BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: itt a nagy szegedi újranyitósdi, azonban lesz, ami még egy kicsit zárva marad

Hosszú kényszerszünet után térnek vissza Szeged önkormányzati üzemeltetésben lévő kulturális intézményei, amelyek az október 21-én megtartott, rendkívüli rezsiközgyűlésen megszavazottak értelmében január elseje óta alszanak téli álmot. A nagy visszatérésre papírforma szerint ma, március 3-án kerül(ne) sor, de időközben azért akadt pár változás a menetrendben. Soron következő Szeged365 Kisokosunkban összefoglaljuk a történteket plusz végigpörgetjük, melyik intézmény mikor nyit ki újra. Van, ahol még a dátum sincs meg.

DERÜLT ÉGBŐL KOVÁCS TAMÁS: AVAGY, ÍGY KEZDŐDÖTT A NAGY SZEGEDI BEZÁRÓSDI

Bezárhat a Móra Ferenc Múzeum, a Belvárosi Mozi, a Tiszavirág Sportuszoda és szinte az összes kulturális és sportintézmény – írtuk meg október 12-én este, miután Botka László helyett a negatív hírvivő szerepét bevállaló Kovács Tamás gazdasági alpolgármester lengette be a másfél héttel később megszavazott bezárásokat. A rendkívüli rezsiközgyűlésre október 21-én került sor, ahol – mivel a polgármester politikai klikkje ugyanolyan kétharmados többségben van, mint az országgyűlésben a Fidesz-KDNP – nem volt kérdés, hogy mi lesz a voksolás vége.

BEZÁRÁS, KÉT LÉPCSŐBEN, POLITIKAI ADOK-KAPOKKAL FŰSZEREZVE

December 19-én reggel már nem nyitottak ki az önkormányzati üzemeltetésű sportintézmények Szegeden, többek között a Városi Sportcsarnok, az Anna Fürdő és a Tiszavirág Sportuszoda is bezárt ideiglenesen.

Az utóbbi kapcsán a Doom című FPS-be illő politikai deathmatch kezdődött, a nyitok – nem nyitok tengely mentén, a két szereplő ezúttal is a kormányzat és Szeged városvezetése volt. A sztori vége az lett, hogy január elején bejelentették:

117 856 000 forint támogatást kap az önkormányzat az első negyedévre a Tiszavirág Sportuszoda üzemeltetésére, viszont csakis akkor koppan a pénz, ha végre tényleg kinyit a komplexum.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Sport és Fürdők Kft. végre kinyitotta az épület ajtaját, a pénz koppant, a politikai sakkparti pedig befejeződött.

A sportlétesítmények között is kakukktojás volt a Szegedi Műjégpálya, amely alapból el sem kezdte működését a 2022-es, 2023-as szezonra, de itt nem a rezsiválság tett keresztbe: egyszerűen nem fejeződtek be időben a felújítási munkálatai. 

A második ütem január 1-től indult, az év első napja óta ugyanis téli álmot alszik a Belvárosi Mozi, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szent-Györgyi Albert Agóra is. A tervek szerint március 3-án, azaz ma nyit(ott volna) újra

  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza,
  • a REÖK Palota,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra,
  • a Somogyi-könyvtár és fiókjai,
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • és a Polgármesteri Hivatal,

amelyek nagy része tényleg kitárja kapuit ma, de lesznek kivételek is.

A bezárásokat természetesen rengeteg kritika érte, már csak azért is, mert az ország legtöbb nagyvárosában nem történt hasonló, meg persze azért is, mert szégyen szemre 500 szegedi úszó – és vízilabdázó palánta volt kénytelen Vásárhelyre átjárni, egészen a Tiszavirág visszatéréséig.

Önkormányzati forrásaink közül többen arról számoltak be, hogy az intézmények egy részét előnytelenebbül érintette a kötelezően elrendelt bezárás, mintha a horrorisztikus rezsiszámlák árnyékában mégis nyitva maradhattak volna.

Bár zárva tartottak,

  • de a költségeik nagy része megmaradt, a bérektől kezdve a járulékokon át a fűtésszámláig,
  • viszont mivel belépőjegyeket nem tudtak értékesíteni, folyamatosan nagyobb mínuszt termeltek, mintha bevállalták volna a nyitva tartással járó magasabb rezsit, de folyamatosan lett volna bevételük.

A Botka-kabinet szerint rengeteg pénzt spórolt meg a város az elrendelt bezárásokkal, a döntést kritizálók azonban úgy látják, sokkal inkább politikai döntés született, mint gazdasági: mivel a szegediek jelentős része a kormányt teszi felelőssé a rezsiválságért, a baloldali Robin Hood szerepében tetszelgő polgármesternek kapóra jöhetett a dolog, mondván, itt egy újabb ürügy, amelynek segítségével egy táborba kovácsolhatja saját magát a szavazóival, egy közös ellenségképpel szemben (ugyanezt a kommunikációs stratégiát előszeretettel alkalmazza az Orbán-kormány is, gondoljunk csak a migrációs válság kapcsán kialakított narratívákra). Hogy az ügyben kinek van igaza, nem tisztünk eldönteni, cikkünk folytatásában inkább végigvesszük, mi, mikor nyit ki újra Szegeden.

AKIK MÁR MA KINYITNAK: BELVÁROSI MOZI, SZENT GYÖRGYI ALBERT AGÓRA

Mint fent írtuk, a március 3. csak az intézmények egy részénél jött pontosan össze, első körben ezekkel foglalkozunk. A Belvárosi Mozi pont ezek közé tartozik, a Balázs Béla teremben ma este már vetítenek is: egy 25 éves klasszikus kerül a vászonra Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével. A Titanic vetítése után szombatra is akad program bőven, ugyanis jönnek a Frankofón Filmnapok az intézményben.

Szintén ma tér vissza a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra, és az intézményhez kapcsolódó művelődési házak is ismét fogadják a vendégeket. A közösségi oldalukon azt írják, hogy délelőtt 11 órától a korábban megszokott figyelemmel, jó programokkal és újdonságokkal készülnek az érdeklődőknek. A márciusi és az áprilisi programok már az Agóra honlapján is elérhetőek. Ezek szerint lesz:

  • mesemondó verseny, 
  • születésnapi kalandozások az ásványok világába, 
  • lemezbörze és retró hifi vásár, 
  • fotóstalálkozó
  • és Csipkerózsika mesejáték.

A Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza az eredeti terveknek megfelelően már február 15-én visszatért, azonban a Nagyszínházban is volt program a mára (március 3.) meghirdetett nyitás előtt. Mint a hét elején írtuk, a Filharmónia Magyarország szervezésében Szegedre érkezett a világ egyik legjobb produkciója, a jelző pedig szó szerint értendő: a márciust az a Budapesti Fesztiválzenekar indította a Szegedi Nemzeti Színházban, amely 2022-ben elnyerte az Év Zenekara díjat a nívós brit Gramophone magazin szavazásán.

Szegedi Nemzeti Színház nem teketóriázott sokat, márciusban színpadra kerül többek között:

  • az Időfutár, 
  • a Tűz, 
  • a Hegedűs a háztetőn, 
  • és a Denevér is,

de a Filharmónia Magyarország szervezésében a Szegedi Szimfonikus Zenekar is készül, március 7-én Richard Strauss és Rachmaninov című hangversenyüket tűzték műsorra. A rangos eseményen Jacopo Sipari di Pescasseroli fog vezényelni.

VASÁRNAP NYIT A KÖVÉR BÉLA BÁBSZÍNHÁZ

Két nappal a pénteki dátum után, vasárnap nyit ki a Kövér Béla Bábszínház, azonban alaposan belehúznak: jön az Egy kupac kufli, Vitéz László és Robin Hood.

HÉTFŐTŐL MEHETÜNK A SOMOGYIBA

Március 6-án, hétfőn nyit újra a Somogyi-könyvtár és valamennyi fiókkönyvtára, innentől kezdve valamennyi intézmény a megszokott nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat – írták hozzánk eljuttatott közleményükben.

A december 19-i zárás óta csupán az ideiglenes könyvtárpontokon és a könyvátvevő-automatából 2367 olvasó 15 ezer 749 könyvet kölcsönzött ki, azaz átlag, alkalmanként hat kötetet. A könyvtárosok pedig 372 foglalkozást tartottak több mint harminc helyszínen – iskolákban, óvodákban, kollégiumokban és idős otthonokban –, amelyeken 9328-an vettek részt.

A zárás előtti hetekben és a zárás idejében is sok könyvet kölcsönöztek a szegedi bibliotékából. Ezek jelentős részének visszahozatala most válik időszerűvé a nyitást követően. Egy hét türelmi idő lesz lejárt kölcsönzési határidejű könyvekre, addig nem számítanak fel késedelmi díjat. A nyitáskor a központi könyvtár alagsori fogadóterében átmeneti könyv-visszavételi pontok segítik majd a torlódás elkerülését.

MÁR KÉSZÜL A MÓRA FERENC MÚZEUM

Az utóbbi években minden látogatói rekordot megdöntő Móra Ferenc Múzeum újranyitási dátuma még nincs meg, mint közösségi média oldalukon írták, a kollégáik a héten visszatértek a múzeumba:

“visszarendeződünk és elkezdjük az épületek felkészítését a látogatók fogadására Hamarosan jövünk a nyitás időpontjával!”

– zárták posztjukat.

Amint meglesz a dátum, érkezünk vele a Szeged365.hu-n!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb