Kikapcs

A pilótáknak nagyon kell bízni egymásban – 300 km/h sebességgel, olykor csupán 50 cm-re egymástól suhannak kötelékben gépeikkel

Hihetetlen attrakciókat mutatnak be szeptember 9-10-11-én a Szegedi Repülőtéren a világ számos pontjáról érkező pilóták. A mintegy 300 lóerős vasmadarak olykor 400 km/h sebességre felgyorsulva suhannak az égen, vagy mutatnak be különböző figurákat kötelékbe állva, mindössze fél méterre egymástól.

HATALMAS SEBESSÉGGEL, CSUPÁN PÁR CENTIRE EGYMÁSTÓL REPÜLNEK A PILÓTÁK

“Kötelékben a repülőgépek egymástól 1-2 méterre repülnek, de a szorosabb alakzatban a távolság olykor csupán 50 cm. Mindezt akár 250-300 km/h tempó mellett” – meséli Báló Tamás, a Szegedi Repülőtér igazgatója, aki a szeptember 9-10-11-én érkező Szeged International Airshow programigazgatója is egyben. “Ekkora sebességnél ez nagyon kockázatos és rengeteg gyakorlást igényel. Ilyenkor a pilóták sokszor nem is előre figyelnek hanem a mellettük lévő géphez igazodnak, így nagyon kell bízni egymásban” – magyarázza a szervező.

A VILÁG LEGJOBB PILÓTÁI ÉRKEZNEK SZEGEDRE

A Szeged International Airshow a világ legjobb pilótáit vonultatja fel, érkeznek majd Németországból, Hollandiából, Olaszországból, Csehországból, Ausztriából, Romániából és Lengyelországból, természetesen a hazai nagy nevek mellett. A kiváló pilóták pedig igazi gépcsodákat emelnek majd a magasba.

Láthatunk majd:

  • a második világháborús időket idéző vadászgépeket, mint például egy Yak-3-ast illetve egy CAC Boomerangot. A Boomerang-ot 1942-1945 között gyártották az ausztrál légierőnek, a YAK-3 – szintén az 1940-es évekből – a szovjet légierő vadásza volt.
  • Kuriózum lesz majd a T-28 Trojan, egy önmagában 1425 lóerős monstrum, ami 1951-es gyártású repülő, melyet kiképző gépnek tervezett az amerikai légierő és végül Franciaországban is gyártották licence alapján. “A szegedi darab megjárta a Koreai háborút.” – meséli a reptér főnöke.
  • A leggyorsabb gép pedig a Gripen lesz, ami 0.9 MACH. Ez itt a tengerszinthez közel kb. 1000 km/h körüli sebességgel ékezik majd picivel a hangsebesség alatt.

ÉJSZAKAI SHOW ÉS 100 DARAB DRÓN TESZI IGAZÁN IZGALMASSÁ A PROGRAMOKAT

Egy eddig nem látott éjszakai show is a program része lesz Szegeden. A pilóták számára mindig kockázatos az esti repülés, tudniillik az érzékszervek közül a legfontosabb esik ki: a látás. Nem érzékelhető a magasság, sokszor még a sebesség és a függőleges elmozdulás sem. Ilyenkor a műszereikre hagyatkozva igyekeznek a pilóták a helyzetüket felmérni. Az éjszakai bemutatót különböző fény és pirotechnikai elemek teszik még látványosabbá. Lesz gép, amelyiknek füst generátor lesz a szárnyaira szerelve, másnak pirotechnikát indító eszközöket kellett telepíteni a gépére és van, aki különleges fényforrásokkal világítja meg a gépét az élmény fokozása érdekében. És ha ez még nem lenne elég, az éjszakai Airshow egyedi látványosságát 100 darab drón teszi teljessé. 

HELIKOPTEREK LÁTVÁNYOS BEMUTATÓJA IS VÁRJA A KÖZÖNSÉGET

A merevszárnyas gépek mellett levegőbe emelkednek majd különböző helikopterek is. A Red Bull Flying Bulls csapata például elhozza a BO-105-ös helikoptert. Ez a gép az egyetlen, amivel tudnak teljes függőleges fordulót vagyis bukfencet bemutatni a levegőben, amit természetesen a közönség Szegeden láthat is. A pilóta egyébként komplett műrepülő programmal készül. Ez a helikopterek között nagyon ritka. A másik helikopter ami Salzburgból érkezik, egy igazi ritkaság, a BELL AH-1 SuperCobra, egy igazi támadó helikopter. 

SOK ÉV UTÁN SIKERÜLT SZEGEDRE CSÁBÍTANI A VITORLÁZÓ GÉPEKET IS

“Ki kell emelni a vitorlázó gépeket” – meséli Báló Tamás. “A két BLANIK (L-13) kötelékben repül majd.  Ezzel egy régi vágyunk teljesül, sok éves levelezés után sikerült őket Szegedre csábítani. Fém építésű gépek és nagyon kedvelt és keresett típus a 70-80-as évekből” – teszi hozzá a programigazgató.

NAPJAINK LEGJOBB GÉPEI IS BEMUTATKOZNAK

A modern gépek világából pedig a kimondottan műrepülésre tervezett repcsiket is láthatnak Szegeden a látogatók. Ilyen a Swift S-1 vagy a MDM-1 Fox típusok, ezek napjaink legjobb gépei, melyek korlátlanul műrepülhetők, vagy, ha úgy tetszik, előttük nincsenek korlátok. Ezt mindenki a saját szemével láthatja a Szeged International Airshow-n.

JÖNNEK A HŐLÉGBALLONOK IS

Gőzerővel készülnek a SZIA – Szeged International Airshow szervezői, a pénteken induló légiparádét már el is kezdték építeni a Szegedi Repülőtéren. Már tradíció, hogy a grandiózusra nőtt rendezvényhez hőlégballon-verseny is társul, ez az idén is így lesz, szombattól egészen keddig mehet majd a ballon-spotting Szeged egén, érdekesség, hogy a 30 égi csoda fedélzetén a háború sújtotta Ukrajnából is érkeznek versenyzők, sőt, szegedi és szegedi kötődésű induló is lesz. Exkluzív Szeged365 podctast-interjú következik Pálhegyi Zoltán főszervezővel, aki hangban és szövegben is ad tippeket arra, hol lehet a legjobban elcsípni az égi szépségeket.

Forrás: Szeged International Airshow 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb