Mindenmás

Napi pakk: ma kezdődik a téli időszámítás, ma van a Stroke Világnapja és telis-tele leszünk halloweeni programokkal Szegeden, sőt még a nap is kisüt felettünk

Izgalmas, borzongató napra ébredhettünk ma Szegeden, hiszen telis-tele leszünk ma halloweeni programokkal. Még az időjárás is kedvezni fog ma nekünk: csapadéktól nem kell tartanunk, a napsütés mellett csupán némi szél és a halloweeni jelmezek borzolhatják a kedélyünket. Ne feledd, ma órát állítunk, kezdődik a téli időszámítás. Igyál egy jó erős feketét és kezdd a reggelt a Szeged365 híreivel, meghoztuk a Napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Nárcisz, Teofil, Zénó, Melinda és Ermelinda nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma óraállítás. A téli időszámítás kezdete. 1980 óta október utolsó vasárnapján hajnali 3-kor 2-re állítjuk az órákat.
  • 64 éve jelent meg az első Asterix képregény.
  • 66 éve született Berecz András, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész.
  • 52 éve halt meg Macskássy Gyula, Balázs Béla-díjas, érdemes művész rajzfilmrendező, a magyar rajzfilm “atyja”.
  • 52 éve született Winona Ryder amerikai színésznő (Ősz New Yorkban, A salemi boszorkányok).
Forrás: blikk.hu

Október 29. a Stroke Világnapja

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. Hazánkban évente kb.40 ezren kapnak szélütést, ráadásul minden évben közel 12 ezren halnak meg stroke következtében. A betegek negyede fiatalabb 60 évnél, a férfiak veszélyeztetettebbek a nőtársaiknál, átlagosan 5 évvel hamarabb kapják meg a stroke-ot. Szegeden van Magyarország egyik, ha nem a legjobb stroke utáni rehabilitációs központja. Détári Vilmos is stroke-t kapott 8 éve, majd a rehabilitáció során szerzett tapasztalatai alapján alapította meg a Szent Vincent Rehabilitációs Központot. Történetéről itt mesélt a Szeged365.hu-nak.

SZELES, DE NAPOS IDŐNK LESZ MA SZEGEDEN

Vasárnap az ország nagy részén, így Szegeden is, sok napsütésre számíthatunk, délután lehet több felhő az égen térségünkben. Hajnalban 4 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet térségünkben. Délutánra 17 és 24 fok közé melegedhet a levegő Szegeden és környékén.

MA ÓRÁT ÁLLÍTUNK, KEZDŐDIK A TÉLI IDŐSZÁMÍTÁS

Bár az Európai Unió néhány éve bejelentette, hogy eltörli a nyári és a téli időszámítást, és egységes időszámítást fogad el, ez még nem történt meg, így idén is át kell majd állítani az órákat. Európában, így Magyarországon is idén október 29-én ér véget a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy az október 28. és 29. közötti éjszaka hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat.

ÍGY KÖZLEKEDIK A TRAM-TRAIN AZ ÓRAÁLLÍTÁSKOR

Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, valamint a Volánbusz egyes járatait – írja közleményében a MÁV-VOLÁN-csoport.

VÁRDAI ISTVÁN CSELLÓMŰVÉSZ ÉS A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR VARÁZSOLJA EL A KÖZÖNSÉGET MA A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Varázslatos hangulattal és igazi különleges zenei csemegékkel kényeztet bennünket az elkövetkezendő időszakban a Filharmónia Magyarország. A komolyzene szerelmesei október 29-től a Tisza bérlet új évadában öt fantasztikus koncerttel találkozhatnak. Elsőként október 29-én, vasárnap 19 órától a Liszt Ferenc Kamarazenekar felejthetetlen dallamai csendülnek fel a Szegedi Nemzeti Színház impozáns falai között. Földi Jácint elárulta, az esten Várdai István csellóművészt üdvözölhetjük a színpadon, aki a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Sárközy trióval együtt kápráztatja el a közönséget.

MA IS MEGTELIK A SZENT ISTVÁN TÉR

Halloween jegyében telik majd a Mindenszentek előtti hétvége a Szent István téren, ugyanis október 28-án és 29-én ismét várják a szegedieket egy jó hangulatú, kreatív tökfaragásra, ami mellett interaktív foglalkozások, színpadi programok, kézműves vásár, körhinta és óriás építőkocka is lesz – jelentette be a szervező Szegedi Városkép és Piac. Sőt, erre a két napra a víztorony is kinyit majd.  

CSALÁDI PROGRAM A BÁBSZÍNHÁZBAN

Október 29-én és 30-án izgalmas programokkal vár kicsiket és nagyokat a Kövér Béla Bábszínház: családi programokkal és egy haláli színjátékkal készülnek az idei halloweeni őrületre.

BOSZORKÁNYOK, ZOMBIK ÁSOTTHALMON

Az ásotthalmi Dínópark halloweeni bulival zárja az idei szezonját. Október 29-én délelőtt 10 órától este 6 óráig boszorkányok, zombik, vérfarkasok és vámpírok lepik el a Dínóparkot annak érdekében, hogy kicsik és nagyok egyaránt rémisztően jól szórakozzanak.

TART AZ ŐSZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL SZEGEDEN

Még ezen a héten is tart az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden. Íme az összes hétvégi program, egy helyen:

  • 08.30-19.00 – III. Dél-Alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia (2. nap), Szent-Györgyi Albert Agóra
  • 10.00 – Élők háza (séta a zsidó temetőben), Zsidó temető bejárata
  • 15.00 – Egy csók és más semmi – zenés vígjáték, Kisszínház
  • 20.00 – Alkonyattól Pirkadatig (From Dusk Till Dawn, amerikai, szinkronizált horrorfilm), Belvárosi Mozi, Zsigmond Vilmos terem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb