Közélet

Egy utolsó, kétségbeesett próbálkozást tesznek a szülők arra, hogy megmentsék a bezárásra ítélt óvodákat Szegeden

Szeptembertől néggyel kevesebb óvoda fog működni Szegeden – jelentette be Binszki József alpolgármester januárban. A bezárásról a pénteki közgyűlésen döntenek, az alpolgármester által jegyzett előterjesztés pedig már fel is került Szeged hivatalos honlapjára. Az üggyel kapcsolatban viszont kedden olvasónk, az egyik óvodás édesapja, Zsolt keresett fel bennünket. Mint írta, a Bem utcai és a Honfoglalás utcai intézmények tekintetében számos ponton tartalmaz csúsztatásokat az előterjesztés, és a szülők egy része azt tervezi, hogy részt vesz a szerdai Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság nyílt ülésén.

A SZÜLŐK AZT TERVEZIK, HOGY RÉSZT VESZNEK A SZERDAI BIZTOTTSÁG ÜLÉSÉN

Vészesen közeledik a pénteki közgyűlés. Ekkor szavaznak a képviselők arról, hogy bezárjanak-e négy óvodát Szegeden. Ezzel kapcsolatban keresett fel bennünket Zsolt nevű olvasónk, akinek a gyermeke az egyik bezárandó óvodába jár. Mint levelében írta, “Szeged MJV a 2023.02.17-én tartandó közgyűlésén napirendre tűzte négy szegedi óvoda bezárást. Ez több esetben a demográfia adatok alapján egyértelműen indokolt, azonban a Bem utcai és a Honfoglalás utcai intézmények tekintetében számos ponton tartalmaz csúsztatásokat az előterjesztés. A bezárásra ítélt óvodákkal kapcsolatban több szülő tervezi, hogy részt vesz a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság nyílt ülésén február 15-én. Itt terveink szerint megpróbáljuk elmondani a képviselőknek, hogy az előterjesztés mely pontjai tévesek, ellentmondásosak és próbálunk olyan valós, aktuális információkat adni számukra, melyek esetlegesen befolyásolhatják hogyan szavaznak a kérdésről a közgyűlésen” – írta, majd hozzátette, hogy ez lesz a szülők utolsó kétségbeesett próbálkozása arra, hogy megmentsék a bezárásra ítélt óvodákat.

EXTRÉM JÓL TELJESÍT A BEM UTCAI ÓVODA, MÉGIS BEZÁRNÁK

Zsolt olvasónk a levelében arra világított rá, hogy az előterjesztésben szereplő adatok csúsztatásaival szemben a következő a helyzet a Bem utcai óvoda (a bezárni kívánt), és a Földmíves a utcai óvoda (ide irányítják át a gyermekeket) kapcsán:

  • A Bem utcai óvoda kihasználtsága 115%-os és évek óta hasonlóan telített (ez látszik amúgy az előterjesztésben szereplő táblázatból, csak ugye folyamatosan kevéssé kihasznált óvodák néven hivatkoznak rá).
  • A Földmíves utcai óvoda korábban 6 csoportos, 140 férőhelyes volt, tavaly szeptemberben (a csökkent gyermek létszám miatt, és mellesleg azért mert egy zsebkendőnyi udvaruk van a mozgásra), egy csoportot megszűntettek és tornaszobát alakítottak ki. Olvasónk szerint így egy élhető ovija lett 106 gyermeknek, 5 csoportban, tornaszobával. A város a csoportok számának csökkentésével nem módosította meg a férőhelyek számát, így az ovira 106/140 = 76%-os kihasználtságúként hivatkozik, holott valójában a törvény szerinti csoportonkénti maximális létszám 25 fő, öt csoportra 125 fő max férőhellyel kellene kalkuláljon (85%), ami még mindig nem kiemelkedően magas persze, de már a városi átlag környékén van.
  • A 2 csoportos, 40 fő kapacitású Bem utcai óvoda 46 gyermekkel üzemel 2 csoportban, melyből 12 fő elballag (és mivel évek óda az óvoda maximális feletti létszámmal működik, bizonyos, hogy az elballagó gyerekeket pótolni tudják, hiszen évről évre el kell utasítani helyhiány miatt jelentkezőket).
  • A városvezetés ígérete szerint a Bem utcai ovisok teljes létszámmal saját óvónőjükkel kerülnek felvételre a Földmíves utcai óvodába. Zsolt szerint ez bizonyosan csúsztatás, hiszen a Földmíves utcai óvoda egyetlen bővítési lehetősége a frissen átalakított tornaszoba visszaalakítása csoportszobává, és akkor képes lesz befogadni 6 csoportot. A 34 Bem utcai ovis gyermek egyértelműen nem mehet egy csoportba, hiszen a törvény szerint a maximális csoportlétszám 25 fő (20%-kal emelhető bizonyos esetekben, de 34-ig sehogyan sem). Tehát lesz csoportlétszámtól függően 10-12 gyermek, aki bizonyosan nem az ígéret szerint “egy az egyben” kerül át, óvónénistől, pajtásostól.
  • Ezzel együtt a földmíves utcai óvodából csináltunk egy 140 fős ovit (feltételezzük, hogy onnan az elballagók száma azonos az újonnan beíratkozókéval, ezt ugye áprilisban tudjuk meg), ahol majd széttett karral fogadják a már korábban említett, amúgy bizonyosan a Bem utcai oviba jelentkező helyi gyermekeket (12-15 fő), ami már értelemszerűen meghaladja az óvoda maximális kapacitását, így a gyermekek elutasítására kényszerül (vagy körzeti oviként ugye a törvény adta kényszer miatt felveszi őket és nagyon magas csoportlétszámokkal dolgozik).
  • Az óvodát nem érinti a dolgozók nyugdíjazása miatti létszám csökkenés veszélye.


Összefoglalva, olvasónk szerint a Bem utcai ovi városi szinten extrém jól teljesít kihasználtság területén, az egyedüli “bűne” az, hogy kis óvoda, két csoport fér el benne (igaz, azok tele vannak), így természetesen az egy ovisra jutó rezsiköltség nagyobb, mint egy 140 fős oviban. Zsolt azt is hozzátette, hogy: “ha amúgy egy közepes magánház méretű épület esetén ez az éves néhányszáz ezer forintos rezsiköltség földhöz vág egy ekkora várost, akkor el kellene gondolkodni a pénzügyi tervezés hiányosságairól, de nagyon szívesen segítünk szponzorokat találni, esetleg ajánlják fel egyházi fenntartásra az óvodát vagy akármilyen más fenntartónak, aki hajlandó a fűtést fizetni.”

A GYEREKEK HARMADA KERÜLHET MÁS ÓVÓNÉNIHEZ


Olvasónk mindezek mellett hozzátette, hogy a szülők mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy 3-4-5 éves gyermekük általuk nem ismert óvónénihez/pajtásokhoz kerüljön, pedig a jelenlegi rendszerben ez a gyerekek kb. harmada számára garantált realitás. A jelen terv szerint a kettő darab Alsóvárosi óvodákból egyet bezárnának, a másikat a tornaszoba átalakításával sokkal kevésbé élhetővé tennék, telizsúfolnák és ráadásul várhatóan a városrész óvoda ellátási gondja nem kerülne megnyugtatóan rendezésre.

PETÍCIÓ INDULT A HONFOGLALÁS UTCAI ÓVODÁÉRT

Nem csak a Bem utcai óvoda bezárását sérelmezik a szülők. Online petíció indult a Honfoglalás utcai óvoda megmentésével kapcsolatban. A tervezett bezárás okait a tájékoztatóban több pontban foglalták össze, amit szinte mindenhol kiegészítettek azok cáfolataival is. Ezek között megtalálható az is, hogy:

  • a Honfoglalás utcai óvoda jelenleg 82% százalékos kihasználtsággal működik, de a kis befogadóképesség miatt mindössze 5 új beiratkozóra lenne szükség, hogy elérje a kívánt városi átlagot, amit másképp is el lehet érni. A Kölcsey téri óvoda jelenleg 77 férőhelyes, de ezt tervezik az összevonással 100 főre átminősíteni, jelenleg viszont mindössze két csoport maradt ott,
  • nyilvánvaló, hogy nem jelentene megtakarítást, ha a Honfi ovit megszüntetik, de az épületet tovább használják bölcsődeként,
  • Tápé területileg és lakosságban körülbelül megegyezik Petőfiteleppel, ott is működik több óvoda, nem látják indokoltnak, miért ne lehetne Tápén is több intézmény,
  • a Tápéi óvodák esetén nem szerepelhet érvként a műszaki állapot, hiszen pont a Honfi ovit újították fel kívül és belül az előző évben, míg a Kölcsey téri intézmény a fenntartó és az önkormányzati képviselő szerint is jelenlegi formájában nem felel meg, legalább a minimális festés, parkettacsiszolásra szükség lenne, de még ekkor sem ugyanaz a színvonal maradna az átköltöztetett gyerekeknek.

A petíciót egyébként eddig 498-an írták alá, a további részleteit itt találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb