Mindenmás

Napi Trash: hajléktalan zúzta le a Mátyás téri SZIA kávézót, ki sem tudtak nyitni másnap

Egy hajléktalan férfi törte be a Mátyás téri Szegedi Havas Boldogasszony templom bejáratnál üzemelő, Piaggio-ból épített SZIA kávézó ablakait csütörtök este, mint a vendéglátóhely üzemeltetője közölte, a gyerekjátékoknak fenntartott ládát is lezúzta az illető. Az esetre a “jó tett helyébe jót várj” mondás nem volt érvényes: mint kiderült, a rongáló pár perccel korábban ételt kért a szomszédos kolostornál, majd amikor azt megkapta, megpróbálta feltörni a kávézó alapjaiul szolgáló háromkerekű motorkerékpárt is.

Az eset csütörtök este 9 körül történt, az elkövető először a gyereksarokban lévő ládát zúzta le, a zajra a ferences kolostor DOOR közösségi irodájában lévők figyeltek fel. Lementek, a férfi közölte, hogy éhes, adtak neki enni, kicsivel később azonban újabb hangok jöttek lentről:

a delikvens ekkor a kávézóvá átépített, három kerekű Piaggio ablakait törte be némi zsákmány reményében.

“Az este a kicsikocsi ablakait betörték. Éjjel 2 körül végeztem a rendőrségen, de délelőtt még vissza kell mennem. A helyszínelésnél már kínomban ültem a szobor tövében és nevettem… a nagy rendezvényünk előtt ez még hiányzott. Azon poénkodtunk, hogy vasárnap nem csak a szegénykonyhára gyűjtünk, a kicsikocsi ablakaira is…”

– írta Facebook posztjában a népszerű, Mátyás téri mini-kávézó, akik egy hosszabb hangvételű videóban számoltak be az eset részleteiről:

Az 500 éves szegedi ferences templom és kolostor, avagy a Szegedi Havas Boldogasszony templom a pannonhalmi apátság után Magyarország második legrégibb ilyen jellegű épületegyüttese. A gótikus templom elődje a Szent Péter Árpád-kori ispotálytemplom. A Havas Boldogasszony-templomot 15. század második felében kezdték el építeni. A templom több periódusban épült fel. A templom mellé egy kolostor is tartozik, amely Kapisztrán János szegedi látogatásakor (1455. szeptember közepén) még nem, de 1459-ben már állott. A rendház a mai formáját a 18. században nyerte el. A kolostort az 1950-es években a kommunisták elvették a római katolikus egyháztól, ekkor szociális otthon működött benne, ennek folytán eléggé lepusztult az állapota. A rendszerváltás után visszakapta a Magyarországon újraalakult rend, és a mai napig is több tucat szerzetes lakja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb