KikapcsSzegedi Arcok

Fesztiválozunk a nyáron? SZIN, Borfeszt, Gerilla Gourmet, Hídivásár, Deja Vu tervek 2021-re (frissítve)

“Lesz nyaralás, lesz fesztivál, nem lesz világvége” – írta Magyarország egyik legelismertebb portfóliómenedzsere a blogján, Orbán Viktor pedig bőven a nyár előtt meghozott korlátozás-feloldást lengetett be a péntek reggeli, menetrend szerinti rádióinterjújában. Mint megszállott fesztivál-fanatikusok, felcsillant a szemünkben a remény és körbe csörögtünk pár szegedi rendezvényszervezőt, ők hogy látják a dolgot.

ORBÁN VIKTOR ÉS A KORLÁTOZÁSOK

Ha már a bevezetőben megemlítettünk két nyilatkozatot, egy kicsit bővebben is idézünk belőlük. Kezdjük az ország első emberével, aki meglehetősen két pólusúan fogalmazott a korlátozások feloldása kapcsán, hogy szó szerint idézzük: “Mindannyian szabadulnánk ettől a nyomorúságtól, vissza akarjuk kapni az életünket, de ha a brüsszeli beszerzésekkel haladunk, akkor nyár vége, ősz lesz, amikor fel lehet oldani a korlátozásokat. Ha engedélyezik a kínai vakcinát, akkor jóval nyár előtt visszakaphatjuk az életünket.”

Magyarán:

  • Ha nincs kínai vakcina: nyár vége – ősz eleje lesz, amikor feloldják a szigorításokat.
  • Ha van kínai vakcina: már tavasszal enyhítenek.  

ZSIDAY VIKTOR: LESZ NYARALÁS, LESZ FESZTIVÁL

“A lezárásokra elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzuk a halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlását. Mivel a kórházba kerülők és az elhunytak túlnyomó többsége is idős, és a betegség elsősorban őket érinti nagyon súlyosan, a többieknél (arányaiban kevesebb szerencsétlen kivételtől eltekintve) a megfázás és az influenza között vannak jellemzően a tünetek, ezért amennyiben az időseket beoltjuk, a megszorítások fenntartásának nem marad sok értelme – sem egészségügyileg, sem gazdaságilag” – írja az Index.hu által is idézett blogjában Zsiday Viktor, Magyarország egyik legelismertebb portfóliómenedzsere.

A szakértő következtetése, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése, az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik.

“Lesz nyaralás, lesz fesztivál, nem lesz világvége” – írta Zsiday.

„Mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől” – áll a bejegyzésben.

MÁR SZERVEZIK A SZEGEDI BORFESZTIVÁLT, DE MINDEN ATTÓL FÜGG, A JÁRVÁNYÜGYI HELYZET MIT ENGED MEG

10-ből 9 szegedi borimádó a mai napig felsír álmából, ha az április 28. az eszébe jut – ez volt az a dátum, ahol megpecsételődött a tavalyi Szegedi Borfesztivál sorsa:

Egy ekkora óriásrendezvény (speciel az ország legnagyobb borfesztiválja, mind a vendégek, mind a kiállítók számát tekintve) megszervezése nem két hét, sőt, nem is két hónap, ezért a Szegedi Városkép és Piac Kft – nél már szárazan tartják a puskaport: “Szervezés alatt van a Szegedi Borfesztivál, minden attól függ, hogy a járványügyi helyzet mit enged meg” – nyilatkozta megkeresésünkre Rácz Attila, a szervező cég ügyvezető igazgatója.

FOLYAMATBAN VANNAK AZ EGYEZTETÉSEK A SZIN FELLÉPŐIVEL

Jávorszky Iván, a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont Kft. igazgatója a tőle megszokott optimizmussal reagált megkeresésünkre. Iván és csapata úgy tervez, lesz 2021-es SZIN, jelenleg szóbeli egyeztetések zajlanak a lehetséges fellépőkkel. “Gőzerővel dolgozunk rajta, szervezzük, aztán, ha a rendelkezések is engedik, megtartjuk” – nyilatkozta az ügyvezető.

Legutóbb csak egy Szeged365-ös, virtuális fesztiválozás jutott az augusztus végi, Tisza-parti óriásdzsemboriból, őszintén bízunk benne, hogy az idén másképp lesz:

Mivel az interjúalanyunk által vezetett városi cég a SZIN szervezése mellett a Belvárosi Mozi üzemeltetésével is foglalkozik, természetesen az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál sorsára is rákérdeztünk nála. A korábbi évek májusi dátuma helyett szeptember végére tervezik az eseményt, bíznak benne, hogy addigra biztosan véget ér a járvány. A 2021-es, sorban ötödik szemle egyik nagy durranása stílusosan a “karanténfilm” kategória lesz.

GERILLA GOURMET: “NEM ESHET MINDIG AZ ESŐ”

Érdekes a Gerilla Gorumet és a Chili Weekend helyzete, nem csak járványügyileg, hanem újságírói szempontból is: a cikk szerzője az említett fesztiválok egyik főkolomposa is. Saját magunkkal meglehetősen hülyén veszi ki, ha interjút készítünk, éppen ezért a Szeged 365 promóciós és értékesítési vezetőjét, egyben a rendezvényeink másik főszervezőjét, Kiss Balázs cimborát csíptem el.

“Sokunknak nagyon hiányzik már Szeged pezsgése, kulturális élete, a társaság és az igazi, full extrás gasztro-élmények” – kezdte Kiss kolléga, aki kincstári optimizmussal tekint az idei szezonra. “A 2020-as év hatalmas csapás volt a szegedi kistermelőknek, kézműveseknek, gasztro-betyároknak” – folytatta, majd hozzá tette, a hazai street food társadalom nagyágyúit és a szegedi vendéglátás újgenerációs arcait felvonultató, a szegedi paprikatermesztés hagyományai előtt tisztelgő események az idén más városokban is be fognak mutatkozni. Persze csakis akkor, ha a járványügyi intézkedések engedik, első a vendégek biztonsága. “Nem eshet mindig az eső” – idézte a Holló című film ikonikus aranyköpését (It can’t rain all the time, Brandon Lee).

HAMAROSAN INDULNAK AZ EGYEZTETÉSEK A HÍDIVÁSÁRRÓL

“Hamarosan indulnak az egyeztetések a 2021-es Szegedi Hídivásárról” – tudtuk meg Mocselini Rudolf alapító-főszervezőtől, aki elmondta, első körben a városvezetéssel kell egyeztetnie, ha ez rendben van, már csak az kell, hogy feloldják a korlátozásokat. “Optimista vagyok, abban reménykedem, május környékére felszabadulunk” – fogalmazott a közismert szegedi, aki a tervek szerint márciustól az ősszel nagy sikerrel pörgő Bárka kézműves piacon látja vendégül a Szegedi Hídivásár kiállítóit.

DEJA VU FESZTIVÁL: MINDENT MEGTESZÜNK, HOGY MEGSZERVEZHESSÜK!

“Úgy tervezzük, a Deja Vu Fesztivál a megszokott időpontban lesz, jelen állás szerint – mint minden évben – a június első hétvégéjét céloztuk meg” – magyarázta Kovács Ádám főszervező, akit cikkünk megjelenését követően értünk utól, így ez most egy frissített tartalom.

Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek a fellépőkkel, ha minden jól megy és a korlátozások is engedik, hamarosan új külföldi neveket fognak bejelenteni. Aki a tavalyi évben megvásárolt bérletét “bent hagyta” a rendszerben, az a Deja Vu Fesztivál online felületén tudja aktiválni a 2021-es dátumra. “Teljesen pozitívan állunk a dologhoz, egyben várjuk, mit hoz az év” – zárta gondolatait Ádám.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb