Szegedi Arcok

Veszélyben a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, exkluzív Szeged365 interjú Frank Sándorral

“Több sebből vérzik a 2020-as Nemzetközi Tiszai Halfesztivál” – nyilatkozta portálunknak a szegedi Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, az idén már 24 éves gasztro-dzsembori főszervezője. Ahogy mondta, akkor is komoly kockázattal jár(na) a 2020-as Halfesztivál megrendezése, ha a kormány végül engedélyezné az 500 főnél nagyobb nagyrendezvények megtartását.

Frank Sándor: “nem baj, ha nem nyerünk, csak ne bukjunk… de itt most az utóbbira van elég nagy esély” Fotó: Fehértói Halászcsárda, FB

AZ ELŐZMÉNYEK: GULYÁS GERGELY ÉS A MAI KORMÁNYINFÓ

Törölték az augusztus 20-i, központi óriásrendezvényt – jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzá tette: nem valószínű, hogy akár augusztusban, akár szeptemberben be tudják pótolni azt. Az eredetileg augusztus 15-ig tartó, az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokról július 29-én dönt a kormány.

NEHÉZ HELYZETBEN A SZEGEDI FESZTIVÁLSZERVEZŐK

A komplett szegedi (és hazai) zenei – és rendezvényszakma a mai kormányinfótól várta, hogy pontot tesz a mondat végére, azonban ez nem történt meg, sőt, a miniszter szavai (bár ez szubjektív) meglehetősen vészjóslóan hangzottak. A fejlemények kapcsán első körben a SZIN főszervezőjét, Kolonics Erikát kerestük meg, aki kiejelentette, egyetlen fesztiválozót sem hagynak cserben: jelenleg úgy készülnek, lesz Szegedi Ifjúsági Napok, azonban ha mégsem, van “B” tervük a vendégek kárpótlására.

Kolóhoz hasonlóan Kovács Ádám, a Deja Vu Fesztivál újdonsült főszervezője sem volt nyugodt, bár elmondása szerint ő optimista: bízik egy pozitív kormánydöntésben július 29-én.

FRANK SÁNDOR: NEM BAJ, HA NEM NYERÜNK, CSAK NE BUKJUNK

Szeged első számú szakácsát, egyben a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főszervezőjét telefonon csíptük el. Frank Sándor úgy fogalmazott: “nem baj, ha nem nyerünk, csak ne bukjunk… de itt most az utóbbira van elég nagy esély.” A teljes interjút az alábbi hanganyagunkban fülelhetitek végig, röviden, ami miatt veszélybe került a rendezvény sorsa:

  • Ha július 29-én a kormány úgy dönt, hogy nem mehetnek az 500 főnél nagyobb fesztiválok, akkor tiszta sor: esély sincs megtartani a Halfesztivált.
  • Ha mehetnek a fesztiválok, akkor is komoly kockázatot jelent, hogy milliós nagyságrendű tétel a Huszár Mátyás rakpart kibérlése a várostól…
  • …erre jön még a Szegeden kötelező jelleggel, minden fesztiválra vonatkozó készpénz-mentes fizetési rendszer (ez egyébként a SZIN és az egyéb “zárt” zenei fesztiválok esetében jól működik, azonban nem egy belépődíj-mentes, tehát “nyitott” gasztrofesztivál gazdaságát vágta már haza más városokban – a szerző)…
  • …és ott van még a hajcihő a rakpart hirtelen megnyitásával: a fesztivál vasárnap este ér véget, hétfő kora reggel már nyitni is kell a forgalom előtt a helyszínt, ami – tekintve a rendezvény nagyságát – rengeteg extra kollégát és anyagi erőforrást igényel. Mivel szeptemberben már iskolaidőszak van, nincs más lehetőség.

Frank Sándor szerint a legvégső megoldás, hogy lefújják az idei rendezvényt és rendhagyó formában, a szakács két szegedi halászcsárdájában (Roosevelt téri és Fehértói Halászcsárdák) tartják meg azt, miniatűr verzióban.

Lehetünk egy kicsit szubjektívek?

Szomorúak vagyunk.

Frank Sándor kereken egy hónapja, a Szeged365.hu-n jelentette be az örömhírt: lesz Halfesztivál Szegeden. Akkor még úgy tűnt, minden rendben lesz, a Venesz – díjas szakács és csapata gőzerővel készült a szeptemberi eseményre:

Bízunk benne, hogy csoda történik és szeptemberben újra együtt halászlevezhetünk a Huszár Mátyás rakparton!

Szerzők: Udvari Fanni, Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb