Közélet

Akkora az érdeklődés az SZTE földrajzversenye iránt, mint még soha! Hamarosan startol a Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. Az online fordulóra annyian jelentkeztek, mint a több mint egy évtizedes megmérettetés során korábban még soha. 478 csapat, vagyis 956 középiskolás vesz részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutnak.

Idén a Szegedi Tudományegyetem rendezi a Kárpát-medence legnagyobb nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. Rekordszámú jelentkezés érkezett a XIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. 

478 csapat, azaz 956 diák ad számot tudásáról. A tanulók 108 iskolából érkeztek, ami azt is jelenti, hogy több mint 140 felkészítő tanár érezte fontosnak, hogy diákjai részt vegyenek az SZTE megmérettetésén.  

A VERSENY TÖRTÉNETÉBEN ELŐSZÖR HORVÁTORSZÁGBÓL IS JELENTKEZTEK

A résztvevők zöme először jelentkezett, de 150 diák már rutinos versenyző. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és a verseny történetében először Horvátországból is jelezték részvételi szándékukat a kétfős középiskolai csapatok. A legjobb csapatok tanulói az értékes nyeremények mellett pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

A VÍZZEL KAPCSOLATOS KÖRNYEZETI VESZÉLYEK AZ IDEI TÉMA

A verseny idei témája a Vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében. Pár rövid cikket és videót kell áttanulmányozni a versenyzőknek, ezekből kerül ki a kérdések 30 százaléka. A tanszék több vízhez kapcsolódó kutatására is ráláthatnak így a résztvevők. Az árvíz, a belvíz, az aszály és a folyók mikroműanyag szennyezése mind olyan veszélyek, amelyekre ezúton is jó, ha felhívják a fiatalok figyelmét a tudósok.

ÉLMÉNYT IS NYÚJT A VERSENY

A versengés mellett a szervező Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársai nagy hangsúly fektetnek arra, hogy a verseny egyúttal élményt is jelentsen. A szegedi döntőre számos kísérőprogrammal készülnek: az intézet oktatói kutatásaikról mesélnek előadásokon, az SZTE hallgatók mutatnak be gyűjteményeket, érdekes kísérleteket, angol nyelvű előadásokon PhD-hallgatók is közreműködnek.

A LEGJOBBAK RÉSZT VEHETTEK A GEOCAMP PROGRAMJAIN

A Jakucs László Középiskolai Földrajzverseny legjobbjai számára 2023 őszén első ízben rendezték meg a GEOCAMP Szegedet. A résztvevők izgalmas kirándulásokon vettek részt a Kiskunsági Nemzeti Park fokozottan védett területein, ahol földrajzi és földtudományi kutatásokkal ismerkedhettek meg, terepi interaktív bemutatókat (pl. drónfelvételek készítése) nézhettek meg és kalandos élményekkel (pl. sárkányhajózás a Tiszán) lettek gazdagabbak. A verseny résztvevői helyezésüktől függően ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel vehettek részt a GEOCAMP programjain.

GONDOLKODÁSRA ÖSZTÖNÖZ

Dr. Szilassi Péter, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója szerint gondolkodásra ösztönöz a Jakucs földrajzverseny. „A döntő feladataival főként nem a lexikai tudást mérjük, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A laboratóriumi talajtani vizsgálatok, majd digitális térképi mérések, végül a szóbeli teljesítmény alapján alakult ki a döntős csapatok végső sorrendje.” Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a Jakucs versenyen résztvevő csapatok és iskolák száma – tudtuk meg Szilassi Pétertől.

ÍGY NÉZ KI A VERSENY

Elődöntő:

  • Időpont: 2024. február 8. (csütörtök) 14:00-16:30
  • Helyszín: Jelentkező iskolákban

Döntő

  • Időpont: 2024. április 12-13. (péntek, szombat)
  • Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet (6722 Szeged, Egyetem u. 2.)

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb