Szegedi Arcok

Szegedi Hősök: egy és másfél éves, napok óta romok alatt fekvő gyerekek életét mentették meg szegedi orvosok

Napok óta a romok alatt fekvő, sokkos, kihűlt állapotban lévő gyerekeket mentettek azok a szegedi orvosok, akik a Terrorelhárítási Központ speciális egységével közösen vettek részt a Törökországi mentésben, mint Pető Zoltán, a csapat szegedi tagja elmondta, egy 1, egy másfél és egy 14 éves gyermeket, valamint egy szülőpárt is megmentettek szerdán és csütörtökön. Később már nem találtak túlélőket.

A katasztrófavédelem közlése szerint a TEK speciális egysége 16 fővel – kilenc egészségügyi és hét, alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakemberrel – február 8-án a hajnali órákban csatlakozott a HUNOR mentőcsapatához. A kilencfős, sürgősségi ellátást végző egészségügyi személyzet között egy katonaorvos és hat civil orvos volt: Tóth Judit, Molnár Levente, Nagy Ákos Dénes mellett hárman Szegedről csatlakoztak a csapathoz. 

HÁROMEZER EMBER LEHETETT A KÉT LEOMLOTT TÁRSASHÁZ ALATT

Az Indexnek Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője nyilatkozott, aki kollégájával, Hardi Tamással és Molnár Tamás aneszteziológussal vett részt a küldetésben. Mint elmondta, amikor megérkeztek szerdán, azonnal munkához láttak, a török hatóságok Antakya legmagasabb lakóépületeihez irányították őket. 

“A tizennégy és a tizenhét emeletes társasház a földdel vált egyenlővé, mintegy háromezer ember lehetett a romok alatt”

– számolt be a sürgősségi orvos, aki február 13-án reggel érkezett vissza Szegedre munkatársaival a katasztrófa sújtotta térségből.

ÖRÖKRE NYOMOT HAGYOTT BENNÜK

Az egészségügyi alakulat háromfős felosztásban, felváltva 24 órában dolgozott néhány óra alvással, a fűtött mobil kórházban nagyjából 20 embert részesítettek sürgősségi ellátásban. Pető Zoltán szerint közülük öten biztosan nem élték volna túl, ha nem kapnak azonnal orvosi segítséget.

“Szerdán és csütörtökön még hoztak túlélőket, sokkos, kihűlt állapotban egy tizennégy éves, egy egy- és egy másfél éves gyermeknek segítettünk, valamint egy szülőpárnak. Később már nem találtak túlélőket. A csodákban lehet bízni, de reális esély már nincs arra, hogy további túlélőket találnak”

– mondta.

A szülőpárról tudták, hogy gyermekeik nem élték túl a katasztrófát, mert az épület akkor omlott össze, amikor mellettük aludtak. Pető Zoltán egyébként sürgősségi orvosként kapott tömeges katasztrófahelyzetekre kiképzést, de mint mondta, erre nem lehet felkészülni. „Örökre nyomot fog bennünk hagyni, amit ott átéltünk” – tette hozzá.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: instalatii climatizare
'Fel a tetejéhez' gomb