Kikapcs

Ó!divat tárlattal és egy különleges estélyi ruhával csábít kikapcsolódásra a Tornyai János Múzeum

Jó egy hónappal tovább, szeptember 26-áig látogatható a Tornyai János Múzeum 20. századi öltözködéskultúrába bepillantást nyújtó kiállítása. Az Ó!divat című tárlaton az ősz első hónapjában több alkalommal is tárlatvezetéssel és programokkal várják a látogatókat a vásárhelyi múzeumban – olvasható közleményükben.

Az Ó!divat címet viselő kiállításon a Tornyai János Múzeum néprajzi gyűjteményének ruhadarabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők: több mint kéttucatnyit férfi- és női ruha szemlélteti évtizedről-évtizedre haladva a 20. század öltözködésének változásait, de külön kiállítási rész foglalkozik a ruházati kiegészítőkkel, az alsóruházattal és a hálóneműkkel is. A közgyűjtemény emeleti termeiben a ruhaneműkön kívül ruhaterveken és archív felvételeken elevenednek meg az elmúlt század hazai divatjának pillanatai.

EGY KÜLÖNLEGES ESTÉLYI RUHA IS LÁTHATÓ

Hódmezővásárhely 1939-1944 közötti országgyűlési képviselőjének, vitéz dr. Lénárt Jánosnak a felesége viselte azon fekete színű, földig érő estélyi ruhát, amelynek gallérját, övét és táskáját a jellegzetes vásárhelyi hímzés díszíti. A múzeumba került ruhadarabot estélyeken és protokolláris alkalmakkor hordta tulajdonosa a negyvenes években, ‑ a családi legendárium szerint ‑ többek között ebben jelent meg a berlini opera díszelőadásán is.

HAJDU JUSZTINA RUHAKÖLTEMÉNYE VOLT EZ

A fekete selyemzsorzsettből készült, egyrészes, rövidujjú, földig érő estélyi egy felajánlásnak köszönhetően került a vásárhelyi közgyűjteménybe, és a Tornyai-múzeum két jelenlegi időszaki kiállítását is összekapcsolja a Kirakat Galéria legújabb műtárgya. A különleges szépségű és kiváló állapotban fennmaradt ruhaegyüttes egykori tulajdonosa vitéz Dr. Lénárt Jánosné, született Hajdu Jusztina volt. Lénárt János ügyvéd, ügyész és törvényhatósági bizottsági tag 1939-ben a Magyar Élet Pártja listájáról szerzett parlamenti mandátumot és 1944-ig volt Hódmezővásárhely városának országgyűlési képviselője. A családi hagyomány szerint ezen időszakban készült feleségének a vásárhelyi hímzésekkel díszített ruhája. A vásárhelyi hímzés ruhákon a harmincas évek végétől jelent meg, amikor a helyi polgári asszonytársadalom felfedezte – Dr. Wiener Tiborné elhivatott gyűjtő-, értékmentő- és népszerűsítő munkájának köszönhetően – a helyi szőrhímzés impozáns és elegáns motívumkincsét. A Tornyai János Múzeum fotótára számos felvételt őriz hímzéses ruhákról, de ez az első olyan darab, amely teljességében bemutatja a korszak polgári hagyományőrzését.

Szeged 365 Family, ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon! A régi közösségi média oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk Benneteket, kövessétek az új Szeged 365 oldalt (katt IDE, előre is köszi minden kedvelést, követést)! Köszönjük, hogy számíthatunk Rátok, ti is számíthattok ránk!

Forrás: Tornyai János Múzeum

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb