Közélet

Napi összefoglaló: nőtt a fertőzöttek száma a megyében, veszélyben a szegedi fesztiválok, bővül a Szegedi Szabadtéri Játékok repertoárja

Az elmúlt 24 órában tovább nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanád megyében. Elmaradnak 2020-ban az augusztus 20-i rendezvények, veszélybe kerültek a szegedi fesztiválok és bővült a repertoárja a Szegedi Szabadtéri Játékoknak.

NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A MEGYÉBEN

7 fővel nőtt 24 óra alatt a koronavírus-járvány Csongrád-Csanád megyei fertőzöttjeinek száma, ezzel 117-ről 124-re emelkedett. Az országban további 9 esetet regisztráltak, ezzel 4279 főre nőtt a számuk, halálos áldozat az elmúlt 24 órában nem volt.

ELMARADNAK AZ AUGUSZTUS 20-I ÜNNEPSÉGEK

Törölték az augusztus 20-i, központi óriásrendezvényt – jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzá tette: nem valószínű, hogy akár augusztusban, akár szeptemberben be tudják pótolni azt. Az eredetileg augusztus 15-ig tartó, az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokról július végén dönt a kormány.

VESZÉLYBEN A SZEGEDI FESZTIVÁLOK

“Már a finishben vagyunk, nincs más opció, megyünk tovább” – nyilatkozta telefonos villám-megkeresésünkre Kolonics Erika, a Szegedi Ifjúsági Napok szervezője. Ahogy Szegeden 10-ből 9 ember ismeri, “Koló” elmondta, egyelőre nem fújják le a fesztivált, de felkészültek a legrosszabbra is.

“Együtt kell bíznunk a pozitív döntésben” – nyilatkozta portálunknak Kovács Ádám, a Deja Vu Fesztivál főszervezője, aki elmondta: egész délelőtt égtek a vonalak, rengeteg, az ország különféle pontjain dolgozó fesztiválszervezővel beszélt Gulyás Gergely ma délelőtti bejelentése óta, a közös konklúzió, hogy július 29-ig (ekkor fog a kormány végleges döntést hozni rendezvény-ügyben) egy emberként tartanak ki.

“Több sebből vérzik a 2020-as Nemzetközi Tiszai Halfesztivál” – nyilatkozta portálunknak a szegedi Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, az idén már 24 éves gasztro-dzsembori főszervezője. Ahogy mondta, akkor is komoly kockázattal jár(na) a 2020-as Halfesztivál megrendezése, ha a kormány végül engedélyezné az 500 főnél nagyobb nagyrendezvények megtartását.

STARTOL A VR ÉS AR ÉLMÉNYTÁR A BELVÁROSI MOZIBAN

Megnyitja kapuit Szeged legvagányabb filmes attrakciója, július 17-én elstartol Magyarország egyik legegyedibb VR és AR élménytára a Belvárosi Moziban. Az élménytár mellett a filmszínház 100. születésnapja alkalmából egy filmtörténeti és mozitörténeti kiállítással is készül, ahol Balázs Béla, Csőke József és Zsigmond Vilmos féltett titkaira is fény derül.

BŐVÜL A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK REPERTOÁRJA

A már meghirdetett két produkció mellett, további hat darabbal bővül a Szegedi Szabadtéri Játékok programja a Dóm téren, vagyis összesen nyolc művet tekinthetnek meg az érdeklődők a belváros szívében és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is. Az Akárki és a Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertjét annyian szerették volna látni, hogy az óriási érdeklődésre való tekintettel a művek főpróbájára 400-400 darab jegy értékesítését kezdik meg hétfőn. Emellett pedig négy művet egy ledfalon vetítenek majd le, ingyenesen. Mutatjuk melyek ezek:

MERKELY SZERINT ZÁRT TÉRBEN ISMÉT MASZKOT KELLENE VISELNI

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban – fűzte hozzá.

NINCS FERTŐZÖTT AZ SZTE KLINIKÁIN DOLGOZÓK ÉS A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN DOLGOZÓK KÖZÖTT SEM

A vírushelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. Az SZTE klinikáinak egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony.

4000 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN VALÓSULHATNAK MEG NAGYBERUHÁZÁSOK A MEGYEI JOGÚ VÁROSOKBAN

4000 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások a magyar nagyvárosokban, többek között Szegeden is. A fejlesztésekre a kormány támogatásával a Modern városok program keretében kerülhet sor, mondta a pénzügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén tartott előadását követő doorstep sajtótájékoztatón Székesfehérváron csütörtökön.

OTT JÁRTUNK AZ AGRIPPINA FOTÓSPRÓBÁJÁN

Nálunk már elkezdődött az idei Szegedi Szabadtéri Játékok: szerda este az idei nyitó produkció, az Agrippina című operajáték főpróbáján jártunk. Ha már ott voltunk, fotóztunk is (durván sokat)… Íme Szabó Dávid kollégánk óriásgalériája az Újszegedi Szabadtéri Színpadról!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb