Közélet

Gulyás Gergely: Nem valószínű az üzemanyaghiány, de nem zárható ki

Nem megszokott időpontban, vagyis péntek reggel fél 10-kor tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Minden bizonnyal a csütörtöki kormányülés főbb döntéseinek részleteit ismerhetjük meg. Ezek várhatóan elsősorban az árstopokkal lesznek kapcsolatosak, valamint a kamatstop intézkedéssel, azok után, hogy csütörtök délután Orbán Viktor bejelentette a lépések időbeli hatályának meghosszabbítását. Érkezik élő tudósításunk, kövesd velünk az eseményeket.

Az eseményről a stream közvetlenül ITT érhető el, de a lényegesebb bejelentésekről folyamatosan frissülő cikkünk formájában is beszámolunk.

INDUL A KORMÁNYINFÓ (9:34)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, a háborús és gazdasági helyzetet értékelte a kabinet. Soha nem volt akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak – tette hozzá. Minél közelebb van valaki a háborús övezethez, annál nagyobb az infláció. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz – mondta. Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben.

FRISSÍTVE (9:36) A BENZINÁRSTOP, ÉLELMISZERÁRSTOP, KAMATSTOP ÉS A HITELMORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL DÖNTÖTT A KORMÁNY

Gulyás szerint az árstoppok miatt 6 százalékkal alacsonyabb a hazai infláció, mint valójában lenne. Ezért fenntartják az élelmiszerár-stopot, a benzinárstopot, a kamatstopot és a hitelmoratórium hosszabbítását. Brüsszel már felszólította a kormányt az üzemanyagárkülönbözet megszüntetésére. Viszont a kabinet úgy véli, hogy fenn kell tartani az üzemanyag árakra vonatkozó stopot. Ez nem sérti a hazai versenyszabályokat. Ilyenre volt példa Olaszországban, Rómát megfenyegette Brüsszel, perre mentek, végül az olaszoknak adott igazat a nemzetközi bíróság.

FRISSÍTVE (9:41) A KORMÁNY NEM TÁMOGATJA A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ BEVEZETÉSÉT

Oroszországgal szemben továbbra sem támogatja a kormány a gázszállítási embargót – erősítette meg Gulyás Gergely. Ez is téma lesz a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón majd. A magyar pénzügyminiszter a ECOFIN mai ülésén nem fogja támogatni a globális minimumadót, amely 15 százalék lenne, szemben a magyar 9 százalékos társasági adóval. Mivel egyhangú döntésre van szükség, ezért ez a tervezet a magyar vétó miatt nem fog átmenni. Eleinte Budapest is támogatta az ötletet, mert a nagy multicégek adóelkerülést is megakadályozta volna. Viszont később a nagy multinacionális cégek kikerültek a javaslatból, rájuk ez nem fog vonatkozni, ezért a tervezet egyensúlya megbillent.

FRISSÍTVE (9:48) GULYÁS GERGELY A RYANAIR STÍLUSÁT KRITIZÁLTA

A miniszter elmondta: fogyasztóvédelmi vizsgálat indult a Ryanairrel szemben. Az extraprofit áthárítását minden esetben ki kell vizsgálni, és fel kell lépni ellene. Gulyás Gergely szerint szokatlan, hogy a Ryanair kocsmai stílust enged meg magának, azt javasolja a magyar utazóknak, hogy ahol van versenytárs, mindenképpen azzal érdemes utazni.

FRISSÍTVE (9:57) 2024-BEN EGYSZERRE LESZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁS ÉS ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy jó ötlet az uniós és önkormányzati választás összevonása. Ez egy praktikus megoldás és még spórol is vele az állam.

FRISSÍTVE (10:15) UNIÓS FORRÁSOKBÓL 30%-OS LESZ A PEDAGÓGUS BÉREMELÉS

Az Index kérdésére erősítette meg Gulyás Gergely, hogy jogos a tanárok esetében a béremelés. Továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy 3 lépcsőben 10-10 százalékos emeléshez jussanak a tanárok.

FRISSÍTVE (10:20) AZ ÜZEMANYAGHIÁNY NEM VALÓSZÍNŰ, DE TELJESEN KI SEM ZÁRHATÓ

Az ellátási láncok biztonsága manapság gyengébb, mint korábban volt, ezért nem lehet kizárni teljesen egy hazai üzemanyaghiányt. De ameddig a szállítás biztosított, addig nem reális veszély – mondta a miniszter.

FRISSÍTVE (10:22) AZ NNK FIGYELI A MAJOMHIMLŐVEL KAPCSOLATOS ESEMÉNYEKET

Gulyás Gergely elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a kockázatok mérsékeltek. A majomhimlő tünetei nem olyan súlyosak, mint például a koronavírusé. Az NNK pedig figyelemmel követi az eseményeket és szükség esetén lépni fog.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb