Közélet

Mindenki nyugodjon le, mégsincs bombariadó a szegedi Raiffeisen fiókban

Délelőtt 10 után tűzoltóautó vonult ki a Kossuth Lajos sugárúton lévő Raiffeisen bank fiókhoz, az egyik szegedi Facebook csoport villámgyorsan tele is szaladt azzal, hogy bombariadó van az épületben. Miután legalább 4-5 olvasói üzenetet is kaptunk a témában, felhívtuk a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletét, ahol Molnár Krisztinától megtudtuk:

szó sincs újabb szegedi bombariadóról.

A kivonulás oka egy téves riasztás volt, a bank tűzjelzője indult be tévesen.

ÁH, HAGYD, CSAK EGY ÚJABB SZEGEDI BOMBARIADÓ…

Az utóbbi hetekben egymást érték a szegedi bombariadók,

  • volt az Árkádban,
  • a Plazaban,
  • párszor a Klauzál téri SBerbankban,
  • és még az SZKT Deák Ferenc utcai épületében is, ez utóbbi esetben több Szeged365 olvasó is arra tippelt, hogy egy parkolási büntetésen felbőszült szegedi lehetett az elkövető (erre bizonyíték nincs, de gegnek jó volt, köszi).

NYOMON LEHET A SZERB BELÜGYMINISZTÉRIUM?

A szerbiai belügyminisztérium 19, bombafenyegetést tartalmazó e-mail elküldésének helyét tudta azonosítani, ezek alapján pedig kiderült, hogy a leveleket az utóbbi napokban Lengyelországból, Gambiából, Iránból, Nigériából, Ukrajnából, Szlovéniából és Oroszországból küldték – közölte a szerbiai sajtó csütörtökön.

A fent említett szegedi bombariadókkal egy időpontban jellemzően több más, magyarországi bevásárlóközpontban, velük párhuzamosan pedig szerb helyszíneken is megtörtént ugyanaz.  

Az MTI tudósítása szerint az utóbbi néhány napban a déli szomszédban fokozódott a helyzet, több száz bombariadó volt Szerbia-szerte, főként iskolákat, turisztikai célpontokat, bevásárlóközpontokat, erőműveket és hidakat fenyegettek meg robbantással. A szerbiai belügyminisztérium felvette a kapcsolatot a szóban forgó országok illetékeseivel, valamint az Interpollal és az Europollal, hogy mihamarabb felkutassák a robbanószerkezettel riogatókat.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök kedden arról beszélt egy tévéműsorban, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Mint mondta: a fenyegetés bizonyosan külföldről érkezett, mert olyan célpontok is szerepeltek benne, amelyek csak külföldről tűnnek vonzó idegenforgalmi központoknak.

A belügyminisztérium közleménye szerint március 11. óta több száz hamis bombariadóról kaptak tájékoztatást a szerbiai intézmények országszerte. Az elektronikus leveleken kívül telefonos bejelentések is érkeztek.

“Fenyegető levelet az elmúlt napokban néhány szerbiai állampolgár is küldött. A hamis bejelentések miatt négy nap alatt nyolc ember ellen indult eljárás, két nagykorút elfogtak, hat kiskorú ellen pedig feljelentést tettek” – olvasható a közleményben, amelyben a belügyminisztérium arra is figyelmeztetett, hogy a robbanószerek elhelyezéséről szóló hamis bejelentések komoly bűncselekménynek számítanak.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb