Szegedi Arcok

Mi van, ha a helyszínt ellepik a méhek, darazsak és valamelyik kicsi allergiás rá? – méhlegelőt kapott a Verbéna utca is, a játszótér mellett

Új méhlegelőt kapott Szeged, ezentúl a Bertalan híd lábánál is szorgoskodhatnak a méhek – írtuk meg szerdán, majd ma kiderült, hogy Szentmihálytelken, a Verbéna utcában is kialakítanak egyet, méghozzá a játszótér mellett. A témában egy aggódó olvasónk, Mimi keresett fel bennünket, aki szerint nem volt túl jó ötlet a gyerekek mellé méhlegelőt telepíteni.

“Ez a “méhlegelő” Szentmihálytelken a Verbéna utcai játszótér közvetlen közelébe lett kialakítva. Ezeket olyan helyen kell kialakítani, ahol mondjuk a lakosokat nem zavarja. Mi van, ha a játszóteret ellepik a méhek, darazsak és valamelyik kicsi allergiás rá?” – írta szerkesztőségünknek csütörtökön Mimi nevű olvasónk. A felvetés egyébként teljesen jogos, hiszen ki ne féltené kicsi kincsét, főleg egy fullánkos darázstól.

TÖBB LESZ A FULLÁNKOS ROVAR?

A témával foglalkoztunk már korábban is, amikor az első méhlegelőket kezdték kialakítani Szegeden. Akkor a Mondolo Egyesület tagja, Ézsiás Tamás kiemelte, hogy a fullánkos rovarokat nem fogja odavonzani jobban a méhlegelő, mint korábban. Akkor így nyilatkozott lapunknak:

„Minden olyan hely, ahol virágos növények vannak, azok legyenek a fák, a bokrok, vagy éppen az aljnövényzet, az tulajdonképpen egy méhlegelő funkciót tölt be, az egy spontán méhlegelő. Nem lesz veszélyesebb a játszótér, ha mi méhlegelőket építünk a hinták mellé, mert például a virágzó hársfa alatt is ugyanolyan számban lehetnek ezek a beporzók, mint amiket mi csinálunk” – világosított fel bennünket a Mondolo tagja és hozzátette, hogy egy 12 fajból álló speciális magkeveréket használtak a vadvirágos rétek kialakításánál, amelyben döntően pillangós növények vannak, mint például a mézontófű, a lucerna és többféle here-fajta.

NINCS OK AGGODALOMRA

Nem is olyan rég, márciusban posztolt erről a Mondolo Egyesület is a közösségi oldalán, mint kiemelték, sokak számára megdöbbentő lehet, de panelok között most virágzó fűz, szilva vagy díszkörte, a töltés mentén a kökény, az óvodák és iskolák udvarában az aranyfa, a nárcisz és az ibolya mind-mind méhlegelő. Mire a Mondolos legelőkön virítani kezd a baltacin vagy a mézontófű, addig a játszóterek fölött már elvirágzott a gesztenye, az akác vagy a hárs is. Amik szintén méhlegelő funkciót látnak el. Mert mi a méhlegelő? Egy környék növényeinek az összessége, amelyek a beporzó rovaroknak táplálékot, szaporodó- és búvóhelyet nyújtanak. “Vajon akkor miért volt akkora riadalom a Mondolos méhlegelők ügyében? Miért lennének veszélyesebbek a gyerekekre a mi, játszóterek melletti méhlegelőink, mint a bölcsőde udvarán virító aranyfa, vagy a homokozókat hűs árnyékkal is ellátó virágos kőris? Nem lehet, hogy a probléma abban rejlik, hogy mi a nevén nevezzük a nektárt, virágport és búvóhelyet biztosító kicsiny városi zöldfelületeinket? Vagyis a méhlegelőket?” – tették fel a kérdést.

IRTÓ FONTOSAK A BEPORZÓ ROVAROK

Amennyiben nincs méh, nem csak méz nincs, hanem számtalan növény termése függ ezektől a kis rovaroktól. Világszerte egyre több ország nagyvárosa indít olyan kezdeményezéseket, amik a városokat a méhek számára is minél élhetőbbé teszik. Az ilyen kezdeményezések pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy élő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak a rohamosan csökkenő méhpopulációknak. Hiszen ha nincs méh, nincs élelem sem!

ÚJABB MÉHLEGELŐK

Szintén a Mondolo írt róla, hogy Újabb mérföldkőhöz érkeztek a Beporzó Hadművelet elnevezésű akcióban. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft jóvoltából immár 10 új helyszín kapott kifejezetten a beporzók megóvására és kényeztetésére szolgáló zöld borítást. Így már 20 helyszínen lehet Mondolos méhlegelőkkel találkozni. Egy biztos, a helyi beporzók biztos hálásak lesznek, ha elkezdődik a virágzás.

Apropó, méhlegelővel gazdagodott a Bertalan híd lába is Szegeden:

Láttál valamit, amelyről úgy gondolod, érdekelheti a többi szegedit? Küldd be a vadonatúj Szeged365 applikáción keresztül és nyerj minden pénteken a Nagy Szegedi App-teszten! Töltsd le a Szeged365 alkalmazást az App Store-ból vagy a Google Play áruházból!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb