Kikapcs

Húsvéti nyuszi mizéria: igazi helyett válaszd inkább a csokinyuszit

Kicsi, aranyos, puha bolyhos: egy kis nyuszi már ránézésre sokakat le tud venni a lábáról, könnyen rabul ejti az egész család szívét, és főleg húsvétkor nagyon jó ötletnek tűnik, hogy az ünnep szimbólumaként ismert állattal lepjük meg szeretteinket. Főleg nehéz ellenállni a kísértésnek, ha gyermek van a családban, akinek leghőbb vágya, hogy haza vigye, ölbe vehesse és simogathassa ezeket a kis szőrmókokat. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ünnepek ugyan elmúlnak, de a nyuszi továbbra is marad, sok törődést és gondoskodást igényel.

Sokszor hallani, hogy sokan megválnak húsvét után a pár napja még körülrajongott kis állattól, jobb esetben megpróbálnak számára jó helyet találni egy állatkereskedésben vagy a vadasparkban, rosszabb esetben csak szabadon engedik például egy erdős részen. Kíváncsiak voltunk, Szegeden mennyire népszerű így húsvét tájékán a nyuszik örökbefogadása, és vajon mennyire gondolkoznak hosszú távon az emberek, amikor egy-egy kis állatot magukhoz vesznek. Erről beszélgettünk több szegedi állatkereskedéssel és Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával.

Fotó: csaladinet.hu

A SZEGEDI VADASPARK MÁR NEM FOGAD BE NYUSZIKAT, MERT NEM SZERETNÉK A FELELŐTLEN ÁLLATTARTÁST TÁMOGATNI

Veprik Róbert elmondta számunkra, hogy régen nagy divat volt, hogy az emberek a megunt nyuszikat a vadaspark gondjaira bízták, azonban ez a lehetőség mára megszűnt, a Szegedi Vadaspark már nem fogad be nyuszikat, ahogy az igazgató elmondta, éppen azért, mert nem szeretnék támogatni a felelőtlen állattartást. „Azt gondolom, hogy mindenképpen nagyon fontos dolog az emberek figyelmét felhívni a felelős állattartásra, aminek a filozófiája főként az, hogy az ember olyan állatot tartson, amelyet hosszú távon egy teljes életen át tud szeretni. Mielőtt befogadunk egy nyuszit, vizsgáljuk meg azt, hogy milyen igényei vannak az állatnak: mekkora helyre van szüksége, milyen élelemre, egészségügyi ellátásra, és csak akkor tartsunk állatot, ha ezeket mind biztosítani tudjuk a számára. Amennyiben nem, elégedjünk meg egy plüss, vagy egy csokinyuszival. Azt gondolom, hogy ez egy kicsit racionálisan hangzik, de mindenképpen az állatok érdekeit is néznünk kell” – fejtette ki a véleményét az igazgató.

Fotó: mymirror.hu

AZ ÁLLATKERESKEDÉSEK LEHETŐVÉ TETTÉK A NYUSZIK ÜNNEPEKRE VALÓ BÉRLÉSÉT

Több állatkereskedés, a húsvéti nyuszi hóbortot látva lehetővé tette a leendő gazdik számára a kis állatok bérlését, vagyis, a család hazaviheti a nyuszikat az ünnepekre, majd ha elmúltak a piros betűs napok, és elmúlik a varázs, már nincs se idő, se igény a kis tapsifülesek gondozására, minden gond nélkül visszavihetik azokat az állatkereskedésbe. Karácsonyiné Pajor Beáta a Tavasz utcai állatkereskedés munkatársa elmondta, ketreccel és teljes felszereléssel együtt adják ilyenkor ki a nyuszikat, a bérlésnek napi díja van, tehát a vásárló addig élvezheti a kis állatok társaságát, ameddig jónak látja. „Általában családok keresik a nyulakat. Ha pár napra viszik el, szinte semmi gondjuk nem lesz vele, eszik, alszik az állat, maximum almot kell cserélni alatta. Általában a kisnyulakat keresik, de egyes esetekben nagyobb állatnál is kialakulhat az első látásra szerelem”, mesélte Beáta, majd elmondta, a bérbe adott állatokat a kereskedéstől maga a tenyésztő is visszaveszi, így mindig a legjobb helyet tudják biztosítani a kis szőrmókoknak. Beáta elárulta, volt már arra is példa, hogy a bérbe adott állatot annyira megszerette a család, hogy végül örökbe fogadta.

Fotó: noklapja.hu

MÁSHOL CSAK MEGRENDELÉSRE, VISSZAVÉTEL NÉLKÜL LEHET NYUSZIT VÁSÁROLNI

Dávidné Rácz Anita, a Breki Díszállat -kereskedés tulajdonosa elmondta, meglátása szerint javult a helyzet az elmúlt években és az emberek felelősebben vásárolnak kis állatokat. Nagyon fontosnak tartja a tájékoztatást, elmondani a leendő gazdinak, hogy milyen kötelezettségekkel is jár egy nyuszi tartása, mekkora hely kell nekik, milyen tápokra van szükségük, milyen állatorvosi költségek merülhetnek fel az együtt töltött évek alatt. Anita úgy látja, sokan, ha úgy érzik, nem tudják mindezt biztosítani a nyuszinak, maguktól elállnak a vásárlástól. „Mi csak megrendelésre szoktunk eladni nyuszikat, annak, aki tényleg komolyan gondolja, olyan nincs, hogy valaki besétál hozzánk és már viszi is a nyuszit. Itt nincs visszavétel, úgy kell meggondolni a vásárlást, hogy legalább 6-8 évre választ társat az ember” – árulta el a tulajdonos, ahogy azt is, a törpenyuszik vásárlása nemcsak a húsvéthoz köthető, egész évben népszerűek ezek az okos, barátságos kis állatok. Tapasztalatai alapján idén húsvétkor kevesebben vittek nyulakat, nem volt nagy dömpingje az élő állatok örökbefogadásának, de ez Anita szerint nem is baj, ez mutatja, hogy az emberek jobban átgondolják az állatvásárlást.

Fotó: proaktivdirekt.com

IDÉN ELMARADT A NAGY HÚSVÉTI NYUSZI VÁSÁRLÁSI LÁZ, AZ EMBEREK FELELŐSEBB ÁLLATTARTÓK LETTEK

A Trópus Díszállat – kereskedés tulaja, Magdolna is arról számolt be, hogy csak megbízható helyre, olyannak adnak el nyuszikat, akiket ismernek, 30 éves állatkereskedői tapasztalata alapján pedig már jó szeme van hozzá, hogy kiszűrje azokat, akik csak egy hirtelen felindulásból szeretnének hazavinni egy kis nyuszit, de nincsen komoly szándék a döntésük mögött. Magdolna bízik benne, ha a vásárló alapos felvilágosítást kap a rá váró felelősségről és feladatokról, mérlegeli, mit tud bevállalni, és adott esetben rájön, ha mégsem neki való a nyuszitartás. Magdolna azt is elárulta, a tőlük vásárolt nyuszikat visszaveszik, ha arról van szó: „bármi történhet, például kiderül, hogy a gyerek allergiás rá, vagy jön egy külföldi utazás, ilyenkor gondoskodunk az állatról, vagy ideiglenesen, mint például egy utazás során, vagy akár a tenyésztőhöz is vissza tudjuk vinni az állatot, ha a gazdája lemond róla”. Magdolna tapasztalatai alapján idén húsvétkor elmaradt a nyuszi vásárlási láz, ami örömre ad okot, mert azt mutatja, hogy az emberek nem vásárolnak hirtelen felindulásból állatokat, úgy tűnik, sokkal felelősségteljesebb döntést hoznak, mint a korábbi években.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai ดูดวง
'Fel a tetejéhez' gomb