Kikapcs

Őszülő időben szólít a könyvtár: októberben is programokkal vár a Somogyi

Ha éppen szitáló esőben koptatjuk a köveket a Dóm mellett, vagy egy remek programot próbálunk előhalászni a pixisből két kávé között, ne habozzunk: a Somogyi és fiókkönyvtárai a melankolikus hónapban is emelnék hangulatunkat. A progi ütősnek ígérkezik: kezdetnek mindjárt jöhet a Csendes csodák zenés est, majd a Különbékéről eshet szó, hogy aztán a Csubrica és banica jegyében tegyünk gasztronómiai kirándulást, de éppen helytörténeti kiránduláson is részt vehetünk Dorozsmán.

Fotó: Ács Adrián – sk – szeged.hu

2020. október 6. (kedd), 18 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasó

Csendes csodák – Hűvösvölgyi Ildikó zenés estje a Somogyiban

Reményik Sándor verseiből összeállított előadással lép a szegedi közönség elé Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész. A Csendes csodák című irodalmi est október 6-án, kedden 18 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Közreműködik Csáki András (gitár).

A program ingyenes, de a részvételhez regisztráció szükséges (részletek a könyvtár honlapján: sk – szeged.hu).

 „Csendes csodák” – ez Reményik Sándor egyik legszebb verse. Arra tanít, hogy éljünk figyelmesen, és próbáljuk a kis dolgokban is megtalálni az örömöt, hiszen ezek az élet igazi csodái. S ha így teszünk, akkor talán eljuthatunk a megbékéléshez; a szereteten át Istenhez. Ennek az útnak a kereséséről szól Reményik-estem, melynek során megismerhetik a mindössze 51 évet élt erdélyi költőfejedelem líráját. Versei a szív legmélyebb húrjait pendítik meg; ezért is választottam társamul a klasszikus gitárt.

Ajánlom ezt a vers-füzért mindazoknak, akik a harmóniát, a teljességet keresik. Kérem, fogadják szeretettel ezt a válogatást, és a közreműködő fiatal és tehetséges Csáki Andrást is. Ő a Reményik versek között: előtt, alatt és után Giuliani, Barrios Mangoré és Villa-Lobos műveiből játszik” – ajánlja az érdeklődőknek a programot Hűvösvölgyi Ildikó.

2020. október 13. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasó

Különbéke – Adorjáni Bálint és Nagy Szabolcs Szabó Lőrinc-estje

Szabó Lőrinc – ahogy Adorjáni Bálint látja. Egy irodalmi est ínyenceknek – sok-sok dallal és zenével címmel, a Kossuth-díjas költő, műfordító életművéből összeállított programot rendeznek a Somogyi-könyvtárban.

Adorjáni Bálint „szubjektív válogatást kínál estjében, amihez a zenei atmoszférát Nagy Szabolcs teremti meg”. A Jacques Brel-dalok szövegét Hajós András fordította.

A program ingyenes, de a részvételhez regisztráció szükséges (részletek a könyvtár honlapján: sk-szeged.hu).

„Szabó Lőrinc egyidős a huszadik századdal, melynek már fiatalon egyik legkiválóbb költőjévé vált. Önmagáról és a világról is lesújtó véleménye volt, amit páratlan finomsággal és kedvességgel tudott költészetté varázsolni. Babits – korán felismerve tehetségét – tanítványává és barátjává fogadta, s Tóth Árpáddal közösen maguk mellé vették, hogy együtt fordítsák le Baudelaire életművét. Szabó Lőrinc élete során több ezer verset ültetett át magyar nyelvre. Baudelaire, Verlaine és Villon költészete többek között neki köszönhetően vált a hazai irodalmi kultúra részévé. Költészete – akárcsak személye – szenvedélyes, szemérmetlen és konok.” (sk-szeged.hu)

Adorjáni Bálint (Csíkszereda, 1980. július 27. –) magyar színművész. Az erdélyi Csíkszeredában született 1980. július 27-én, édesapja szobrász, édesanyja építész volt. Családjával 1989-ben költözött át Magyarországra, ahol a Pécsi Tudományegyetemen jogi szakokleveles közgazdász diplomát szerzett. Közben játszott a Janus Egyetemi Színházban, majd elvégezte a színművészeti egyetemet is. 2008-tól 2017-ig a Radnóti Miklós Színház tagja volt, azóta szabadúszó.

2020. október 2. (péntek), 17 óra – Stefánia Fiókkönyvtár-klub (Szeged, Stefánia 2.)

Csubrica és banica – bolgár gasztronómiai kalandozás

A bolgár gasztronómia világában kalauzolja az érdeklődőket Klebniczki Renáta a Csubrica és banica című rendezvényen, a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában (Szeged, Stefánia 2.), október 2-án, pénteken 17 órai kezdettel.

A program A kukerektől a banicáig – bolgár hónap a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában című sorozat része, amely a Bolgár Baráti Társaság és a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében valósul meg. A sorozat a Kik azok a kukerek? – bevezetés a bolgár folklórba, valamint A bolgár ritmus – zenei kalandozások Klebniczki Györggyel című előadásokkal folytatódik (részletek a könyvtár honlapján: sk-szeged.hu).

*

2020. október 7. (szerda), 17 óra – Dorozsmai Fiókkönyvtár (Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)

Mesélő Dorozsma – helytörténeti kiállítás

Mesélő Dorozsma címmel állandó helytörténeti kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtárában (Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.). A tárlatot helyi lokálpatrióták részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetés formájában ajánlják az érdeklődők figyelmébe. A program október 7-én, szerdán 17 órakor kezdődik.

„Állandó könyvtári kiállításunk Kiskundorozsma múltjáról mesél, írott és nyomtatott kordokumentumokat, fotókat mutat be. A kiállítás anyagát az 1995-ben megjelent Kiskundorozsma Tanulmányok című kötet alapján állítottuk össze. A szerkesztők ajánlása érvényes a kiállításra is: „…szeretettel ajánljuk az olvasóknak, (…) a nagy történeti hagyományú, múltját híven őrző Kiskundorozsma polgárainak” – olvasható a könyvtár ajánlójában.

Fotó: Ács Adrián – sk-szeged.hu

ÉLEDEZŐ KÖNYVTÁRI KULTÚRESTEK A JÁRVÁNYBAN IS, EMLÉKEZZÜNK EGY NYÁRUTÓS VARÁZSLATRA IS

Néhány perc múlva kezdetét veszi Ancsa-Molnár Hajnalka Átjáró – ikonok két világ között című kiállításának megnyitója a Somogyi-könyvtárban. A teremtésre épülő tárlat nyitását ezúttal 17:00 órától a Szeged365.hu-n élőben nézheted végig.

Forrás: sk – szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb