Kikapcs

Mi lesz veled, 2021? Fesztiválok, amik már fix, hogy meg lesznek tartva!

Olyan volt a szombat délután (és főleg az este) Szeged belvárosában, mintha egy nagy, az összes teraszra kiterjedő dzsembori részesei lettünk volna. Be is indult a fesztiválozhatnékunk, szétnéztünk, milyen lehetőségek közül válogathatnak a szegediek, ha az idén nyáron kirúgnának a hámból. Előre szólunk: most még szűkös a repertoár, de legalább már vannak bejelentett események erre-arra.

Mielőtt belevágnánk, íme a szegedi szombat délután:

…és íme az este, Magyar Andor kollégánk videóin:

AMIK MÁR BIZTOS, HOGY NEM LESZNEK + AKIK MÉG A LEVEGŐBEN LÓGNAK

Cikkünkben a happy end-re gyúrunk, így most azzal kezdjük, hogy mi nem lesz, a végére pedig eljutunk oda, hogy mi az, ami igen. Sajnos a járvány több nagyrendezvénynek is betett, az okok általában az alábbi két dologra vezethetőek vissza:

  • 1-2 hónap alatt lehetetlen nyereségesre összerakni egy nagyobb fesztivált, a bizonytalan helyzetben pedig előfordulhat, hogy még rövidebb idő alatt kellene megszervezni azokat,
  • a járvány okozta gazdasági válság a szponzorok, támogatók kedvét is alaposan elvette,
  • a lezárások miatt pedig a külföldi vendégeknek is lőttek, ami szintén jelentős bevételkiesés, például egy nagyobbacska zenei fesztivál esetén.

Várható volt, de így sem esett jól: csütörtökön bejelentették, hogy ugrott az idei Szegedi Borfesztivál is, ez persze a Szegedi Hídivásárnak is keresztbe tett.

A Deja Vu Fesztivál, Bortér, Gerilla Gourmet, Rakpartfeszt, Chili Weekend, Hungarikum Fesztivál sorsa még a levegőben lóg, a Szegedi Ifjúsági Napok szervezői pedig május végét húzták meg (űrhajós kifejezéssel élve) point of no return-nek: ha addig úgy néz ki, mehet a móka, megtartják az augusztus végi őrületet, ha nem, akkor az idén is SZIN nélkül maradunk.

Az országos nagyfesztiválok közül egy hónapja mondták le a Balaton Soundot és a soproni VOLT Fesztivált. Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója azt nyilatkozta, egyelőre még azt sem látható, hogy egyáltalán mikor lehetne elindítani a marketing kampányt, a jegyértékesítést, így pedig lehetetlen egy nagy fesztivál biztonságos megvalósítása.

A Sziget esetében még van remény, de nem sok: Kádár Tamás fesztiváligazgató a napokban arról beszélt, sok a bizonytalanság a Sziget idei sorsával kapcsolatban, azt, hogy lesz-e idén Sziget, egyelőre nem tudni. Mivel a fesztivál a nemzetközi piacon mozog, fontos lenne látniuk, hogy tudnak-e majd utazni a zenekarok és közönségük tagjai.

AKIK VISZONT MÁR TUTI, HOGY TÁRT KAROKKAL VÁRJÁK A SZEGEDI FESZTIVÁL-TURISTÁKAT

Bocs, az alcím valahogy így korrekt: “akik már tuti, hogy tárt karokkal várják a szegedi fesztivál-turistákat, mármint akkor, ha nem durran be mégis a járvány harmadik, negyedik, stb. hulláma…” Bizonytalanság ide vagy oda, már vannak fixre bejelentett nagyrendezvények az országban, mutatjuk, melyek azok!

VESZPRÉMFESZT: AUGUSZTUS VÉGÉN JÖN TOM JONES!

A VeszprémFeszt nem sokat teketóriázott, a bizonytalan idők ellenére is lefoglalta a fesztivál dátumát augusztus 17. és 21. közé, plusz már azt is elárulták, hogy 19-re nem más érkezik hozzájuk, mint a világklasszis Tom Jones. Rajta kívül Geszti Péter érkezik majd a Jazz + Az formációval, Jamie Cullum-ot azonban valamiért visszamondták a szervezők.

EFOTT: DÁTUM VAN, PROGRAM MÉG NINCS

Augusztus 11-15. között a Velencei-tó partján tartják meg a 2021-es EFOTT-ot – jelentették be a fesztivál szervezői szűk két hete. A tavaly FloRida-val és a szegedi Deja Vu Fesztiválon három éve fellépett 5IVE-val karistoló rendezvény idei line up-járól még nincs hír.

PALÓZNAKI JAZZPIKNIK: CARO EMERALD, LEVEL 42 ÉS CADY DULFER JÖN A NYÁR KÖZEPÉN

Rangos programmal és egy szokatlanul bátor vállalással jön a Paló: a holland swing-királynő Caro Emerald-tól kezdve a Lily Was Here című világslágert jegyző (Te szent ég, mekkora zene még mindig) szaxofon-istennő Candy Dulferen át a 80-as évek ikonikus jazz-funk bandájáig, a Level 42-ig szinte mindenki itt lesz, aki a műfajban számít.

A fura csak az, hogy a július 29 és 31. közé tervezett esemény szervezői már legalább két hónapja úgy pörgetik a jegyeladásokat, mintha a járványnak és a korlátozásoknak már nyoma sem lenne – ha minden jól megy, be fog jönni a kincstári optimizmusuk.

NYUGI, AZ IDÉN SEM MARADUNK SCOOTER NÉLKÜL

Faster, Harder, Scooter! Tavaly keresztbe verte a bulit a járvány, az idén úgy fest, már június elején dönghet a happy hardcore a Budapest Parkban – a dátum június 12., reméljük addig tényleg feloldják az összes vonatkozó korlátozást. H.P. Baxxter és bandája eddig háromszor járt Szegeden és legalább tízszer Pesten, mifelénk örök kedvencnek számítanak.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb