Kikapcs

Jófogáson hirdetik az ország Fekete Párducát, ráalkudtunk, sőt, majdnem megvettük!

“Eladó puma. Vagy mi. Most fogtuk. Csontot visszahozza. Sőt kézfejet és csuklót is” – írja egy pihent elméjű, szolnoki hirdető a Jófogáson. Ha már úgyis ekkora kedvenc a Szeged365.hu olvasóinál a Kiskunhalas, majd Szolnok környékén bóklászó nagymacska, ráírtunk az eladóra. Alkudtunk, kalkuláltunk, nyomoztunk, közben pedig segítségül hívtuk a Szegedi Vadaspark vezetőjét és Pénzügyesanyut is. Érkezik a sajtótörténet első Szeged365 Párducvásárlási Kisokosa, szegedieknek!

Hogy merre jár pontosan az először decemberben, Kiskunhalas környékén (majd később, tévesen a Hattyasi Kiskertekben is) észlelt szőrmók, szinte lehetetlen megmondani, viszont január 11. óta valaki hirdet egyet a Jófogáson is. Mint írja,

  • az állatnak magas kerítés kell, mivel 2.2 méter magasra ugrik,
  • baromfiudvarba nem ajánlott,
  • viszont készségesen visszahozza a csontot, sőt, még a kézfejet is.

ENNYI PÉNZÉRT MAXIMUM LUXUSMACSKÁT LEHET VENNI

A párducot 1.8 millió forintért árulják az apróhirdető-oldalon, ami nem kis pénz, viszont, ha belegondolunk, hogy ugyanennyi pénzért adnak egy drágább kutyát is, már-már ajándék. Egy kanadai eszkimó kiskutyát átlagosan 1,3 millió forint körüli áron vehetünk, a ritka Löwchen másfél millióba kerül, de a Red Tibeti masztiffért közel 300 millió forintnak megfelelő összeget (10 millió kínai jüant) is fizettek már. Hogy maradjunk fajon belül, a különféle luxusmacskákkal összevetve egészen olcsónak tűnik a párduc,

  • a leopárd, a szervál és a közönséges házimacska közös gyermekeként ismert Ashera 6.000.000 és 28.000.000 Ft között mozog,
  • de egy “szimpla” Norvég erdei macska is 200.000 és 900.000 Ft között van.

VEPRIK RÓBERT SZERINT 5 ÉS 10 EURÓ KÖZÖTT VAN EGY FEKETE PÁRDUC PIACI ÁRA

Az ügyben Fülöp Tímea kolléganőnk megkereste Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark ügyvezetőjét is, aki arról számolt be, egy fekete párduc piaci ára 5 és 10 ezer euró között mozog. Magyarán, stimmel az 1.8 milliós ár a Jófogáson. A közismert szegedi szakember természetesen rögtön levágta, hogy poénról van szó.

NAGYOBBAT MUTAT A PARKOLÓBAN, MINT EGY 5-ÖS BMW

Abban az esetben is érdemes lehet elgondolkodni a vásárláson, ha a párducot parkolóban hagyott khm, “ismerkedési mágnesként” szeretnénk használni. Rászűkítettünk a Használtautón a Szeged környéki, ugyanezért az összegért kínált verdákra, a bedobott 39 találat között az egyik Algyői úti kereskedésben ennyiért egy viszonylag pofás, viszont már 188 ezret futott Mini Clubman-t és egy szegedi magánszemély által hirdetett, Svájcból behozott, 21 éves, E39 szériás 5-ös Bömöst találtunk. Nem rossz kocsik, de gondoljunk csak bele, mennyivel nagyobbat mutat nyáron a Dokk előtti, Huszár Mátyás rakparton lévő parkolóban egy koromfekete nagymacska, mint egy három-négy generációval ezelőtti Bömös. Na ugye.

Mielőtt még bárki felháborodna, egy szóval sem írtuk, hogy egy kocsi, vagy bármilyen használati tárgy – bármilyen szempontból – egyenértékű lehetne egy élőlénnyel, csupán eljátszottunk a gondolattal, mit vehetnénk a fenti összegből.

PÁRDUCOT, HITELRE?

A hirdetőt napok óta bombáztuk, 1.2 millió forintnyi összeget megcélozva. Úgy voltunk vele, hogy előbb-utóbb majd’ csak megáll a két tétel között fél úton az alku, viszont a srác sajnos hajthatatlan, kitartja az 1.8 milliót. Nem volt nálunk ennyi pénz, de megmakacsoltuk magunkat, ha Mike Tyson-nak lehet tigrise, nekünk is kell egy nagymacska. Az ügyben megkerestük a szegedi pénzügyi szakértőt, Dr. Szilágyi-Németh Lillát, vagy ahogy a Szeged365 olvasói ismerik, Pénzügyesanyut, arra kérve, készítsen egy élhető hitelkalkulációt a vásárlásra.

Lilla péntek délelőtt végigzongorázta a bankok aktuális kínálatát, az alábbi két opció tűnt a leginkább párducbarátnak:

  • Az MKB Bank szabadfelhasználású hitelénél 10.99% volt a kamat és 11.72% a THM, a havi részlet 58 ezer Ft-nál állt meg, három éves konstrukcióra kalkulálva.
  • Velük holtversenyben futott be a Cetelem ajánlata, picivel magasabb kamattal, viszont ugyanúgy 58 ezer Ft-os havi törlesztővel.

SOKAT ESZIK, VISZONT FEBRUÁRTÓL ISMÉT OLCSÓ A CSIRKEMELL

Most, hogy a csirkefarhát- és benzinárakkal már rendben vagyunk, úgy éreztük, a fent említett törlesztőrészlet (talán) még vállalható is szerkesztőségi büdzséből, viszont adott a kérdés, hogy mennyibe fájhat fenntartani egy párducot? A Mike Tyson féle, mindössze 10 évet élő tigrissel szemben a fekete párduc egy igazi aggastyán, akár 15-17 évig is elél, ha jól érzi magát. Szóval, ha egy fiatalabb példányhoz van szerencsénk (az életkort az eladó nem tudta megerősíteni), hosszú évekre kell terveznünk a havi rezsivel.

A párduc fenntartási költségei kapcsán ismét a Szegedi Vadaspark ügyvezetőjét, Veprik Róbertet kérdeztük, mint a szegedi szakember Fülöp Tímea kolléganőnknek elmondta, ahhoz képest, hogy mekkora állatról van szó, nem annyira vészes a takarmányozási költsége, nagyjából két kiló csirkehússal beéri naponta. Itt is kapóra fog jönni az Orbán Viktor által szerdán bejelentett, majd pénteken megerősített élelmiszerár-stop, a Pénzcentrum statisztikái alapján október 15. előtt átlagosan 1410 Ft volt Magyarországon egy kiló csirkemell, vagyis, ha kibírjuk a párducvásárlással februárig, havonta 43.710 Ft-ból állíthatjuk meg az újdonsült házikedvencünk hússzükségletét. Mindez nem nagy tétel egy állatkertnek, viszont az átlag szegedi fizetésből egy kicsit húzósnak tűnik, a fenti Pénzügyesanyu-kalkulációból eredő törlesztőrészlettel együtt több, mint 100 ezer forintba fájna a macsek tartása.

Az igazán húzós tételek azonban még csak ezt követően jönnek, mint a Szegedi Vadaspark vezetője elmondta, a takarmányozás mellett meglehetősen magas infrastrukturális és rezsiköltséggel kell kalkulálnia a leendő párducgazdinak,

  • benne egy meglehetősen magas fűtésszámlával,
  • de drága móka lesz a megfelelő tartási hely kialakítása,
  • és persze úgy profi, ha az ember fia egy korrekt gondozót is fogad az állat mellé, tapasztalt állatkerti szakiból pedig kevesebb van a munkaerőpiacon, mint programozó matematikusból.

Ezekhez a tételekhez jön hozzá egy extra költség, az eladó azt írta, hogy magas, erős kerítés kell, mert az állat 2.2 méter magasra is felugrik.

NEM EGYSZERŰ A PÁRDUC-GAZDIK ÉLETE

“A párducok idomíthatóak, de nem javasolom, hogy lakásban vagy kisgyermek mellett tartsuk őket. Mivel nagy a mozgásigényük, ezért idősebb embernek sem célszerű ilyen állatot vásárolni” – nyilatkozta poénosan Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a Borsnak. Ehhez jön hozzá a párduckupec beszámolója, aki azt írta válaszában, hogy Szeged környéki baromfiudvarba semmiféleképpen sem ajánlja az állatot. Az állat elég gyors és veszélyes, mint magyarázta, már a befogása sem volt egyszerű. “Egyik vadásztársunk futott előtte, így sikerült… Az özvegyének jelentős összeget utalunk majd a vételárból” – fejtette ki.

Mielőtt bárki belevágna a párduc-bizniszbe, lebegjen Damoklész kardjaként a feje felett az a városi legenda, amely állítólag a 90-es évek végén történt meg Szeged mellett. A sztori szerint egy – állítólag olajszőkítésből megtollasodott – üzletember leopárdot tartott algyői házának udvarán, rendkívül magas kőkerítéssel megfékezve. Mivel kölyökkora óta nála volt az állat, konfliktusmentes volt a viszonyuk, egészen addig, amíg a fickó el nem szegényedett: egy idő után nem tudta megoldani az ipari mennyiségű nyers hús biztosítását, a nagymacska pedig elkezdett a gazdájára vadászni. A városi legenda szerint végül a katasztrófavédelem és a vadaspark kollégái fogták be és vitték el az udvarból az éhes leopárdot.

EZT MONDJA A TÖRVÉNY

Komolyra fordítva a szót, Magyarországon legálisan nem tarthatsz fekete párducot és kérünk, ne is próbáld meg. A kutyus-cicus-hörcsög világon túl a magyar jog három kategóriába sorolja azokat az állatokat, amelyekkel az együttélés gondolata egyáltalán megfordulhat természetfilm-függő, állatkertekben vagy a vadont járva ihletet kapó honfitársaink fejében. Jogi szempontból vannak tehát 

  • különösen veszélyes,
  • közepesen veszélyes,
  • illetve elővigyázatosságot igénylő állatfajok.

Az első kategóriával a legegyszerűbb a helyzet, ezekről az állatokról ugyanis egészen biztosan lemondhatunk, hacsak nem vagyunk egy állatkert vagy egy cirkusz tulajdonosai. Magyarán, össze kell, hogy törjük a szegedi wannabe-párducgazdik álmait:

A törtvény értelmében fekete özvegy pókunk, kék cápánk, sziklapitonunk, viperafélénk, orangutánunk, zsiráfunk, elefántunk vagy a szóban forgó fekete párducunk sajnos (?) nem lehet, függetlenül attól, hogy egy 46 négyzetméteres, kilencedik emeleti, tarjáni panelban tartanánk, vagy a nagymama nyaralójának udvarán, Szikin.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb