BlogKikapcsVideo365

Urbex365: amiről a fák suttognak, egy eltűnt birodalom nyomában-barangolások Üllésen, 2. rész

Urbex365 rovatunkban folytatjuk üllési kalandozásainkat! A településen barangolva ezúttal Nagy Attila, a nagyközség polgármestere az úgynevezett Zsidó erdőbe kalauzolt el minket, amely nevét az 1800-as évek vége, 1900-as évek elején ott gazdálkodó hatalmas földbirtokos, Wolf Miksa származásáról kapta.

ZSIDÓ ERDŐ, AHOL CSEND ÉS BÉKE HONOL

Üllés külterületén található egy kis dimbes-dombos, fenyvesekkel körülölelt rész, ahol a csend és a nyugalom honol, mintha a béke szigetére érkezett volna a természetjáró. Itt-ott őzikék és szarvasok neszezése hallatszik, de ma már nyoma sincs annak, hogy az 1900-as évek elején ez a terület a szegedi nagybirtokos, Wolf Miksa hatalmas gazdaságához tartozott. Az uradalom eme része utalva a Wolf család származására, ma a Zsidó erdő nevet viseli.

A TANYAVILÁG BENÉPESEDÉSÉVEL A WOLF BIRTOK EGY RÉSZÉT FELPARCELLÁZTÁK ÉS ELADTÁK

Ülléspusztán, a Wolf-birtokon többféle szőlő termesztésével foglalkoztak, amelyek közül az olaszrizling emelkedett ki. Wolf Miksa gazdasága eredetileg 2000 katasztrális holdból állt, amelyből a tanyavilág kialakulásával és benépesedésével több mint 800 katasztrális holdat a 20. század elején felparcelláztak és eladtak. Ezekben az időkben élte a tanyavilág a fénykorát.

A WOLF URADALOM RÉSZE VOLT AZ A TELEPÜLÉSRÉSZ, AMELYRŐL ÜLLÉS A NEVÉT KAPTA

Amikor 1949-ben Üllés önálló településsé vált, nevét a Wolf birtok területén található úgynevezett Ülléspusztáról kapta, amely a Zsidó erdőben terült el. Ma már csak a természetjárók és vadászok használják az erdőséget, mely lenyűgöző szépségével és tapintható csendjével igazi felüdülést nyújthat a városból kiszakadni vágyó emberek számára.

Urbex365 rovatunkban a jövőhéten tovább barangolunk Üllés rejtett kincseinek nyomában, akkor a Kerekes réten keresztül a Tankos Útra kalauzolunk el Titeket!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb