Szegedi Arcok

“Úgy viselkedik, mint egy hagyományos orrspray” – szegedi kutató forradalmasíthatja a rosszindulatú agydaganatok terápiáját

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora több díjának anyagi vonzatát is felajánlotta a Szegedi Tudományegyetemnek. A Jessie Stevenson Kovalenko Medállal járó pénzösszeggel az RNS alapú kutatásokat támogatta, köztük Dr. Katona Gábor, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet docensének kutatását is, melyről a tudós a Szegedi Tudományegyetemnek mesélt.

Dr. Katona Gábor kutatása középpontjában az úgynevezett siRNS technológia áll. Célja olyan nano-gyógyszerhordozó rendszer kifejlesztése, amellyel az orron keresztül, célzottan lehetne megcélozni és elpusztítani a rosszindulatú agydaganatot. Mint a kutató elárulta, sajnos családi érintettség miatt is indult el ebbe az irányba.

MINDENFAJTA TERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉS, AMI A BETEGEK ÉLETSZÍNVONALÁT JAVÍTANÁ, ÚJDONSÁG

“Ez a módszer egy betegbarátabb terápiás mód lehet, hiszen kevésbé károsítaná az egészséges sejteket. A rákellenes hatóanyag egy megfelelő nano-gyógyszerhordozó segítségével az orron keresztül juttatnánk az agyba, ahol a tumorsejtek felvennék azt, így célzottan elpusztíthatóvá válnának. Jelenleg a hatékony kezelés nem megoldott, ha a sebészi eltávolítás nem kivitelezhető, csak a kemoterápia merülhet fel, azonban ez is csak tüneti kezelés, nem szűnteti meg a betegséget. A Glioblastoma az egyik legagresszívebb tumor, gyors lefolyású és nagyon rossz túlélési arányt mutat. Összességében mindenfajta terápiás megközelítés, amely a betegek életszínvonalát javítani tudná, újdonságnak számít” – magyarázta a kutató.

ÚGY VISELKEDIK, MINT EGY HAGYOMÁNYOS ORRSPRAY

Mint mondta, jelenleg jellemzően szájon keresztüli és infúziós kemoterápiát alkalmaznak a betegeknél. A hagyományos kemoterápia azonban nagyon sok mellékhatást okoz: fejfájást, hányingert, hányást és egyéb súlyos szervrendszeri problémákat. Hátránya továbbá, hogy az egészséges sejteket is roncsolja. Ez az innovatív megoldás azért lehetne forradalmi és jobb a beteg szempontjából, mert úgy viselkedik, mint egy hagyományos orrspray. Nem okoz problémát a nyelési nehézség és nem kell megszúrni a pácienst, egy orrspray segítségével az orron keresztül az agyba tudnák juttatni a rákellenes hatóanyagot, ezáltal meg lehetne gátolni, hogy a perifériás mellékhatások fellépjenek. Így a betegek életminőségét és a terápiához való hozzáállásukat is javíthatnánk.

A KIHÍVÁS, HOGY BIZONYTALAN A HATÓANYAG FELSZÍVÓDÁSA

“A kihívás az innovációban azonban az, hogy bizonytalan a hatóanyag felszívódása az orr nyálkahártyáról. Nem úgy működik, mint például egy hagyományos infúzió, amelyet egy az egyben bejuttatnak a vérpályába. Kicsoroghat az orrból, lenyelheti a beteg. Emiatt olyan hordozórendszert kell fejlesztenünk, amely hatékonyan képes célba juttatni a gyógyszert. Ehhez persze speciális hatóanyagra is szükség van, amely nem károsítja az orrnyálkahártyát és a központi idegrendszert” – árulta el Dr. Katona Gábor.

A KUTATÁS JELENLEG A PREKLINIKAI FÁZISBAN TART

Arról is beszámolt, hogy jelenleg a kutatás preklinikai fázisában tart, a nano-gyógyszerhordozó fejlesztésén, optimalizációján dolgoznak. Ahhoz, hogy eljusson a klinikai kipróbálásig, rengeteg mérföldkövet teljesíteniük kell. Nagy eredménynek számítana, ha már a sejtes kísérletek pozitív eredményt mutatnának, ez esetben a következő lépés az állatokon való tesztelés lesz.

A teljes interjút Dr. Katona Gáborral ITT tudod elolvasni.

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb