KözéletVideo365

Szeged365 live: indul a politikai túlélőshow, élőben jövünk a Szegedi Közgyűlésről (frissítve)

Péntek reggel 9-től ismét összeül Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a Városháza Dísztermében, amelyen szó lesz a rászoruló szegedi családok karácsonyi ajándékcsomagjairól, a sportegyesületek támogatásáról, a Partfürdő lassan muzeális állapotú családi medencéjének régóta várt felújításáról és szavazni fognak a Kárász utcai napvitorlák költségvetéséről is.

Az esemény reggel 9-kor indul a Városháza Dísztermében, Magyar Andor kollégánk élő videóban jön a helyszínről. Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz:

  • az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének második módosításáról,
  • az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló rendelet módosításáról,
  • az Idősek Otthonának felújításához kapcsolódó, ingatlanokat érintő döntésről,
  • beszámoló hangzik el a 2014-2022-es időszakban megvalósított óvoda- és bölcsőde fejlesztésekről valamint a szegedi egészségügyi integráció végrehajtásáról,
  • és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ működéséről.

09.00 KEZDŐDIK A KÖZGYŰLÉS, INDUL A LIVE STREAM

Kezdünk, Andor kolléga élő videóját IDE kattintva vagy az alábbiakban tudod nyomon követni:

09.05 DELI ALBINRA EMLÉKEZTEK

Botka László megköszönte, hogy maszkban vannak a képviselők, ezt kövezően Fodor Antal  Kiskundorozsma történelmének és kultúrájának legnagyobb hagyományőrzőjére, a nemrég elhunyt Deli Albinra emlékezett.

09:08 SIMON-FIALA DONÁT: A VÁROSHÁZI DOLGOZÓK 85%-A BEOLTOTT

“Nem politikusként, orvosként kívánok szólni” – kezdte a jobbikos Simon-Fiala Donát, aki először páros lábbal beleállt a kormányzati döntésekbe, majd a szegedi városvezetést kezdte magasztalni, amiért már 85% a beoltott dolgozók aránya.

09:10 TÁPAI PÉTER A BALOLDALRÓL, MAJD EGY BOTKA-TROLLKODÁS

Tápai Péter (Fidesz) pár perccel később megjegyezte, egyetemen végzett orvosként ezt papír nélkül, fejből is lehetett volna Simon-Fiala Donátnak. A kormánypárt szegedi alelnöke ezt követően arról beszélt, hogy vicces, hogy pont az a baloldal kritizálja a járványügyi intézkedéseket, akik hónapok óta azon voltak, hogy elbizonytalanítsák a magyarságot, legyen szó a keleti vakcinákról vagy a harmadik oltásról.

A reggel legnagyobb trollkodása már itt befutott, Botka László közbevágva Tápai beszédének, azt mondta, hangszórót sorsolnak ki azok között, akik értették, miről akart beszélni a képviselő.

09:15 HAÁG ZALÁN: MIKOR KÉR BOCSÁNATOT A KISEMMIZETT BÉRLŐKTŐL, POLGÁRMESTER ÚR?

Gyulai Törvényszéken vendégeskedett kedd délelőtt Botka László, Szeged polgármestere, valamint a jelenlegi alpolgármester Nagy Sándor és az ex-alpolgármester Szentgyörgyi Pál. A három politikus vádlottként jelent meg, mint törvényszéki forrásainktól megtudtuk, a Mars Téri Piac egykori kereskedői perelték be őket, a 2009. év végén nagy port kavart pavilonbontás miatt.

Az ügy kapcsán Haág-Zalán (KDNP) kért szót, aki arról beszélt, hogy 2009. november 29. estéjén, miközben Botka László a nyilvánosságban fürdött, és áhítattal ünnepelte az adventi gyertyagyújtást, kordonok és rendőrök gyűrűjében a kivezényelt munkagépek ledózerolták a Mars téri kis üzleteket. “Az egykori bérlők hiába próbáltak, hiába győztek meg több képviselőt, a Botka-Nagy-Szentgyörgyi hármas hajthatatlan volt” – mondta, a kereskedők ügyét Gyurcsány-Bajnai kormány ügyészsége és az akkoriban Botka Lászlóhoz több szálon kötődő városi bíróság minden próbálkozást lesöpört.

“Polgármester úr, mikor tart önvizsgálatot?” – kérdezte Haág Zalán, aki szerint a Botka László által hangoztatott szegedi szabadság, szolidaritás üres szlogen, az eset jól mutatja, hogy az önös érdek, az üzleti haszon a polgármesternél előrébb való, mint a kiskereskedők érdekei. Arra a kérdésre, hogy mikor fog bocsánatot kérni a kisemmizett Mars téri bérlőktől, Botka László azt válaszolta, hogy az ügy 12 éve történt, ráadásul azóta kétszer annyi szegedi használja a piacot. “A Fidesz kormányzat alatt minden polgári pert megnyertünk” – jelentette ki büszkén (?) a polgármester, aki úgy értékelte, “több évtizedes szégyent” szüntettek meg tizenkét éve a Mars téren.

09.26 A KÖLTSÉGVETÉS MÓDOSÍTÁSA, KORMÁNYKRITIKÁVAL FŰSZEREZVE

Érkezik a kettes napirendi pont, a költségvetés módosításáról. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester arról beszél, hogy “csak a közösségi közlekedésből közel 700 millió forintot vett el Szegedtől a kormány”. A napirendi pont felvezetése egy kiadós kormánykritikába torkollt, szóba került az iparűzési adó elvonása, a súlyadó elvétele, és az, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok az idén nem kapott kormányzati támogatást.

09.30 SZABÓ BÁLINT, EGÉSZSÉGÜGY, DR. LENGYEL CSABA

Az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 35/2002. (IX.13.) Kgy. rendelet módosítása volt az első napirendi pont, Szabó Bálint azt kérte, hogy egy másik közgyűlésen döntsenek róla, mert az SZTE Klinikai Központ vezetője, Dr. Lengyel Csaba nem jelent meg, hogy beszámolót tartson a témában. A közgyűlés a módosítást elutasította.

09:35 MIHÁLIK EDVIN “LÁZÁLMAI”

Szabó Bálint arról beszélt, hogy a városháza többszáz millió forintot éget el olyan dolgokra, mint a Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont működése vagy éppen Mihálik Edvin lázálmai. “A képviselő úr egy nyári reggelen felébredt, visszajött Békés megyéből, kiment a Kárász utcára hőmérővel térkövet mérni aztán kitalálta, hogy napvitorlák kellenek” – mondta, az önkormányzat pedig készségesen égeti el a pénzt a különféle “beruházásnak nevezett hülyeségekre”. Ezt követően egy felsővárosi, önkormányzati szervezésű családi napról beszélt, amelyet szerinte nagyon drágán valósítottak meg.

09:44 IKV-S NYÍLÁSZÁRÓK ÖTSZÖRÖS ÁRON

Korponyai Ernő folytatta Szabó Bálint gondolatmenetét, a felesleges kiadásokról beszélt, mint mondta,

az IKV-s bérlakásokban ötszörös, hatszoros túláron cseréltek nyílászárókat, a rászorulóktól pedig pénzt gyűjtöttek be óvadékként.

09:50 BOTKA LÁSZLÓ SZERINT KÉTMILLIÁRDOT BUKOTT A VÁROS A KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK MIATT

“Kétmilliárd forintnyi bevételtől szabadította meg adósságszolgálat címén Szegedet a kormány” – magyarázta Botka László, aki szerint ismét arra készül a kormány, hogy az önkormányzatoknak megtiltsák a díjemelést.

09.58 MÉNESI IMRÉT FÜLELJÜK, NEM SEMMI KIHÍVÁS

A ma délelőtt meglehetősen nehézkesen, érthetetlenül beszélő Ménesi Imre szólal fel, aki a gépjárműadóról beszél, mint mondja, nem tudja, hogyan kapcsolódik ennek az elvonása a vírushelyzethez. “Ezt sose kapja már vissza Szeged” – sopánkodott.

10:09 TÁPAI PÉTER: 100 MILLIÁRDOT KAPOTT A KORMÁNYTÓL SZEGED

Tápai Péter annyit tesz hozzá a témához, hogy a kormány jóvoltából négy év alatt 100 milliárdos támogatást kapott Szeged.

10:13 MI ALAPJÁN KAPTA MEG A MOMENTUM KÖLCSEY UTCAI IRODÁJÁT?

Az “önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.) Kgy. rendelet módosítása” című napirendi pont következik, itt Szabó Bálint azt firtatta, hogy mi alapján kapta meg a Momentum a Kölcsey utcai irodáját.

Ezt követően csak úgy pörögnek a felszólalások, idézzük a legvelősebbeket:

  • Chovanecz Kata szerint nehézkes az IKV-val való együttműködés, Botka László pedig nem ült le a felügyelőbizottsággal egyeztetni, ahogy azt az újraválasztását követően megígérte. “Nem érzem a belső ellenőri munka értelmét” – fejtette ki a képviselő.
  • Nagy Sándor erre azt mondja, nem Chovanecz Kata kompetenciája a dolog.
  • Szabó Bálint szerint felelőtlen gazdálkodás történik a Szegedi Sport és Fürdők Kft-nél, úgy neveztek ki vezetőket, hogy azoknak semmiféle döntési jogkörük nincs.
  • Tápai Péter szintén az IKV kapcsán szólal fel, mint mondja, nem kapott meg olyan anyagokat, amelyeket felügyelőbizottsági tagként ki kellett volna, hogy adjanak neki.

11.07 FELÚJÍTJÁK A KÁLVÁRIA SUGÁRÚTI IDŐSEK OTTHONÁT

A kilencedik napirendi pont a Kálvária sugárúti idősek otthona volt, az előterjesztésben annyi hangzott el, hogy a felújításhoz el kell költöztetni pár irodát.

11.10 EGY ÁLLOMÁS UTCAI INGATLANT KAP AZ EGYETEM SZEGED VÁROSÁTÓL

Kovács Tamás alpolgármester bejelentette, hogy egy Állomás utcai ingatlant ad át a Szegedi Tudományegyetemnek az önkormányzat, amelynek kapcsán:

  • Szabó Bálint azt mondja, inkább parkolónak kellett volna használni,
  • Nagy Sándor szerint már másodjára akarják odaadni,
  • Német Ferenc megdícséri az előterjesztést,
  • Tápai Péter azt kéri Botka Lászlótól, ne csak most, hanem a későbbiekben is álljanak az egyetem mellé,
  • Botka László arról beszél, hogy csökkent a hallgatói létszám, erre Haág Zalán azt mondta, hogy a város is tehet róla.

11.33 MEGÚJULTAK A SZEGEDI ÓVODÁK, ISKOLÁK

A tizenkettedik napirendi pont a 2014 és 2022 között megvalósult, szegedi óvoda és bölcsődefejlesztésekről szól, Botka László a napirend ismertetése közben megköszönte a szegedi családoknak, hogy partnerek voltak a dologban. Mihálffy Béla a Jerney Utcai Óvoda felújítását dícsérte, amely 285 millió forintos támogatásból és mindössze 8 millió forint saját forrásból valósult meg.

Villámfelszólalások, a témában:

  • Szabó Bálint gratulált az önkormányzatnak,
  • Tápai Péter a kormányzat családvédelmi programjáról beszélt,
  • Joób Márton pedig kifejtette, mennyire fontos a gyermekvállalás.

12:15 BOTKA LÁSZLÓ: A PICK SZEGED CSAK A MECCSEKET FOGJA AZ ÚJ ARÉNÁBAN JÁTSZANI, AZ EDZÉSEK MARADNAK AZ ÚJSZEGEDI SPORTCSARNOKBAN

A következő napirendi pont a sportegyesületek támogatásáról szól, a sportbizottság előzetesen úgy döntött, az alábbi egyesületeket segíti az év végén az önkormányzat:

  • Szegedi Röplabda Sportegyesület: 10 millió Ft,
  • Szegedi Tekézők Sportegyesülete: 13 millió Ft,
  • Szegedi Vízisport Egyesület: 40 millió Ft,
  • Szegedi Női Vízilabda Egyesület: 10 millió Ft.

A támogatásokat Ménesi Imre és Német Ferenc is üdvözölte, azonban az utóbbi sérelmezte, hogy “nincs sportstratégiája a városnak”. Joób Márton megjegyzi, összesen évi 500 millió forintot fordít sportegyesületek támogatására Szeged.

A délelőtt (pontosabban a dél) igazi meglepetése ekkor jött: Botka László az új Pick Aréna kapcsán kifejtette, hogy a Pick Szeged csakis a meccseket játssza majd a vadonatúj (egyébként kormányzati támogatásból épülő) komplexumban, az edzések maradnak az újszegedi Városi Sportcsarnokban. Ha ott akarnának edzeni, fizetniük kellene érte.

Szabó Bálint megdöbbenését fejezte ki, mint mondta, ő úgy tudta, az edzések is itt lettek volna.

13.00 ELFOGADTÁK AZ ÖSSZES NAPIRENDI PONTOT

Háromnegyed egy környékén jött az utolsó, tizenkettedik napirendi pont, amely a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szólt. Ezt követően egy rövid szünet következett, majd a szavazás. Ez utóbbin az összes napirendi pontot megszavazták, amelyben speciel semmiféle meglepetés sincs, mivel a polgármester koalíciójának abszolút többsége van a városházán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb