GasztroKözélet

Újra kinyithatnak a vendéglátósok és hotelek, de nem nálunk

Megállapodás születhet a lengyel kormány és a vendéglátósok, hotelek és úgy általában a szolgáltatói szektorban működő vállalatok közt a korlátozások enyhítéséről – írja a Napi.hu. A kompromisszum annak köszönhetően születhet meg, hogy a cégek már egy ideje azzal fenyegetik a kormányzatot, hogy a büntetések dacára is kinyitnak nehéz gazdasági helyzetük miatt. 

NEM TÚL KLASSZ A SZEGEDI VENDÉGLÁTÓSOK HANGULATA

…és ezzel sajnos nem írtunk le nagy újdonságot. Készülőben van egy vadonatúj szegedi gasztro-körképünk, amit nem szeretnénk elspoilerezni, annyit viszont megelőlegezünk: sajnos sokan a végét járják, kezdenek kifogyni a tartalékok, tényleg nem jó a helyzet (a hangulat meg pláne nem).

A lengyel példa azért izgalmas, mert akár még precedens-értékű is lehet, közvetve, de a szegedi vendéglátásra is hathat.

HETEK ÓTA A LENGYEL VENDÉGLÁTÓSOKON A VILÁG SZEME

Hetek óta hangos a nemzetközi sajtó a lengyel vendéglátósok újranyitási törekvéseitől. A felháborodás azt követően tört ki, hogy a lengyel kormány bejelentette, január végéig meghosszabbítják a korlátozásokat. Válaszként nagyon sok vendéglátós, illetve más szolgáltatási szektorban dolgozó közölte, hogy mindenképpen ki fog nyitni. A lökést az adta nekik, hogy a kormány elengedte egy fodrászüzlet büntetését, miután az a tilalom ellenére kinyitott. A bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy ilyen mértékben nem korlátozhatók az emberek alkotmányos jogai. A lengyel vendéglősök azzal érvelnek, hogy egyszerűen már nem tudnak miből megélni, és a családjukat sem tudják eltartani. 

Az elmúlt napokban a tiltakozók száma egyre inkább nőtt, és többen is kinyitották üzleteiket, amivel akár 30 ezer złoty (2,4 millió forint) értékű bírságot kockáztattak.

ÚGY FEST, MEGVAN A KOMPROMISSZUM

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Mączyński a hétvégén jelentette be, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak a kormány képviselőivel. Ezek lényege, hogy új egészségügyi szabályozásokat vezetnek be a fertőzés terjedését meggátolandó, cserében az ország vezetése hozzájárul a szigorítások egyhítéséhez…

  • a gasztronómiai,
  • a hotel,
  • és a fitnesz-ágazatban.

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk részletezte: a január végéig hátralévő napokban kidolgozzák az új előírásokat. Ezek elsősorban a távolságtartást, a kézfertőtlenítők számát, illetve azt fogják szabályozni, hogy kiknek és hogyan kell majd felügyelniük a meglévő előírásokat.

A vállalkozók képviselői úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak alávetni magukat az új előírásoknak, ha ezért cserébe februárban ismét kinyithatják vállalkozásaikat csökkentett kapacitás mellett. Ennek értelmében az éttermekben csak midnen második asztal mellett foglalhatnának helyet a vendégek.

SZEGEDEN MÁR KÉT KONDITEREM ÚJRANYITOTT

Mivel a lengyel szabályozás a konditermeket is érinti, fontos megjegyeznünk, hogy Szegeden az elmúlt két hétben két konditerem is újra nyitott, igaz, csakis a versenyzői igazolással rendelkező sportolókat fogadva:

Forrás: Napi.hu, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb