Közélet

Megemeli a fizetését Márki-Zay Péter, hamarosan 1,5 millió forintot kereshet havonta Hódmezővásárhely polgármestere

A választások után csütörtökön tartják meg az első közgyűlést Hódmezővásárhelyen, ahol, amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor 1,5 millió forintra nőhet Márki-Zay Péter fizetése – olvasható a Promenád24 oldalán. A portál szerint ezzel együtt növekszik majd az alpolgármesterek juttatása is, bár itt nőként Kis Andrea kevesebbet fog kapni, mint Szabó János ugyanazért a munkáért. Mindezek mellett az is kiderült, hogy az önkormányzati képviselők tiszteletdíját is a duplájára növelik.

Mint írják, jelentősen nőhet a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők fizetése Hódmezővásárhelyen. Az erről szóló városházi előterjesztésekről csütörtökön szavaz a közgyűlés. A javaslatok értelmében Márki-Zay Péter a költségtérítéssel együtt bruttó 1,5 millió forintot fog keresni havonta. Az alpolgármesterek közül Szabó János ennek 90, míg Kis Andrea csak 80 százalékát kaphatja meg.

30 SZÁZALÉKKAL EMELKEDIK MÁRKI-ZAY PÉTER FIZETÉSE

A közgyűlés elé kerülő indítványok értelmében Márki-Zay Péter fizetése 2022. január 1-jétől visszamenőlegesen bruttó 1,3 millió forintra nő, amihez 195 ezer forint költségtérítés kapcsolódik, így a polgármester havi 1,5 millió forintot fog keresni. Ez azt jelenti, hogy az eddigiekhez képest 30 százalékkal emelkedik Márki-Zay Péter bére, aki korábban 997 200 forintos fizetést, és 149 580 forintos költségtérítést kapott.

KIS ANDREA KEVESEBBET FOG KAPNI

A portál azt is írja, hogy nemcsak Márki-Zay Péternek járhat a magasabb fizetés, hanem az alpolgármesterek is örülhetnek, ha úgy dönt csütörtökön a közgyűlés. Mint kiemelték, miközben növekszik az alpolgármesterek juttatása, nőként Kis Andrea továbbra is kevesebbet keres majd ugyanabban a tisztségben, mint Szabó János. Szabónak a városvezetői bér 90 százaléka jár, míg a jelek szerint Kis Andrea csak 80 százalékot fog majd kapni. A polgármester által is jegyzett előterjesztés szerint Szabó János fizetése bruttó 1 millió 170 ezer forint lesz, amihez plusz 175 500 forint költségtérítés is jár, míg Kis Andrea bruttó 1 millió 40 ezer forintot fog kapni, amihez itt is hozzácsatolódik még 156 ezer forint költségtérítés.

A KÉPVISELŐK TISZTELETDÍJA IS A DUPLÁJÁRA NŐ

Ugyancsak többet kap majd Berényi Károly társadalmi megbízatású alpolgármester is. Ő a városházi anyag szerint – szintén január 1-jei hatállyal – havi 390 000 forint plusz 58 500 forint költségtérítésre jogosult. Mint kiderült, a képviselők tiszteletdíját május 1-jétől közel a kétszeresére emelhetik. Az önkormányzati képviselők eddig havi 100 ezer forintot kaptak a munkájukért, a Márki-Zay Péter által jegyzett indítvány szerint ez most majdnem a duplájára, 195 ezer forintra ugrik.

TAVALY ÉV VÉGÉN DÖNTÖTT A PARLAMENT AZ EMELÉSRŐL

A polgármesterek fizetésének jelentős emeléséről döntött decemberben az Országgyűlés egy friss törvénymódosítás elfogadásával. A településvezetők bére így az idei évben akár 50 százalékkal is nőhetett, ami azt jelenti, hogy Botka László, Szeged polgármestere is többet vihet már haza.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb