenlétéről. Ő Dr. Duda Ernő, szegedi virológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont nyugalmazott immunológus, genetikus professzora, aki idén elnyerte a város Pro Urbe-díját.

DR. BOLDOGKŐI ZSOLT, PRO URBE-DÍJAS MOLEKULÁRIS BIOLÓGUS, AKI SZEMBESZÁLLT AZ ÁLTUDOMÁNYOS ESZMÉKKEL ÉS TÉVHITEKKEL

Napjainkban a tudományos élet egyik legmeghatározóbb személyisége Dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője, akinek nézetei igencsak megosztják a közvéleményt. Nem véletlenül, a tudós ugyanis, saját szavaival élve, magára vállalta a gonosz tudós szerepét, és az elmúlt 10 évben harcot indított az orvostudományban fellelhető áltudományos eszmék és tévhitek ellen. Missziójáért 2022-ben Szeged városa Boldogkői Zsoltnak ítélte a Pro Urbe – díjat, mellyel párhuzamosan átvehette a szakma kitüntetését is, a Magyar Orvosi Kamara Közösségért díját.

DR. ROKSZIN RICHÁRD, AKIT TAVALY AZ ÉV COVID ORVOSÁNAK VÁLASZTOTTAK

Dr. Rokszin Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának klinikai szakorvosa 2021-ben, közönségszavazáson nyerte el az Év Covid Dolgozója megtisztelő címet. Rokszin Richárd nemcsak orvosként nyilatkozott már nekünk, tolmácsoltuk már Nőnapi jókívánságait a szegedi hölgyek felé, valamint a Konyhafőnök egykori versenyzőjeként segített szerkesztőségünk részére elkészíteni tavaly karácsonykor a tökéletes ünnepi kalácsot is.

DR. KATONA MÁRTA, AKINEK RENGETEG PICI GYERMEK KÖSZÖNHETI AZ ÉLETÉT

A közismert, több, mint 40 éve a pályán lévő szegedi professzorasszonynak rengeteg pici baba és kisgyermek köszönheti az életét. Dr. Katona Márta a legrangosabb gyerekgyógyászati kitüntetéseket nyerte el a szakma elismeréseként: megkapta a Schoepf-Merei díjat, a Batthyány-Strattmann László-díjat, valamint a Szegedért Alapítvány fődíját is. A Szeged Díszpolgára címmel is kitüntetett Dr. Katona Mártával több interjút is készítettünk, többek között a várostól kapott kitüntetéssel kapcsolatosan is beszélgettünk.

DR. TAJTI ZSANETT, A SZEGEDI GYERMEKINTENZÍV OSZTÁLY TÜNDÉRI DOKTORNÉNIJE

Nap, mint nap életeket ment, életekért harcol, gyermeki életekért küzd, itt, a Napfény Városában. Dr. Tajti Zsanett, gyermekgyógyász, gyermekintenzív terápiás szakorvos, anya, feleség, 2020 leginspirálóbb hétköznapi hőse, aki saját weboldalán segít a szülőknek gyógyító tanácsokkal, amire a Covid idején mindennél nagyobb szükség volt. Hivatása az egyik legfontosabb és legmegterhelőbb hivatások közé sorolható. A szegedi Gyermekintenzív Osztályon dolgozó Tündéri Doktornéni azonban még a legnehezebb helyzetekben is remekül veszi az akadályokat. Odaadó hivatástudatáról is többször olvashattatok a Szeged365 hasábjain.

SZEGEDI MENTŐS TESTVÉRPÁR, AKIK KÖZÖSEN MENTETTEK ÉLETET

Ezen a napon nem feledkezhetünk meg a mentőszolgálat hőseiről sem, akik fáradhatatlanul nap, mint nap értünk dolgoznak. Akik mindig készenlétben állnak és akár a szabadnapjukon is azonnal a bajbajutottak segítségére sietnek, mint ahogy arra a közelmúltban többször is volt példa. A mentősöket nemcsak a bajtársiasság köti össze: márciusban egy testvérpár küzdött vállvetve Szegeden a bajbajutott életéért.

Orvos vagy? Mentős? Ápoló? Akármivel is foglalkozz, ha az egészségügyben dolgozol, igazi hős vagy a szemünkben! Köszönjük Nektek, hogy olykor a saját egészségetek kockáztatásával is értünk, szegediekért küzdötök, akár a legnehezebb időkben is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb